הרבה מדברים על הקשר בין תזונה לשינה. מחקר חדש מחזק אמונה זו, וחושף קשר בין אי סבילות ללקטוז, איכות שינה ירודה וסיוטים, כנראה בשל מצוקה במערכת העיכול הנגרמת מצריכת מוצרי חלב.
המחקר שפורסם ב-Frontiers in Psychology מציע שצריכת גבינה ומוצרי חלב אחרים עלולה לתרום להפרעות שינה וחלומות מטרידים בקרב אנשים עם אי סבילות ללקטוז. במשך ארבעה חודשים, חוקרים מאוניברסיטאות מונטריאול, בריטיש קולומביה ומקיואן סקרו 1,082 סטודנטים, תוך לימוד הרגלי האכילה שלהם, דפוסי השינה, בריאות נפשית, בריאות פיזית, שכיחות הסיוטים ותפיסתם של הנבדקים את הקשר בין תזונה לסיוטי הלילה.
על פי Discover Magazine, כ-40 אחוז מהמשתתפים האמינו שהתזונה שלהם משפיעה על איכות השינה שלהם, בעוד שרק אחוז קטן (5.5 אחוזים) ציינו שהתזונה שלהם משפיעה ישירות על עוצמת או תוכן החלומות שלהם.
משתתפים שחוו תסמינים חמורים במערכת העיכול בשל אי סבילות ללקטוז דיווחו על סיוטים תכופים יותר ורמות מצוקה גבוהות יותר, כאשר רבים האשימו את הגבינה בחלומות הרעים שלהם. כשליש מהמשתתפים, גברים ונשים כאחד, דיווחו על סיוטים תכופים. רבים הסכימו שצריכת מוצרי חלב או סוכר הגבירה חלומות מוזרים או מטרידים, כאשר 29.8 אחוז דיווחו שמזונות אלה הפכו את חלומותיהם לביזאריים או מטרידים.
"אנחנו נשאלים באופן קבוע האם מזון משפיע על חלימה. עכשיו יש לנו כמה תשובות", אמר ד"ר תור נילסן, מומחה בנוירופיזיולוגיה ובנוירוקוגניציה של חלומות וסיוטים באוניברסיטת מונטריאול והמחבר הראשי של המחקר. "זה עקבי עם מה שאנחנו כבר יודעים: תחושות גופניות יכולות להשפיע על תוכן החלומות ואיכות המנוחה הלילית".
הוא ציין שהפרעות עיכול בלילה עלולות להפריע למנוחה ולהשפיע על איכות שנת ה-REM, שלב השינה שבו בדרך כלל מתרחשים סיוטים. "הסיוטים גרועים יותר עבור אנשים עם אי סבילות ללקטוז הסובלים מתסמינים חמורים במערכת העיכול ושהשינה שלהם מופרעת", אמר נילסן. הוא הוסיף ששינוי הרגלי תזונה עשוי להקל על סיוטים אצל אנשים עם רגישויות למזון. "שינוי התזונה אצל אנשים עם רגישויות מסוימות יכול להפחית את התרחשות החלומות המטרידים", אמר.
המחקר גם מצא שמשיבות דיווחו על אי סבילות למזון בתדירות גבוהה יותר מאשר משיבים גברים, והן גם דיווחו על שינה גרועה וסיוטים בתדירות גבוהה יותר. עם זאת, המחקר לא מצא קשר בין אי סבילות לגלוטן וסיוטים, אולי בשל שכיחותה הנמוכה במדגם.
למרות שבמשך שנים שיערו שמה שאנחנו אוכלים עשוי להשפיע על איך שאנחנו ישנים או חולמים, הראיות המדעיות בתחום זה עדיין מוגבלות. מחקרים קודמים סיפקו ראיות לכך שחלק מהחלומות לוכדים הפרעות גופניות לא מודעות שמתגלות רק מאוחר יותר כתסמינים גלויים. הסבר נוסף לקשר יכול להיות רגשות שליליים, כמו חרדה, הקשורים לתסמינים במערכת העיכול. רגשות שליליים שחווים בזמן ערות יכולים להתרחב לחלומות, ופוטנציאלית להחמיר סיוטים.
נילסן ועמיתיו מכירים בצורך במחקר נוסף שיכלול אנשים בגילאים, רקעים ותרבויות שונים, וכן ניסויים מבוקרים יותר כדי לאשר את הקשרים ואת הסיבתיות שלהם.
הסבר אפשרי לכך שפחות אנשים דיווחו על הקשר בין תזונה וחלומות בהשוואה למחקר דומה שנערך לפני 11 שנה באותה אוניברסיטה יכול להיות מודעות גבוהה יותר לאי סבילות למזון. מודעות גבוהה יותר עשויה להוביל לצריכה נמוכה יותר של מזונות בעייתיים, כמו מוצרי חלב, וירידה בתסמינים הקשורים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו