"חשבתי שאם הייתי בריאליטי, אז עכשיו יעבדו בשבילי. אבל זה לא עובד ככה". אור כהן | צילום: רן יחזקאל; איפור: דורין שגב מבית ביוטי קרו, עיצוב שיער: לירן אליהו מבית ביוטי קרו

"התפללתי לא לנצח בגמר הכוכב הבא. זה היה גדול עלי"

היא כמעט ייצגה אותנו מול אירופה העוינת, והיום אומרת: "מזל שלא זכיתי" • אור כהן, שהגיעה לגמר "הכוכב הבא", שבה למסך כדיירת בבית "האח הגדול" (רשת 13) • עכשיו היא מדברת על כאבי התהילה, הזוגיות והאלבום החדשים והטעות הקשה שלה

רצה הגורל, ובכל פעם שאור כהן מתחילה תהליך של כניסה לתוכנית ריאליטי - מתחילה מלחמה. בפעם הראשונה זה קרה לקראת סוף 2023, כשבאמצע המיונים לעונה ה־12 של "הכוכב הבא של ישראל לאירוויזיון" שערי הגיהינום נפתחו, וכל מה שקרה החל מ־7 באוקטובר השפיע על העונה כולה (וגם על מה שהמנצחת בה התמודדה איתו בהמשך). השבוע, קצת יותר משנתיים אחרי שכמעט היתה היא אותה מנצחת - הפעם מחוזקת בסוכן החדש שלה, רוברטו בן שושן - בגיל 22 כהן נכנסה לריאליטי השני בחייה הלא ארוכים בכלל עדיין.

וגם הפעם היא עשתה זאת על רקע מטחים, טילים ותותחים רועמים. אם כבר מלחמה, אז לפחות לעשות אותה בבית עם ממ"ד. גם אם היא צריכה לחלוק אותו עם שלל דיירים זרים לה בבית "האח הגדול". "הולך להיות קרנבל בקהל", היא אומרת, כשהיא כבר ממוקמת היטב במלון הבידוד המנדטורי, שאליו נכנסים כל מתמודדי התוכנית בימים שלפני עלייתה לשידור.

אור כהן נכנסת לבית "האח הגדול" // באדיבות רשת 13

"באמת גם ל'כוכב הבא' נכנסתי בזמן מלחמה, ואני לא יודעת מה פשר העניין. בשני המקרים זה מנתק אותך מאוד מהסיטואציה בחוץ. זה היה קשה אז ועכשיו זה עוד יותר קשה, כי אני גם לא יכולה לשאול את המשפחה שלי מה קורה איתם כשיש אזעקה".

בהתחשב בעובדה שפורמט "האח" נוטה להציב את משתתפיו בסיטואציות קצה, נראה שהשנה מצפה לדיירי הבית אתגר כפול ומכופל. חשבתם שלהיסגר בבית עם שלל דמויות אקסצנטריות, בואכה בלתי נסבלות, זה אתגר? עכשיו דמיינו מה זה לחוות אותן מקרוב בחדר קטן, כשברקע חרדת קרב ובזמן שטילים שורקים ממעל.

"אין מה להגיד, מדובר בחרדה", היא מודה, "ברור שחשבתי על זה, ואני מקווה שיש שם אנשים שאוהב אותם, ושלא יהיה לנו שם בעיות. אני לא יודעת מה אחווה. ברור לי שהולך להיות מאוד קשה, אבל אני מקווה שאצליח להתמודד עם כולם, וגם אם לא - אז בסדר, אז אתפוצץ. כולנו מתפוצצים בצורה כזאת או אחרת, פשוט לא כולם מצולמים".

"פתאום להתארח בהופעה של עדן חסון בהיכל 'מנורה' נראה לי כמו המצב הרגיל, כי אני לא יודעת איך זה כשאין לי את זה. קשה להסביר למי שלא חווה את זה, אבל זו מין נפילת מתח. את שואלת את עצמך 'מה אני חווה?'"

לפחות בכל הנוגע לאפקט המצלמה ולאספקט התיעוד הבלתי פוסק היא מרגישה בנוח. בוודאי אחרי שהפכה לאחת המתמודדות הבולטות בעונה ההיא של "הכוכב". אם בזכות גון הקול שלה, שהזכיר לרבים בבית ובאולפן את זה של נינט טייב (בעצמה שופטת באותה עונה), ואם בזכות ביצוע משובח לקלאסיקה "לא ידעתי שתלכי ממני", שזכתה לשבחים גם מפיו של יוצרה, מתי כספי ז"ל.

(כבר) לא כל כך ילדה

היא נולדה ב־2003 בפתח תקווה ועברה בהמשך לראש העין עם משפחתה, שבראשה האם איילת והאב אופיר. הוא בעל חברה להשכרת מכוניות, היא בעלת מסך. אור היא האמצעית, בין אחות בכורה בשם אדר (26) לבין בת הזקונים של המשפחה, אלה (14). את תואר הזוכה הגדולה של העונה היא הפסידה רק לזו שניצחה בגמר, עדן גולן, שטסה למאלמו שבשבדיה וספגה שם התנכלות מצד עיתונאים בינלאומיים, לצד בריונות מצד חברי המשלחות האחרות, שנדמו אחוזי טירוף וזעם קדוש, לפחות בעיניהם.

עדן גולן באירוויזיון. "עשתה את העבודה הכי טובה שיכלה להיות", צילום: אי.פי.אי

גולת הכותרת היתה כמובן הבוז מהקהל - אקט של היעדר כבוד בסיסי וחוסר ראיית האחר, מצד מי שמשוכנעים שהם בצד הנכון של המפה המוסרית. כהן, במבט לאחור, מסתכלת על בת ה־20 שהיתה אז, משוחררת יחסית טרייה מצה"ל, ובעיקר זמרת חסרת כל ניסיון בימתי אמיתי, ומודה שלהפסיד במעמד גמר "הכוכב" היה הדבר הטוב ביותר עבורה. ולא רק עבורה, אלא עבור המדינה.

למה את חושבת שעדן זכתה, ולא את?

"אני חושבת שהיא מאוד התאימה באותו הרגע. אני לא רוצה להשוות בינינו וחושבת ששתינו זמרות טובות, כל אחת במה שהיא עושה, אבל היא התאימה מאוד למה שהיה צריך באותה שנה. עובדתית היא עשתה את העבודה הכי טובה שיכלה להיות, ויכול גם להיות שבאיזשהו מקום זה היה גדול עלי באותו זמן".

את חושבת שאולי לא היית מוכנה לאירוויזיון?

"אני בטוחה שלא הייתי מוכנה לאירוויזיון, בוודאות. זה לא שלא הייתי מלוטשת או מוכנה ווקאלית, אלא שאני חושבת שהמוח שלי עוד לא קיבל והכיל את האפשרות הזו שאני יכולה להתחרות באירוויזיון. וזה לא שאני לא מאמינה שהייתי יכולה להשתתף בתחרות, כמו העובדה שבאותה שנה זה היה אירוע יותר גדול מהרגיל. היה הרבה רעש סביב המשדר, עם המלחמה והאנטישמיות. זה היה אירוע הרבה יותר פוליטי ממוזיקלי. כשאת עולה על במה וצועקים לך בוז נטו כי את מישראל, ואפילו לא שמעו אותך שרה, זה פוליטי. הייתי ילדה אז, לא חשבתי בכלל שאעבור את האודישנים ל'כוכב'. ערב לפני האודישנים הייתי עם חברה, שיכורות במסיבה באילת. מי חשב בכלל שמשהו ייצא מזה? אני מאמינה שלא הייתי יודעת להתמודד עם זה".

מה חשבת כשעדן עברה את הבוז וההתנכלות מצד העיתונאים וחברי המשלחות האחרות?

"לא אמרתי 'איזה מזל שלא אני נמצאת שם', כמו שאמרתי - 'וואלה, היא הדמות המושלמת לדבר הזה'. זו באמת היתה ההחלטה הנכונה לשלוח אותה. אני הייתי מסוגלת לעמוד ככה מול כל זה? לא, אני הייתי קופצת עליהם. הייתי מקבלת עצבים וכנראה הייתי קצת רבה שם עם אנשים. זו הסיטואציה והיא היתה גדולה עלי, וידעתי את זה. בגמר של 'הכוכב הבא' עמדתי שם והתפללתי לקדוש ברוך הוא 'בבקשה, בבקשה שזו לא תהיה אני'".

בסוף זו באמת לא היית את. הנחיתה לקרקע היתה קשה, כמו שקורה המון פעמים למתמודדים בריאליטי?

"בהתחלה, מייד כשיצאתי מהתוכנית, היה לי פרץ של המון עבודה, כי לא כל כך התמודדתי עם מה שהנפש שלי חווה. אבל אחרי כמה זמן חוויתי את נפילת המתח הזו שכולם מדברים עליה וזה היה קשוח, מעבר מאפס למאה. קודם כל העניין הזה שאת פתאום יוצאת לרחוב וכולם מכירים אותך. הרגשתי שאנשים מתנהגים אחרת לידי. הייתי יושבת בבית קפה ומרגישה שמסתכלים עלי. היתה תקופה שאפילו לא הייתי יוצאת מהבית בכלל".

"אמרתי לקדוש ברוך הוא: בבקשה, בבקשה שזו לא תהיה אני". כהן ב"הכוכב הבא", צילום: מתוך התוכנית, קשת 12

נשמע כמו פוסט־ריאליטי קלאסי.

"בטח. זה לא היה פשוט, הכל היה מאוד מוזר. שוב, הקפיצה הזו מאפס למאה גורמת לכך שאת לא תמיד יודעת להעריך את מה שיש. פתאום להתארח בהופעה של עדן חסון בהיכל 'מנורה' נראה לי כמו המצב הרגיל, כי אני לא יודעת איך זה כשאין לי את זה. קשה להסביר למי שלא חווה את זה. את שואלת את עצמך 'מה אני חווה?'. זה לא כיף. היתה תקופה שהייתי מאוד ברע, אבל לאט־לאט פשוט הבנתי את הדברים, הכרתי את עצמי והבנתי שאי אפשר להיות כל הזמן למעלה. וגם אם את למעלה את צריכה להשיג את זה בעצמך, ולא כי קיבלת דחיפה. בעיניי זו היתה הטעות שלי לפני כן, שאמרתי 'הייתי בריאליטי, זהו יאללה ביי, שיעבדו בשבילי'. זה לא עובד ככה".

"לא אמרתי 'איזה מזל שלא אני נמצאת שם', כמו שאמרתי - 'וואלה, עדן היא הדמות המושלמת לדבר הזה'. אני הייתי מסוגלת לעמוד ככה מול כל זה? לא, אני הייתי קופצת עליהם. הייתי מקבלת עצבים וכנראה הייתי קצת רבה שם עם אנשים"

מה חשבת על מה שיובל רפאל עברה שנה מאוחר יותר? היא הגיעה לשם כניצולת נובה ומיגונית המוות.

"אני חושבת שיובל כבר הגיעה יותר מוכנה. היא היתה ההסברה הכי טובה שלנו, כי היא הסתובבה בהמון מקומות בעולם וסיפרה את הסיפור שלה וקצת על המצב בישראל באופן כללי. אז אני חושבת שהיא היתה ממש מדויקת לסיטואציה, נדירה".

לא שזה עזר לה, הקהל התנכל גם לה, אקטיביסט פרו־פלשתיני ניסה להתפרץ לבמה בזמן הביצוע שלה.

"כלום לא יעזור, אנחנו שנואים מאוד, לצערי. אולי נועם בתן לא יחווה את זה, עם כל הסיפור סביב המלחמה מול איראן".

הקאבר שלך לשיר של מתי כספי עשה בזמנו המון רעש. מה הרגשת כשהוא הלך לעולמו בחודש שעבר?

"קודם כל, הוא שמע את הביצוע שלי לשיר וממש אהב אותו. בגמר התוכנית הוא אמר שזה ביצוע ממש מקורי וזה ריגש אותי, כי ממש שיניתי לו את השיר. אמן אחר היה יכול להתבאס עלי ברמות, אבל מתי ממש קיבל את זה בטוב ואהב את זה. זה שימח אותי. עצם העובדה שהוא בכלל האזין לשיר היא דבר מטורף בעיניי. כשהוא נפטר הרגשתי שבאיזשהו מקום בלעדיו לא הייתי איפה שאני, זה ממש העצים אותי. הוא היה בן אדם ממש טוב שתרם לי המון".

פוסט תהילה

בקיץ 2024, באותה תקופה מבלבלת עבורה, היא פנתה לעוקביה באינסטגרם וסיפרה על אודות מה שהיא חווה ביומיום שאחרי התהילה. "רציתי לשתף אתכם שכרגע אני נמצאת בתקופה קשה בפן הרגשי", אמרה בסרטון שהעלתה, "אני חווה כרגע פרידה. לא משנה מי זה, אולי אתם מכירים אותו אבל זה לא רלוונטי. פשוט פחות רצינו לשתף את זה בזמן הזוגיות. סתם רציתי להגיד לכם שאני יודעת שהבעיות של כולנו זה כלום לעומת החטופים בעזה והמלחמה, אבל באמת כל אחד מאיתנו חווה משהו קשה וסתם רציתי להראות לכם שכל מה שאתם רואים, לא בהכרח נכון ולא בהכרח אמיתי".

היא התכוונה אז לפרידה ממי שהיה בן זוגה עוד לפני "הכוכב". "זה היה הדדי", היא אומרת, "כל אחד מאיתנו התבגר למקום אחר. אני חושבת שכל אחד מאיתנו ראה את החיים שלו בצורה אחרת. הוא עוד היה בראש של בילויים ומסיבות. החלום שלו היה הטיול הגדול של אחרי הצבא, ואני לא הייתי שם".

דיברת בראיונות פעם על זה שבהתחלה לא לקחת את עניין "הכוכב" ברצינות, ועוד פנטזת על טיול לדרום אמריקה.

"זה נגמר לגמרי, זה כבר לא המצב. אני אוכלת חרדה בכל פעם שאני בחו"ל, אחרי שבוע אני רוצה לחזור כבר לארץ. יש לי חיים, קריירה".

"כשיצאתי מהתוכנית, אחרי כמה זמן חוויתי את נפילת המתח הזו שמדברים עליה וזה היה קשוח, מעבר מאפס למאה. את יוצאת לרחוב ופתאום כולם מכירים אותך. הרגשתי שאנשים מתנהגים אחרת לידי"

את יודעת שיש מי שימהר להסיק שהפרסום שלך תרם לפרידה שלכם.

"ברור שזה משהו שהשפיע. לא בהכרח בגלל שהתפרסמתי, אלא פשוט בגלל שזה הבליט את הפערים באופן שבו אנחנו רואים את החיים. אבל אתה יודע, אנשים נפרדים. זה לא שהפרסום עלה לי. בסופו של דבר היו לנו רצונות אחרים, וכבר בקושי היתה תקשורת בינינו".

שירים ומריבות

מאז הסתיימה התוכנית, לא מעט השתנה בחייה. היא הוציאה סינגלים והוחתמה בלייבל של אושר כהן, שהספיק להיסגר מאז, בתוך פחות משנה. יש לה אלבום חדש מוכן ליציאה (שכמקובל, ייצא בסמוך ליציאה שלה עצמה מבית "האח הגדול", אולי עוד בזמן שהותה בבית - תלוי איך הדברים יתגלגלו). על החומרים החדשים עבדה עם מפיק שהוא גם האהבה שלה בשנה וחצי האחרונות (מינוס תקופת פרידה קצרה) - אלירן אליהו, 29, חצי צמד המפיקים המצליח עומרי ואלירן.

אליהו הוא פזמונאי מוכר בתעשייה, שכתב והפיק שירים לשמות כמו עדן בן זקן ועומר אדם. הם הכירו באולפן, "סוג של גרים ביחד", כדבריה של אור (אבל עוד לא לגמרי. על הנייר היא עוד גרה עם ההורים בראש העין, והוא בבאר יעקב).

"מי ייכנס לבית 'האח הגדול' אם הוא לא משוגע?". אור כהן, צילום: רן יחזקאל

"מאז שהתחלנו לצאת הפסקנו לעבוד יחד להרבה זמן, כי זה היה קשה, קושי של החיים", היא מספרת. "אז פשוט קל לנו לכתוב שירים לאחרים. היינו כותבים ביחד שירים לזמרים אחרים, אבל היינו רבים כל הזמן".

מה הוא חשב על הכניסה שלך לבית האח?

"זה לא היה לו פשוט ואני מבינה אותו, אבל הוא תומך בי. הוא תמיד הגב שלי, כפרה עליו. הוא לא אוהב את זה בכלל, אבל הוא רוצה שאגשים את החלומות שלי ושאגשים את עצמי וזה מה שחשוב לו. הוא הרי לא ירצה שבגיל 50 ארגיש שעצרתי את עצמי. יש הרבה דברים שלא הייתי רוצה שהוא יעשה, אבל בחיים לא אעצור אותו ואמנע ממנו להגשים את עצמו".

הוא לא רוצה שתלכי לתוכנית מכיוון שזה עוד סוג של חשיפה מהסגנון שכבר חווית, או שהוא לא רצה שתבלו בנפרד במשך שלושה חודשים?

"מכל הסיבות. זו לא סיטואציה פשוטה, זה גם ללכת למקום שבו אני לא יכולה לדבר איתו. ויש גם ענייני עריכה והאופן שבו אפשר להציג דברים. אני בן אדם, ואני יכולה לפעמים לדבר בצורה לא טובה, אבל בסופו של דבר זה מה שאתה מביא. אני לא חושבת שאם אגיד עכשיו 'אני אוהבת שוקולד' אז בעריכה ישנו את זה ל'אני שונאת'. בסוף זה מי שאתה, זה לא שינוי של 180 מעלות".

פעם הגדרת את עצמך כעוף מוזר ודיברת על קשיים חברתיים. "האח הגדול" אוהב להעיר בדיוק את האזורים האלה בנפש.

"כן, אבל גם אמרתי שאני אוהבת את הצדדים האלה. פעם לא אהבתי אותם והיום אני אוהבת, אני לא חושבת שלהיות מיוחד זה רע. ואני גם חושבת שאם מתוך אלפים שהלכו לאודישנים לתוכנית הם בחרו בסביבות 20, כנראה לכל אחד שם יש איזשהו שיגעון. מי ייכנס לשם אם הוא לא משוגע?" 

כדאי להכיר