יש מטבחים שאתה אוכל מהם, ויש מטבחים שאתה מרגיש מהם בית, גם אם אף פעם לא גדלת בו. המטבח הפרסי הוא בדיוק כזה. עמוק, צבעוני, מלא רגש, ובעיקר כזה שלא ממהר לשום מקום. כי אם יש דבר אחד שהפרסים מבינים באמת, זה שאוכל טוב צריך זמן. והרבה ממנו.
דווקא עכשיו, כשהחדשות רועשות והעולם קצת פחות רגוע, החלטתי לקחת לרגע הפסקה מהכותרות ולהיזכר במה שבאמת מחבר בין אנשים - אוכל. ובמקרה של המטבח הפרסי, מדובר באחד המטבחים הכי עשירים, מורכבים ומנחמים שיש.
המטבח הפרסי בנוי על איזון מושלם בין טעמים. חמוץ ומתוק, עשבי תיבול רעננים לצד תבשילים עמוקים, אורז שהוא כמעט אמנות, ותבשילי קדירה שמבשלים באהבה ובסבלנות. זה מטבח של משפחתיות ושל מסורת שעוברת מדור לדור. שום דבר לא מקרי בו. עשבי התיבול קצוצים דק, האורז נשטף שוב ושוב עד שהוא מושלם, וההגשה תמיד מכבדת את האוכל כאילו מדובר באורח חשוב.
אי אפשר לדבר על אוכל פרסי מבלי להזכיר את האורז. גרגירים אחד־אחד, תחתית זהובה וקריספית שמרגישה כמו פרס קטן למי שחיכה בסבלנות, ותוספות עם זעפרן, פירות יבשים ונגיעות מתקתקות שמפתיעות בכל ביס. לצד זה תמצאו מנות איקוניות, קובות רכות שמתפרקות בפה, גונדי עדין, תבשילי עשבים עמוקים, ומנות שמספרות סיפור של תרבות עתיקה וגאה.
נכון, רבות מהמנות הפרסיות הקלאסיות ידועות כתבשילים ארוכים שמתבשלים שעות וממלאים את הבית בריח שאומר "עוד מעט אוכלים". אבל במדור הזה החלטתי דווקא לקחת צעד קטן הצידה מהמסורת הארוכה הזאת. לא כי היא פחות טובה, אלא כי לפעמים החיים של כולנו קורים בקצב אחר. עבודה, ילדים, צילום ומלחמה. ובמציאות שלנו, כשאין באמת זמן בין אזעקה לאזעקה, גם הבישול צריך לדעת להסתגל לקצב החיים.
אז הפעם בחרתי מנות שמביאות את הנשמה הפרסית, אבל בגרסה נגישה יותר, כזאת שאפשר להכין גם ביום עמוס ועדיין להרגיש חגיגה בצלחת. ובין לבין, נקווה שגם העם הפרסי ישוחרר בקרוב ויזכה לימים שקטים וטובים יותר.
אז אחרי שקיבלנו קצת היסטוריה, קצת תרבות וקצת השראה, הגיע הזמן לפתוח סירים ולהתחיל לבשל.
האורז הפרסי הוא לא רק תוספת, אלא כוכב המנה. גרגירים אחד־אחד, ולמטה ההפתעה האמיתית - תהדיג זהוב וקריספי שעליו תמיד יש מלחמה קטנה סביב השולחן: מי זוכה בחתיכה.
המצרכים:
- 4 כוסות אורז בסמטי
- 1 כף גדושה מלח
- 1 כפית כורכום
- 1/2 כוס שמן
- 8-7 חוטי זעפרן
- 2 תפוחי אדמה
אופן ההכנה:
- משרים את האורז הבסמטי במים קרים במשך חצי שעה. אחרי ההשריה מסננים את האורז.
- מרתיחים סיר גדול עם מים וכף גדושה של מלח ומבשלים את האורז ממש כמו פסטה, במשך 8-7 דקות בלבד. האורז צריך להיות חצי מבושל ולא רך מדי. מסננים היטב.
- לוקחים סיר עבה מסוג טפלון או יציקה ומוזגים לתוכו את השמן. כשהשמן מתחמם מעט, מוסיפים את הכורכום.
- פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות ומסדרים בתחתית הסיר בצורת פרח.
- בקערה קטנה שמים את חוטי הזעפרן, מוסיפים 1/4 כוס מים רותחים ונותנים לצבע להשתחרר. שופכים את מי הזעפרן לסיר ומעל מוסיפים את האורז.
- מהדקים בעדינות באמצעות כף עץ. בעזרת מקל סושי יוצרים כמה חורי ארובה, כדי שהאדים יוכלו להשתחרר.
- מניחים מעל האורז נייר אפייה רטוב ומכווץ - זה טריק מעולה ששומר על הלחות ומייצר אורז מושלם. מעל נייר האפייה מניחים מגבת נקייה ומכסים במכסה.
- מבשלים 5 דקות על אש גבוהה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עוד 55 דקות.
- פותחים, הופכים בזהירות לצלחת הגשה, ומחכים לראות מי זוכה בתהדיג הקריספי.
חביתת ירק פרסית משגעת. מנה פרסית ביתית קלאסית, שמוכיחה שלפעמים כל מה שצריך זה הרבה ירוקים, מחבת טובה וקצת סבלנות. חביתה עשירה בעשבי תיבול, רכה מבפנים ושחומה מבחוץ, כזאת שיכולה להיות ארוחה שלמה ליד פיתה, טחינה וסלטים טובים.
המצרכים:
- 1 צרור פטרוזיליה קצוצה
- 1 צרור כוסברה קצוצה
- 1/2 צרור שמיר קצוץ דק
- 1/2 חבילת בצל ירוק קצוץ דק
- 1/2 חבילת עלי תרד קצוצים דק
- 6 ביצים
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית כורכום
- 2 בצלים קצוצים ומטוגנים עד הזהבה (מטגנים במעט שמן זית)
- 7-6 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- קוצצים את כל הירוקים דק־דק־דק ומעבירים לקערה גדולה.
- בקערה נפרדת שוברים את שש הביצים, מוסיפים את המלח, הפלפל השחור והכורכום, וטורפים היטב. מאחדים את תערובת הביצים עם הירוקים ומערבבים.
- מוסיפים לתערובת את הבצל המטוגן ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- מחממים מחבת גדולה מסוג טפלון, שלא תידבק אליה החביתה, ומוסיפים מעט שמן זית. כשהשמן חם, יוצקים פנימה את כל התערובת ומשטחים בעדינות.
- מכסים במכסה, מנמיכים לאש בינונית־נמוכה ומבשלים 9-8 דקות, עד שהחביתה מתנפחת ומתייצבת. בודקים שהדפנות משתחררות בקלות ושהתחתית שחומה ויפה.
- הופכים בעזרת צלחת, מחזירים בעדינות למחבת כך שהצד השני כלפי מטה, מכסים שוב ומבשלים עוד 4-3 דקות.
- מוציאים לצלחת הגשה וחותכים לפרוסות.
אני הגשתי עם פיתה, טחינה, בצל ירוק, עגבניות וחמוצים, וזו באמת ארוחה מושלמת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
