10 שינויים קטנים באוכל - יכולים להאריך לכם את החיים

“אריכות ימים לא קשורה להגבלות קשות, אלא לשינויים קטנים ועקביים שמיושמים יום־יום"

שלבו קינואה בתבשילים שלכם. צילום: Getty Images

גם אם רובנו רוצים לחיות כמה שיותר שנים, לא פשוט להתחייב למהפך קיצוני באורח החיים. לוותר לחלוטין על מתוקים או לאכול חמש מנות ירק ביום - זה פשוט לא ריאלי עבור כולם, גם אם מאוד רוצים להגיע לגיל 100.

החדשות הטובות? זה בסדר גמור. לדברי ד״ר אמנדה קאן, רופאה פנימית מוסמכת ומומחית לאריכות ימים מניו יורק, כפי שצוטטו ב-Huff Post, אין צורך לוותר על כל המאכלים האהובים כדי להאריך חיים.

“אריכות ימים לא קשורה להגבלות קשות”, היא מסבירה, “אלא לשינויים קטנים ועקביים שמיושמים יום-יום. החלפות קטנות יכולות להשפיע באופן עמוק על תוחלת החיים”.

גם ד״ר פלורנס קומיטה, מייסדת מרכז לרפואה מותאמת אישית ואריכות ימים בריאה בניו יורק ומחברת ספר שעתיד לצאת בקרוב, מסכימה: אנשים נוטים להתמיד בשינויים קטנים הרבה יותר מאשר בשינויים דרמטיים. “רוב הדיאטות נכשלות כי הקרבה היא דבר לא טבעי, ובכנות - קשה”, היא אומרת. “החלפות קטנות לא מרגישות מאיימות, ואם הן גם טעימות - יש סיכוי גבוה יותר לאמץ אותן.”

אז אילו שינויים קטנים בתזונה יכולים להשפיע בגדול על הבריאות ועל אריכות הימים? מומחי אריכות ימים משתפים בהמלצותיהם:

חמאת בוטנים, העדיפו גרסה ללא סוכר, צילום: Getty Images

החליפו מוצרים עם סוכר נסתר באופציות ללא סוכר או מופחתות סוכר

"כדי לשפר את הסיכוי לחיים ארוכים, כדאי להפחית בצריכת סוכר מעובד", אומרת ד״ר אנג׳לה הסו, גריאטרית שמלווה מטופלים בנושאי אריכות ימים. לדבריה, חיפוש אחר מוצרים ללא תוספת סוכר הוא צעד פשוט ומשמעותי.
מוצרים כמו חמאת בוטנים, לחם, רוטב עגבניות, קטשופ ומשקאות חלב צמחיים קיימים גם בגרסאות ללא סוכר מוסף - פשוט צריך לקרוא תוויות ולבחור נכון.

ברוב המקרים, כך לדבריה, לא מרגישים בהבדל. אם מעבר מוחלט ללא סוכר מרגיש קיצוני מדי, ניתן לבחור במוצרים עם פחות סוכר למנה. עם זאת, היא מזהירה מצריכת ממתיקים מלאכותיים, שעשויים לשאת סיכונים בריאותיים ואף לשמר את התלות בטעמים מתוקים.

טוסט עם שמן זית, בריא יותר, צילום: Gemini AI

השתמשו בשמן זית כתית מעולה במקום חמאה

החלפה של חמאה או מרגרינה בשמן זית כתית מעולה לבישול, אפייה או ממרח היא צעד פשוט שיכול לתרום לאריכות ימים. שמן זית הוא חלק מרכזי מהתזונה הים־תיכונית, הידועה בקשר שלה לתוחלת חיים ארוכה.

הוא מכיל פחות שומן רווי ונקשר לשיעור תמותה נמוך יותר ממחלות לב- ולב בריא תורם לחיים ארוכים יותר.

מוזמנים להתפרע עם ירקות שאוהבים, צילום: ליאת נעמי שירית

בחרו בירקות צבעוניים יותר

גם אם אתם כבר אוכלים ירקות, רבים נוטים להיתקע על אותם סוגים שוב ושוב. הבעיה היא שגם סוג הירק וגם המגוון חשובים לאריכות ימים.
עדיף להחליף ירק מוכר בירק צבעוני יותר - לצמחים בעלי צבעים עזים יש לרוב יותר נוגדי חמצון ורכיבים תזונתיים.

לדוגמה: פלפל אדום, צהוב או כתום במקום ירוק; כרוב סגול במקום ירוק; מנגולד צבעוני במקום רגיל; או עלים כהים כמו תרד במקום חסה.

בנוסף, גיוון רחב של ירקות תורם למיקרוביום בריא במעי - גורם חשוב בשמירה על הבריאות לאורך זמן.

נשנשו קצת אגוזים, צילום: GettyImages

החליפו את הנשנושים

אין צורך לוותר על נשנושים, אבל חשוב לבחור מה אוכלים. אפשר להחליף חטיפים מלוחים כמו צ׳יפס או בייגלה בירקות פריכים - גזר, סלרי או חומוס קלוי - עם מטבלים כמו חומוס או צזיקי.

הם מספקים פריכות ושובע דומים, אך עשירים בסיבים, מינרלים ובטא־קרוטן - חומר שמסייע לחיזוק מערכת החיסון ולתיקון תאים.

אפשר גם לשלב ירקות עם מטבלים עתירי שומן טוב, שתורמים לשובע, לאיזון רמות הסוכר ולספיגה טובה יותר של ויטמינים מסיסי שומן. ואם מתעייפים מירקות - אגוזים טבעיים או פופקורן ביתי הם אלטרנטיבה טובה.

שוקולד מריר, צילום: Getty Images

העדיפו שוקולד מריר מאוד

גם למומחי אריכות ימים יש חולשה למתוק. שוקולד מריר 85% קקאו מכיל פלבנואידים שתורמים לשיפור זרימת הדם ותפקוד כלי הדם - מרכיב חשוב לבריאות הלב והמוח לאורך השנים.

     

הצגת פוסט זה באינסטגרם

           

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Noa Rosin - נועה רוזין‎‏ (@‏‎noarosin‎‏)‎‏

עברו לגרסאות ללא אלכוהול

כיום ברור שאין כמות אלכוהול “בטוחה”. אלכוהול נחשב לחומר מסרטן, וצריכתו קשורה לנזקים מצטברים לאורך זמן.

מעבר לבירות, יינות וקוקטיילים ללא אלכוהול, טרנד שצובר כרגע תאוצה בעולם, מאפשר ליהנות מהטקס והטעם - בלי המחיר הבריאותי.

אם לא מוותרים לגמרי, מומלץ לצמצם למינימום האפשרי, שכן גם שתייה יומית מתונה עלולה להזיק בטווח הארוך.

מים עם פירות ולימון - יתרונות רבים, צילום: Gemini AI

חשבו מחדש על משקאות יומיומיים

החלפת שתייה ממותקת או מיצים במים, מים מוגזים עם הדרים או חליטות צמחים מפחיתה צריכת סוכר ושומרת על לחות הגוף. אפשר גם להשרות פירות במים לקבלת טעם טבעי.

בשר אדום, צילום: יח"צ

החליפו בשר אדום בגרסאות קלות יותר

בשר אדום עתיר שומן רווי ומעלה סיכון למחלות לב ושבץ. אפשר לבחור בשר טחון רזה יותר, או להחליף בעוף או הודו טחונים בטאקו וברטבים. גם טופו או קטניות מהווים תחליף מצוין מן הצומח.

קינואה, צילום: Getty Images

העדיפו קינואה על פני אורז

החל מגיל 30 מתחיל אובדן מסת שריר, שמואץ עם הגיל. תזונה עשירה יותר בחלבון יכולה לסייע בבלימתו.

קינואה היא חלבון מלא - מכילה את כל תשע חומצות האמינו החיוניות - ומספקת יותר חלבון וסיבים מאורז, לצד טעם ומרקם אגוזיים שמעודדים התמדה.

קטניות או לא להיות, צילום: באמצעות Chat GPT

השתמשו בקטניות במקום שמנת במרקים ורטבים

שעועית לבנה או קנליני טחונה יכולה להחליף חלב או שמנת כבדה במרקים ורטבים. היא מעניקה מרקם קרמי דומה, אך ללא שומן רווי, ובמקביל מספקת סיבים וחלבון מהצומח - שילוב שתורם לבריאות ולאריכות ימים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר