כשמדברים על הזדקנות בריאה, הדגש בדרך כלל ניתן על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה. אבל לא פחות חשוב - המשקאות שאנחנו צורכים. לא מעט משקאות משווקים כ"בריאים", אך בפועל הם מכילים סוכר מוסף ואינם עומדים בהבטחותיהם.
כדי לגלות אילו משקאות באמת תומכים בהזדקנות בריאה, באתר של מרתה סטיוארט אספו המלצות מדיאטניות קליניות מוסמכות, הן שיתפו את הבחירות המובילות שכדאי לשלב בתפריט היומי. חלקן עשויות להפתיע אתכם, אחרות אולי כבר מזמן חלק מהשגרה שלכם.
המשקאות המומלצים להזדקנות בריאה
קפיר
הפרוביוטיקה היא מרכיב חיוני למיקרוביום מאוזן במעי. קפיר, מוצר חלב מותסס, הוא מקור עשיר במיוחד, עם עשרות זנים של חיידקים ושמרים שתורמים לבריאות מערכת העיכול. ככל שאנחנו מתבגרים, בריאות המעי משפיעה מאוד על מניעת מחלות, על מערכת החיסון ואפילו על מצב הרוח.
מומלץ לבחור בקפיר טבעי (ללא תוספת סוכר) ולוודא שעל האריזה מצוין שהוא מכיל "תרביות חיות ופעילות". המינון המומלץ: להתחיל מ-60 מ"ל ביום, ולהעלות בהדרגה ל־120–240 מ"ל.
מרק עצמות
אם אתם אוהבים את הטעם של ציר עוף, כדאי לשלב 3–4 כוסות מרק עצמות בשבוע. זהו משקה חם ועשיר בנוטריינטים התומכים בתפקוד מערכת העיכול. הוא מכיל חומצות אמינו חיוניות (כמו גלוטמין וגליצין) וכן מינרלים כמו סידן, מגנזיום ואבץ – כולם חשובים לשמירה על חוזק העצמות.
הג'לטין שבמרק מסייע בשיקום רירית המעי ומשפר את ספיגת המזון, דבר חשוב במיוחד עם העלייה בגיל. בנוסף, בזכות כמות הקולגן שבו, מרק העצמות גם תורם לאלסטיות של העור.
כדאי לבחור במרק שבושל לפחות 8 שעות - ככל שזמן הבישול ארוך יותר, כך רמות הנוטריינטים גבוהות יותר.
תה צמחי מרפא
שינה מספקת היא מפתח להזדקנות בריאה, ותה צמחים יכול לסייע בכך. תה קמומיל או מליסה, למשל, עוזרים להפחית מתח ולקדם שינה טובה. מעבר לכך, תה צמחים עשיר בנוגדי חמצון (פוליפנולים ופלבנואידים) שמגינים על התאים מפני נזק חמצוני שמאיץ את ההזדקנות.
המינון המומלץ: כוס אחת ביום, בכל טעם שתבחרו.
קפה
הקפה עשיר בנוגדי חמצון, ויש לו קשר מחקרי להגנה מפני מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר ופרקינסון, וכן לתמיכה בתפקודי הכבד.
כמות הקפה המומלצת משתנה בין אנשים, אך לרוב מדובר ב־2–4 כוסות ביום, לפני השעה 14:00. מומלץ לשתות את הקפה אחרי ארוחת הבוקר ולא על קיבה ריקה, כדי למנוע גירוי בקיבה.
חשוב לזכור: תוספות של סוכר, שמנת או סירופים מתוקים עלולות לנטרל את יתרונותיו הבריאותיים.
תה ירוק
תה ירוק מופק מצמח הקמיליה סיננסיס ונמזג בטמפרטורה נמוכה יותר, מה שמקנה לו טעם עדין ורענן. הוא עשיר ב־EGCG - נוגד חמצון חזק שמפחית דלקת ונזק חמצוני, תהליכים שמאיצים את ההזדקנות.
בנוסף, תה ירוק מסייע באיזון רמות הסוכר בדם - מרכיב חשוב לאריכות ימים.
המינון המומלץ: 2–3 כוסות ביום, לחלוט במשך 2–3 דקות, לפני השעה 14:00.
תה שחור
גם תה שחור מגיע מצמח הקמיליה סיננסיס, אך עובר תסיסה וכולל טעם חזק ומריר יותר. הוא עשיר בפוליפנולים הפועלים כפרה-ביוטיקה ותורמים לבריאות המיקרוביום. הפוליפנולים מזינים זנים חשובים כמו ביפידובקטריה ולקטובצילוס, שתומכים במערכת החיסון ככל שמתבגרים.
המינון המומלץ: 1–2 כוסות ביום, לחלוט במשך 4–5 דקות, ולשתות לפני השעה 14:00 כדי לא לפגוע בשינה.
מים
גם אם כל שאר המשקאות לא נגישים לכם, מים הם הבסיס. שתייה מספקת של מים עוזרת באיזון רמות הסוכר בדם ותורמת להפחתת הסיכון למחלות לב, אבני כליה וסוכרת - בעיות בריאותיות שכיחות בגיל מבוגר.
המיץ הירוק של מרתה סטיוארט
אי אפשר בלי להזכיר את המיץ הירוק המפורסם של מרתה סטיוארט, שלטענתה תורם לבריאותה כבר שנים. היא שותה אותו מדי בוקר, ולטענתה "לא יוצאת מהבית בלעדיו".
המתכון שלה כולל אגסים, סלרי, מלפפונים, פטרוזיליה, ג'ינג'ר ותפוז. למרות שמיץ אינו מכיל את הסיבים התזונתיים של הפירות והירקות השלמים, הוא מאפשר "לשתות את הירוקים" בצורה פשוטה ונוחה. חשוב להקפיד על מיץ סחוט טרי בבית, ללא תוספות סוכר או חומרים משמרים, בניגוד לגרסאות המוכנות בבקבוק.
