פרס העיתונות שהוענק לדן לביא | צילום: אורן בן חקון

כתב "ישראל היום" דן לביא, זכה בפרס המצוינות של מרכז "בני ברית"

בין הזוכים בפרס הנחשב: הכתב דן לביא, שפרסם מאמרים על האתגרים שניצבו בפני הקהילות היהודיות בעולם בזמן משבר הקורונה • עורך העיתון בועז ביסמוט: "לביא הוא דוגמה לאיכות ולמצוינות"

דן לביא, כתב העולם היהודי ב"ישראל היום", הוא זוכה פרס "בני ברית" לעיתונאות על מצוינות בסקירת התפוצות לשנת 2021. האות, שמוענק מטעם המרכז העולמי של "בני ברית", נחשב לפרס המוביל בארץ בנושא יהדות התפוצות ויחסי ישראל והתפוצות.

טקס הענקת הפרס התקיים היום (חמישי), במשכנות שאננים בירושלים, ובפתחו נשאו דברים נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ושר התפוצות נחמן שי, שבירכו את הזוכים. בנוסף שמעו האורחים גם את הרצאתו של פרופ' ידידיה שטרן, נשיא המכון למדיניות העם היהודי.

בהודעת הזכייה של לביא צוין כי הוא "פרסם יותר מ-20 מאמרים בעברית ובאנגלית על האתגרים שעמדו בפני קהילות יהודיות בתפוצות, בין השאר לאור משבר הקורונה".

לביא, מרצה ומורה בהכשרתו, זכה לפני שנים אחדות בציון לשבח בפרס פראט (Pratt) לתקשורת. הוא יזם פרויקט ייחודי תחת הכותרת "העם היהודי בזמן קורונה", שכלל סדרת כתבות מורחבת שדנה בנושאי ליבה מרכזיים ובחנה את השפעת הנגיף הקטלני על העולם היהודי. בין היתר, הפרויקט עסק בסוגיות החינוך והזהות היהודית, הפילנתרופיה בעת משבר, המגמות באנטישמיות, עיצובו מחדש של האופי הקהילתי בתפוצות והתמורות באפיוני הזרם האורתודוקסי.

עורך ישראל היום בועז ביסמוט בירך את לביא על זכייתו: "מערכת ישראל היום דוגלת לטפח את כתביה ומעניקה להם חופש פעולה להביא לקוראים את נושאים האיכותיים והמעניינים ביותר. דן לביא הוא דוגמא מצוינת לאיכות ולמצוינות. אין לי ספק שהוא יהווה מודל לחיקוי לכתבים נוספים".

בפרס זכו עיתונאים נוספים, ובהם נורית קנטי, מגישה ועורכת בגלי צה"ל. אות מפעל חיים הוענק לגריר פיי קשמן, כתבת הג'רוזלם פוסט מעל ל-45 שנה, בעלת הטור הידוע "Grapevine" וכתבת העיתון בבית הנשיא.

נוסף על כך, הזמר והיוצר דני סנדרסון קיבל בטקס אות הוקרה מיוחד לתרומה לטיפוח הקשר בין ישראל לתפוצות באמצעות אומנות.

דני סנדרסון, קוקו

הפרס לעיתונאות של "בני ברית", שמוענק זו השנה ה-29 ברציפות, מכיר בחשיבות המצוינות בסקירה של העיתונאות הישראלית – הכתובה, המשודרת והמקוונת – על יהדות התפוצות בת זמננו ויחסי ישראל-תפוצות היום. הפרס מדגיש את חשיבות התרומה של התקשורת לחיזוק הקשר בין ישראל והעולם היהודי – החיוני לחוסן של שניהם – על ידי עידוד סיקור איכותי של התפוצות ויחסי ישראל-תפוצות. 

חבר השופטים של הפרס כלל השנה את ד"ר יהודית אורבך, בית הספר לתקשורת, אוניברסיטת בר אילן; מר יעקב אחימאיר, לשעבר עורך ומגיש "כאן" 11 וחתן אות מפעל חיים של הפרס לשנת 2016; פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה, המכון ליהדות זמננו, האוניברסיטה העברית; מר אשר וייל, מו"ל ועורך כתב העת "אריאל" (1981-2003); מר סלי מרידור, לשעבר יו"ר בינלאומי, הקרן לירושלים ושגריר ישראל בארה"ב ויו"ר ההנהלה הציונית והסוכנות היהודית; העיתונאי יאיר שלג ופרופ' גבריאלה שלו, המועצה האקדמית העליוניה, הקריה האקדמית אונו ולשעבר שגרירת ישראל באו"ם.

הפרסים מוענקים ע"ש וולף מטסדורף ז"ל, עורך כתב העת של המרכז העולמי של בני ברית בשפה האנגלית "Leadership Briefing" ועיתונאי ירושלמי יוצא אוסטרליה ואשתו הילדה מטסדורף ז"ל ממובילות העבודה הסוציאלית באוסטרליה ובארץ, ולזכר לואיס וטרודי שידלובסקי ז"ל, פעילים ציוניים ומנהיגי הקהילה היהודית בפרו, שניהלו במשך 30 שנה את עלון החדשות היומי היהודי במדינה.

ארגון "בני ברית" הוא הארגון היהודי הוותיק והמוכר ביותר בעולם, ופעיל בכ-50 מדינות. המרכז העולמי של בני ברית בירושלים הוקם בשנת 1980, ומשמש כזרוע מדינית של הארגון בישראל וכנציגו הרשמי והקבוע בבירה. הפרס מוענק בסיוע משפחת מסטדורף, וד"ר דני שידלובסקי, חבר הנהלת המרכז העולמי של "בני ברית".

להלן הכתבות פרי עטו של לביא שנכתבו במסגרת פרויקט "העם היהודי בזמן קורונה", עליהן זכה בפרס. הכתבות מסודרות בסדר הכרונולוגי של כתיבתן :

פרומו

https://www.israelhayom.co.il/article/768431

חינוך וזהות יהודית

1. אור בתוך החושך: הקורונה תסייע למנוע התבוללות ?

2. ג'יב אל אוויה: בעולם לומדים עברית מפאודה

3. מתקנים עולם באמצעות גיימינג 

4. יוזמה: "להטיס ילדי התפוצות למחנות קיץ בישראל"

פילנתרופיה

5. הדוד סם בבעיה: מדוע קריסת הקהילות היהודיות בארה"ב נוגעת לכולנו? 

6. הקורונה רצחה את הפילנתרופיה ? תלוי את מי שואלים

7. 160 מיליון דולר למאבק בהשלכות הנגיף: התנועות היהודיות נלחמות בקורונה 

8. הקורונה מורה לנו בבירור: יש לחזק את הקשר עם העולם היהודי

אנטישמיות בימי מגפה

9. חשש: מגפת הקורונה תוביל לפשעי שנאה נוספים נגד יהודים

10. "הקורונה - מזימה ציונית להשמדת העולם" 

11. חשש באירופה: הקורונה תוביל למתקפות טרור אנטישמיות - פעילות להקמת מוקד חירום 

הקהילות היהודיות: גלובאליזציה ? לוקאליזציה

12. כך מתמודדות הקהילות היהודיות בעידן הקורונה

13. ברזיל. "לומדים מישראל איך להתמודד עם המגפה"

14. הקורונה כהזדמנות: המהפכה של הקהילה היהודית באוקראינה

15. בין גונדר לירושלים: הסיוט של שארית יהודי אתיופיה

העולם החרדי

16. האם החרדים צדקו בהתנהלותם מול הקורונה?

17. נפיצות מול אחדות: כך השתנה היחס אל החרדים

18. מהפכת בריאות הנפש של החרדים

19. מהפכה ברשת: כך הביס האינטרנט את ההנהגה החרדית

סיכום ביניים: חישוב המסלול היהודי מחדש

https://www.israelhayom.co.il/article/846481

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו