הפתעה אחרי הסערה: המזון שדואג ללב שלנו

כל פטריה – משמפיניון ועד פורטובלו – היא שומרת ראש נאמן של הלב המספקת שירותי הגנה מבריקים מפני שומנים מסוכנים ולחץ דם גבוה, והופכת את הדיאטה לקלה יותר

הפתרון הזה לבריאות הלב אינו מסובך - שלבו את האוצר הטבעי הזה ביומיום שלכם לשיפור מטבולי מיידי. פטריות

כאשר אנו חושבים על שמירה על בריאות הלב, דעתנו נודדת בדרך כלל לריצות מייגעות או לתפריטי "דלי שומן" חסרי טעם. אך מומחי תזונה מציעים כעת גישה פשוטה, טבעית ומשביעת רצון יותר: הגברת צריכת הפטריות.

סקירה מדעית פורצת דרך שפורסמה בכתב העת היוקרתי Critical Reviews in Food Science and Nutrition ניתחה 22 מחקרים מקוריים שבחנו את ההשפעות הבריאותיות של אכילת פטריות. התוצאות מציגות תמונה ברורה: לפטריות יש פוטנציאל משמעותי לחזק את ליבנו!

אכילת פטריות כחלק מתזונה יומיומית רגילה הייתה קשורה גם לירידה בלחץ הדם הדיאסטולי (הנמוך), צילום: pixabay

הקשר המדעי: קרדיומטבוליזם וטריגליצרידים

החוקרים התמקדו באופן שבו צריכת פטריות, בין אם כחלק מתוכנית תזונה מודעת לבריאות או כחלק מתזונה שבחר האדם בעצמו, משפיעה על הסיכון למחלות קרדיומטבוליות. זוהי קבוצה של מצבים המהווים את בסיסן של מחלות לב ושבץ מוחי.

הסקירה הראתה כי אכילת פטריות באופן קבוע גורמת לירידה ברמות הטריגליצרידים - שומן נפוץ בדם אשר רמתו הגבוהה מהווה סכנה מוחשית. לפי קליבלנד קליניק, רמות גבוהות של טריגליצרידים מעלות באופן משמעותי את הסיכון להתקפי לב ושבץ. עצם הירידה המובהקת ברמות הטריגליצרידים מעידה על אפקט מגן לבבי משמעותי.

המחקר הראה כי אנשים שצרכו פטריות, בין אם מתוך בחירה אישית או במסגרת תוכנית בריאות, הראו סיכון מופחת למחלות אלו. מעבר לכך, אכילת פטריות כחלק מתזונה יומיומית רגילה הייתה קשורה גם לירידה בלחץ הדם הדיאסטולי (הנמוך), נתון קריטי לשמירה על בריאות כלי הדם.

"לאור הקשר בין טריגליצרידים ולחץ דם גבוה לבין סיכון למחלות לב וכלי דם, תוצאות אלו מדגישות את הבריאות הרבה הטמונה בשילוב קבוע של פטריות בתזונה", סיכמו מחברי הסקירה המדעית."

סטייק בגריל ותבשיל בקר עם תפוחי אדמה ופטריות, צילום: Freepik

האם סוג הפטריה משנה? הבהרה קריטית!

החדשות הטובות הן שהיתרונות הלבביים אינם מוגבלים לזן פטריה נדיר או יקר. הסקירות המדעיות התמקדו בצריכה כללית של פטריות אכילות שלמות. המשמעות היא שאתם יכולים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של סוגים נפוצים כמו שמפיניון לבן, קרימיני, פורטובלו או פטריות יער (אויסטר), הזמינים בכל סופר. הפטריות הללו חולקות רכיבים ביו-אקטיביים חיוניים כמו ארגותיונאין (נוגד חמצון עוצמתי) ובטא-גלוקנים (סיבים מועילים), התורמים יחד להפחתת הסיכון הקרדיומטבולי. לכן, מומלץ פשוט לשלב מגוון של פטריות אכילות קיימות בתפריט.

הפטריה: מעצמת נוגדי חמצון ותמיכה תזונתית

למרות העדויות המדעיות, צריכת הפטריות בארצות הברית עדיין נמוכה. חבל שכך, מכיוון שהפטריות מספקות גם מענה לחסרים תזונתיים נפוצים. הפטריות הן לא רק דלות קלוריות ועשירות בסיבים, אלא גם מכילות רכיבים חיוניים:

  1. ויטמיני B (כגון ריבופלבין, ניאצין וחומצה פולית): תורמים משמעותית לבריאות הלב והמוח ולתפקוד אנרגטי תקין בגוף.

  2. ויטמין D: פטריות שנחשפו לאור UV הן מהמקורות הצמחיים הבודדים לויטמין D, החיוני לספיגת סידן, חיזוק עצמות ושיניים ולתפקוד המערכת החיסונית.

  3. נוגדי חמצון חזקים (ארגותיונאין וגלוטתיון): אלו הם מולקולות המסייעות לגוף להילחם ב"עקה חמצונית" ובנזק שגורמים רדיקלים חופשיים, תהליך שמעכב הזדקנות ומפחית סיכון למחלות ניווניות וכרוניות.

יתר על כן, אתר מאיו קליניק מציין כי שילוב של שתי פטריות בינוניות בלבד מדי יום יכול לסייע בהפחתת הסיכון ללקות בסוגי סרטן מסוימים ב-45 אחוזים. נתון זה ממחיש את העוצמה הבריאותית הטמונה בצריכה מינימלית וקבועה.

הלב הדואג: נתונים קשים על מחלות קרדיווסקולריות

החשיבות של כל שינוי תזונתי מגן לב מקבלת משנה תוקף כשמסתכלים על הסטטיסטיקות. לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), מחלות לב הן הגורם המוביל לתמותה בארצות הברית. כל 34 שניות נפטר אדם ממחלת לב או כלי דם. ב-2023 לבדה, נפטרו קרוב למיליון איש ממחלות אלו. הנתונים הללו הופכים את ההמלצה להגברת צריכת הפטריות לפעולה פשוטה ומצילת חיים.

שילוב מנצח: איך להכניס את מגן הלב לכל ארוחה?

המסר המרכזי העולה מהמחקרים הוא שהבריאות שלנו נמצאת, פעמים רבות, בפרטים הקטנים ובהרגלים הקבועים. הדרך היעילה ביותר ליהנות מיתרונות הפטריות היא להפוך את צריכתן להרגל יומיומי. לא צריך לאכול צלחת פטריות ענקית; מספיק לשלב אותן בחוכמה ובטעם:

  • במקום בשר טחון: ערבבו פטריות קצוצות דק עם בשר טחון (או במקום!) בהכנת קציצות, רוטב בולונז או מילוי לפשטידות. הן מוסיפות מרקם "בשרי" ועושר טעם.

  • ארוחת בוקר משודרגת: הוסיפו פטריות טריות או מטוגנות לחביתה, מקושקשת, או כתוספת מפתיעה על טוסט אבוקדו.

    ביצה מקושקשת עם פטריות וירק, צילום: מידג'רני
  • העשרת רטבים ותבשילים: פטריות משתלבות נפלא כמעט בכל תבשיל קדירה, מרק (במיוחד מרק ירקות או עדשים), ורטבים לפסטה. הן סופחות טעמים והופכות את המנה למשביעה יותר.

  • חטיף בריא: הכינו "צ'יפס" פטריות אפוי בתנור – פטריות פורטובלו או שיטאקה פרוסות דק, מתובלות במלח, פלפל ומעט שמן זית ואפויות עד קריספיות.


טיפ לאחסון וטריות:

כדי לשמור על הפטריות שלכם טריות, מלאות רכיבים תזונתיים ומוכנות לשימוש יומיומי, הימנעו משטיפתן מראש. אחסנו אותן בשקית נייר חומה או במיכל שאינו אטום במקרר. אחסון בשקית פלסטיק אטומה או מיכל סגור יוצר לחות שתגרום להן להרקיב מהר.


הוספת פטריות לתפריט יכולה להיות צעד עוצמתי וקל ליישום בדרך ללב בריא יותר. זוהי קריאה ברורה מהמדע להעלות את הפטריה מדרגת תוספת צדדית למעמד של מזון-על חיוני.

🍽️ מתכון מגן-לב: תבשיל פטריות שום ועשבי תיבול (טבעוני)

תבשיל פטריות, שום ועשבי תיבול: כך נראית מנת הדגל הבריאה שתחליף בקלות כל תוספת כבדה ותחזק את הלב עם ויטמינים ונוגדי חמצון, צילום: מידג'רני

המתכון הבא הוא דרך מצוינת וקלה לשלב מגוון פטריות מזינות בתזונה היומית שלכם. הוא דל שומן, עשיר בסיבים ובוויטמיני B.

דרגת קושי: קל, זמן הכנה כולל: 20 דקות, מנות: 2-3

מצרכים

  • פטריות: 500 גרם תערובת פטריות (שמפיניון, פורטובלו, שיטאקה) – שטופות ופרוסות גס.

  • שום: 4 שיני שום גדולות, קצוצות דק.

  • שמן: 2 כפות שמן זית איכותי.

  • נוזל: 1/2 כוס ציר ירקות איכותי.

  • תיבול ירוק: 1/4 כוס עלי פטרוזיליה קצוצה דק, 2 כפות עלי תימין (טימין) טריים.

  • תבלינים: מלח ים גס ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם.

  • אופציונלי להעצמת הטעם: 1 כפית חרדל דיז'ון חלק.

הוראות הכנה

  1. חימום ואידוי: מחממים מחבת גדולה ועמוקה (או ווק) על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים את שמן הזית.

  2. טיגון הפטריות: מוסיפים את הפטריות הפרוסות. מאדים את הפטריות במשך 5-7 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. חשוב: לא לכסות את המחבת בשלב זה כדי לאפשר לנוזלים להתאדות ולקבל פטריות שחומות וטעימות.

  3. הוספת שום ותיבול: כשהפטריות מתחילות להשחים, מוסיפים את השום הקצוץ. מטגנים עוד דקה, תוך ערבוב, עד שהשום משחרר ניחוח עדין (היזהרו לא לשרוף אותו!).

  4. הנוזל והצמצום: יוצקים את ציר הירקות למחבת. מגרדים את תחתית המחבת כדי לשחרר את כל הטעמים שנדבקו. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהנוזל מצטמצם לחצי. אם משתמשים בחרדל דיז'ון, מוסיפים אותו עכשיו ומערבבים היטב.

  5. סיום והגשה: מסירים מהאש. מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם. מפזרים מעל את הפטרוזיליה והתימין הטריים ומערבבים בעדינות.

  6. הגשה: מגישים חם כתוספת מעולה לדג אפוי, על מצע קינואה או אורז מלא, או על גבי פרוסת לחם שיפון מלא קלויה.


מקורות: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Molecular Nutrition & Food Research, Mayo Clinic, Cleveland Clinic

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר