לא צריך לרדוף אחרי סופרפוד אקזוטי - לפי דירוג עולמי שפורסם לאחרונה, שלושה מהמזונות המזינים ביותר בעולם הם גם בין החטיפים הזמינים והנפוצים ביותר.
נמצאים בכל סופרמרקט: 3 נשנושים ברשימת המזונות הבריאים בעולם | envato
הרשימה מבוססת על מחקר רחב שפורסם ב-2015 בכתב העת המדעי PLOS ONE תחת הכותרת “Uncovering the Nutritional Landscape of Food”, שבו נותחו למעלה מ-1,000 סוגי מזון ונקבע לכל אחד מהם “ציון תזונתי” לפי צפיפות הערכים שבו - כלומר כמה חלבון, סיבים, ויטמינים ומינרלים הוא מספק ביחס לקלוריות.
החוקרים מצאו כי שלושה חטיפים טבעיים עומדים בראש הרשימה, עם ציונים גבוהים במיוחד, כולם מעל 80 מתוך 100.
במקום הראשון: שקדים - ציון 97 מתוך 100
המזון בעל הערך התזונתי הגבוה ביותר בעולם איננו ירק או פרי - אלא אגוז. השקדים מובילים את הרשימה עם ציון כמעט מושלם של 97, בזכות תכולה גבוהה של חומצות שומן חד־בלתי רוויות, נוגדי חמצון, חלבון, סיבים ומינרלים כמו מגנזיום.
הם תורמים לבריאות הלב, מסייעים לאיזון רמות הסוכר, ואף עשויים להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
במקום החמישי: זרעי צ’יה - ציון 85 מתוך 100
זרעי צ'יה, שמקורם בדרום אמריקה, זכו לתואר “כוח תזונתי” על ידי אוניברסיטת הרווארד. הם עשירים בסיבים, חומצות שומן אומגה 3, סידן, מגנזיום וזרחן - שילוב שתומך במערכת העיכול, במוח ובלב.
אפשר להוסיף אותם ליוגורט, שייקים או סלטים, והם מהווים דרך פשוטה להעלות את הערך התזונתי של כל ארוחה.
מתכון לדייסת שיבולת שועל עם זרעי צ'יה
במקום השישי: זרעי דלעת - ציון 84 מתוך 100
זרעי דלעת נחשבים לאחד המקורות הצמחיים העשירים ביותר בברזל ובמנגן, ומספקים גם שומנים בלתי רוויים התורמים לבריאות הלב.
מחקרים מצאו כי הם עשויים לסייע בהורדת לחץ דם, בשיפור רמות הכולסטרול ובהפחתת דלקות.
בין היתר, שמן זרעי דלעת נמצא במחקר משנת 2011 כמסייע לשיפור פרופיל השומנים בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
מזונות נוספים ברשימה
מלבד שלושת החטיפים, הרשימה כללה גם ירקות עליים כמו מנגולד ועלי סלק, שנחשבים עשירים במיוחד בנוגדי חמצון, סיבים וויטמינים A, C ו-K, וכן דגים כמו סנאפר ודגי סול שטוחים, המספקים חומצות שומן אומגה 3 וויטמין D - שניהם חיוניים לבריאות הלב והעצמות.
כך חושב הדירוג:
הציון שניתן לכל מזון מבוסס על צפיפות הערכים התזונתיים שלו - כמה רכיבים חיוניים הוא מספק ביחס לכמות האנרגיה.
החוקרים מדגישים כי הרשימה לא נועדה לקבוע “מהו המזון הבריא ביותר בעולם”, אלא להמחיש את חשיבות הגיוון והאיזון בתזונה.
כפי שמסכמים מומחים לתזונה, ובראשם פרופ’ טים ספקטור מבריטניה, המפתח לבריאות מיטבית הוא צריכת תפריט מגוון הכולל לפחות 30 סוגי צמחים שונים בשבוע, ולא היצמדות למזון יחיד - גם אם קיבל ציון גבוה במיוחד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו