בשיתוף אלטמן
הקשר בין מה שילדים אוכלים לבין האופן שבו הם מתפקדים במהלך היום מעסיק בשנים האחרונות גם את עולם המחקר. יותר ויותר מחקרים בוחנים כיצד דפוסי תזונה ורכיבים שונים בתפריט קשורים לזיכרון, ללמידה, לקשב וליכולת הריכוז של ילדים.
מחקרים מצביעים על כך שדפוס תזונה ים־תיכוני, העשיר בדגים, ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושומנים איכותיים, קשור לביצועים קוגניטיביים וליכולת ריכוז טובים יותר בילדים. לעומתו, דפוס תזונה מערבי, המתאפיין בצריכה גבוהה של סוכר, שומן רווי ומזונות מעובדים, נמצא קשור לביצועים נמוכים יותר בתחומים כמו זיכרון וריכוז.
אחד הרכיבים הבולטים בהקשר זה הוא אומגה-3, ובפרט חומצות השומן DHA ו-EPA המצויות בעיקר בדגים שמנים כמו סלמון, מקרל וסרדינים. חומצות שומן אלו ממלאות תפקיד חשוב בהתפתחות המוח, ומחקרים מצאו קשר ביניהן לבין ביצועים טובים יותר בקריאה ובקשב, וכן לשליטה טובה יותר בדחפים בקרב ילדים בגיל בית ספר.
ילדים הם ילדים!
גם ברזל ואבץ הם רכיבים חשובים בתזונת ילדים. הם משתתפים בתהליכים הקשורים לייצור מוליכים עצביים כמו דופמין ונוראפינפרין, ומחסור בברזל נמצא קשור לביצועים קוגניטיביים נמוכים יותר. לצד אלה, ויטמינים מקבוצת B, ויטמינים C ו-E, מגנזיום, פוליפנולים, פולאט וסיבים תזונתיים נחשבים לחלק מדפוס תזונה התומך בבריאות הקוגניטיבית של הילד. עם זאת, ילדים הם ילדים, ולא תמיד התפריט שלהם מגוון כפי שהיינו רוצים. אצל ילדים בררנים, או כאשר מגוון המזונות בתפריט מצומצם, ניתן לשקול השלמה באמצעות מולטי־ויטמין המותאם לילדים. יומי מולטיויטמין של אלטמן, לדוגמה, מספק מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים חיוניים ויכול להשתלב כהשלמה לתזונה היומית כחלק משמירה על תזונה מאוזנת ובריאות כללית.
בפועל, אין צורך לחפש "מזון קסם" לריכוז. הדגש הוא על התמונה הכוללת: שילוב קבוע של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, דגים שמנים ומקורות לברזל ואבץ כמו עוף ובשר רזה. במקביל, מומלץ להגביל צריכה של משקאות ומזונות עתירי סוכר, מזון מטוגן, בשר מעובד ומזונות אולטרה־מעובדים.
המדע מדבר בעצמו
מטה-אנליזה שכללה 39 מחקרים ויותר מ-26 אלף ילדים מצאה קשר חיובי בין הקפדה על תזונה ים־תיכונית לבין תפקוד קוגניטיבי. הקשר הבולט ביותר נמצא דווקא בתחומים של מוטיבציה ואסטרטגיות למידה.
חשוב לזכור כי תזונה היא חלק ממכלול רחב יותר: גם שינה מספקת, פעילות גופנית והפחתת זמן מסך קשורות לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר. לכן, הדרך לתמוך בילדים אינה עוברת ברכיב תזונתי אחד, אלא בהרגלי חיים מאוזנים שמתחילים, בין היתר, בצלחת.
הכותב: אסף קורן, תזונאי קליני RD, B.Sc. ויועץ מדעי במחלקה המדעית באלטמן
רפרנס למטא אנליזה:
Treister-Goltzman Y, Peleg R. Mediterranean Diet, Cognition, and Academic Performance in School-Aged Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutr Rev. Published online July 15, 2026
בשיתוף אלטמן

