אפשר לקרוא לזה H₂O גרסת 2.0.
מים הם חיוניים לחיים - הם משמשים כחומר בנייה לתאים, מסייעים בוויסות חום הגוף ומשמנים את המפרקים.
למרות חשיבותם, רובנו פשוט לא שותים מספיק מים. מומחים ממליצים בדרך כלל על כ-15 מ"ל מים לכל חצי קילו ממשקל הגוף ביום, ואף יותר אם מתאמנים.
במהלך השנים נוספו למים כל מיני טוויסטים כדי להפוך אותם לאטרקטיביים יותר: מים מוגזים, מים בטעמים, מים עם מלפפון, מים אלקליים - והרשימה עוד נמשכת.
כעת תכירו את הטרנד החדש: "מים מועשרים".
מים מועשרים הם מים רגילים או מוגזים שאליהם מוסיפים מרכיבים כמו מי קוקוס, אבקות אלקטרוליטים, סודה פרוביוטית ו/או פירות טריים - כדי לשדרג את הטעם, הערכים התזונתיים או לתת בוסט של אנרגיה. מתכונים כאלה הפכו לפופולריים במיוחד בטיקטוק.
“רוב האנשים נמצאים במצב של התייבשות בלי שהם בכלל שמים לב”, אומרת התזונאית הרשומה מפלורידה, פיורלה דיקרלו, לניו יורק פוסט. “התייבשות יכולה לגרום לעייפות, האטה בחילוף החומרים ולעלייה בחשק למתוק - מה שעלול להוביל לעלייה במשקל”, היא מוסיפה. “אם מים מועשרים יכולים להוות תמריץ או לשדרג את הטעם כדי לגרום לאנשים לשתות יותר מים - אני בעד”
דיקרלו מסבירה את היתרונות והחסרונות של מים מועשרים - וגם נותנת טיפים להכנה ביתית.
אלטרנטיבה בריאה
משקאות קלים ומיצים מכילים לרוב כמויות גדולות של סוכר וקלוריות שתורמים לעלייה במשקל.
“מים מועשרים מספקים טעם עם פחות קלוריות, פחות סוכר וללא תוספים מלאכותיים - אם מכינים אותם בחוכמה”, מסבירה דיקרלו.
היא מציינת כי תוספת אלקטרוליטים יכולה לעזור לגוף להתאושש אחרי פעילות גופנית, על ידי השלמת מינרלים חיוניים שאובדים בזיעה.
פירות יכולים לרענן ביום חם, ואילו מרכיבים פרה־ביוטיים יכולים לשפר את בריאות מערכת העיכול.
הצד הפחות חיובי
“רוב האנשים שאינם מתאמנים באופן אינטנסיבי יכולים לקבל את צורכי האלקטרוליטים שלהם מתזונה מאוזנת (פירות, ירקות, מוצרי חלב ואגוזים)”, אומרת דיקרלו. לדבריה, כדאי לשלב מזונות כמו תרד, בננות, יוגורט, אגוזים ומוצרי חלב - שכולם עשירים באשלגן, מגנזיום וסידן.
מצד שני, משקאות אלקטרוליטים מוכנים או תערובות עלולות להכיל כמויות גבוהות של נתרן. צריכה קבועה שלהם - בלי פעילות גופנית מאומצת או הזעה מרובה - עלולה להוביל לבעיות בריאות כמו יתר לחץ דם, עומס על הכליות, בעיות לב וחולשת שרירים.
בנוסף, מדובר במוצרים יקרים יחסית.
“מים מועשרים ביתיים יכולים להיות יעילים באותה מידה - בלי העלויות הגבוהות של המוצרים התעשייתיים”, אומרת דיקרלו.
טיפים להכנת מים מועשרים בבית
- התחילו בקנקן מים מסוננים או מים שהורתחו וצוננו, או בתה ירוק נטול קפאין עשיר בנוגדי חמצון.
- הכינו את הפירות. דיקרלו ממליצה על אפשרויות עשירות באלקטרוליטים כמו אבטיח, פירות הדר, לימון או תפוז. “חשוב לשטוף היטב את כל המרכיבים, וזכרו שגם פירות קפואים עובדים מצוין”, היא מייעצת.
- חתכו פירות וקצצו עשבי תיבול כדי לשחרר את הארומה ולשדרג את החליטה.
- השרו במקרר בין שעתיים לארבע שעות - או ללילה לטעם חזק יותר.
- סננו את הפירות והעשבים. “אל תשאירו את המרכיבים יותר מדי זמן - קליפות הדר עלולות להקנות מרירות, ואבטיח עלול להפוך לרך מדי”, מסבירה דיקרלו. “השארת פירות לזמן ממושך גם עלולה לגרום להתפתחות חיידקים כשהם מתחילים להתפרק”.
- אחסנו את המים המועשרים במכל סגור במקרר.
- צרכו תוך יומיים־שלושה.
מתכונים למים מועשרים
אינפוזיית אננס־קוקוס: 1 ליטר מים מזוקקים, קוביות אננס (שכוללות אנזימים המסייעים בעיכול חלבון בשם ברומלין) ו־2 כוסות מי קוקוס עשירים באלקטרוליטים.
אינפוזיית אבטיח־נענע: 1 ליטר מים, 3 ענפי נענע טרייה ו־2 כוסות אבטיח ללא גרעינים — שמכיל חומצת אמינו המסייעת לשיפור זרימת הדם.
אינפוזיית לימון־מלפפון: 1 ליטר מים קרים, ¼ ליים, ¼ תפוז, ¼ לימון (עשירים בוויטמין C ונוגדי חמצון) ו־¼ מלפפון גדול - שמכיל אשלגן וכמויות קטנות של מגנזיום התומכים באיזון אלקטרוליטים ובהידרציה תקינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו