קרדיולוג מתריע: זה הזמן הגרוע ביותר לאכול בו

אכילה בשעות ה"מסוכנות" יוצרת עומס מיותר על מערכת העיכול, מעלה את הסיכון לעלייה במשקל, פוגעת באיכות השינה ועלולה לפגוע בתפקוד הלב ובוויסות הסוכר בדם

לא הזמן הנכון עבורכם. צילום: Getty Images

נשנוש מאוחר בלילה הפך להרגל נפוץ אך הוא לא רק מיותר הוא עלול להזיק לבריאות. כשהגוף מתכונן למנוחה וצום טבעי, האכילה בשעות האלה יוצרת עומס מיותר על מערכת העיכול, מעלה את הסיכון לעלייה במשקל, פוגעת באיכות השינה ועלולה לפגוע בתפקוד הלב ובוויסות הסוכר בדם.

ד"ר ויליאם קראוס, קרדיולוג מוביל מאוניברסיטת דיוק, התראיין לאחרונה ל"טודיי שואו" והסביר כי אכילה לאחר ארוחת הערב מונעת מהגוף לשרוף שומן כפי שמתרחש בשנת הלילה משום שהגוף עסוק בתהליך העיכול. לדבריו, "כשגוף מתמקד בעיכול הוא לא מצליח להיכנס למצב מנוחה מה שמפחית את איכות השינה ומעלה את הסכנה לדלקת, גורם מוכר למחלות לב ולהפרעות מטבוליות".

אל תאכלו קרוב מדי לשינה, צילום: Getty Images

גם נשנוש קטן יכול לשבש את התהליכים האלה, לגרום לגלי אנרגיה זמניים שיקשו על ההירדמות ולהוביל לצריכת קלוריות מיותרת. מעבר להשפעה על המשקל והשינה, מחקרים רבים מצביעים על קשר בין אכילה בשעות הלילה המאוחרות לבין סיכון גבוה יותר להתפתחות מחלות כרוניות כמו סוכרת ויתר לחץ דם. בזמן שהגוף אמור להיות בצום ולקדם תהליכים מטבוליים חיוניים כגון תיקון תאים והפחתת דלקות, האכילה בשעות אלו מייצרת עומס תזונתי וכימי שמפריע לתהליכים אלה. התוצאה עשויה להיות שיבושים בוויסות הסוכר, עלייה ברגישות לאינסולין והצטברות שומן - כולם גורמי סיכון למחלות לב.

הרגלי אכילה לאורך כל היום ובעיקר בשעות מאוחרות, שייכים לתופעה רחבה של אכילה לא מסודרת, הכוללת נשנושי ערב, צריכת משקאות ממותקים ישיבה ארוכה מול הטלוויזיה. כל אלה פוגעים באיזון הקלורי ובהרגלי השינה ומביאים לעלייה במשקל ולסיכון גבוה למחלות לב.

גם לא סתם נשנוש, צילום: Yan Krukau / Pexels

ההמלצה הברורה כיום היא לסיים את הארוחה לפחות שלוש שעות לפני השינה כדי לאפשר לגוף לעבור למצב מטבולי שבו הוא שורף שומן במקום להסתמך על גלוקוז מהמזון. עוד שיטה שזוכה לפופולריות רבה היא צום לסירוגין מסוג 16:8, שבו אוכלים את כל הארוחות בתוך חלון של שמונה שעות ביום ו"צמים" 16 שעות רצופות. שיטה זו מסייעת בניהול משקל, משפרת פרמטרים לבביים ומסייעת לוויסות רמות הסוכר בדם כפי שמדגימה האגודה האמריקאית ללב. הצום מאפשר לגוף לעבור למצב חילוף חומרים בריא יותר, להפחית דלקות ולשפר את תפקוד המערכת ההורמונלית וכך מתפתחת תחושת אנרגיה טובה ושיפור כללי בבריאות. למרות שכאשר שומעים על הגבלות זמן האכילה הדבר עשוי להישמע מורכב, רבים מגלים כי צום לסירוגין הוא פתרון פשוט המונע עומס מיותר סביב הבחירות התזונתיות.

נות דגים כמו סלמון שמספקות תחושת מלאות לצד תזונה מאוזנת, צילום: istockphoto

בנוסף חשוב לזכור שההצלחה תלויה באיכות המזון: ארוחות ערב עשירות בחלבונים וסיבים שומרות על תחושת שובע לאורך זמן ומונעות נשנושים מאוחרים, כשבין המנות המומלצות נמנים המבורגרים טבעוניים מקטניות או מנות דגים כמו סלמון שמספקות תחושת מלאות לצד תזונה מאוזנת.

מעבר להשפעה על המשקל והשינה, הימנעות מאכילה מאוחרת יוצרת מסגרת שקטה ומודעת לסיום היום כשזמן המנוחה הזה הכרחי לגוף ולמוח בכדי להתכונן ליום הבא. הפסקת האכילה מפחיתה לחצים ומעודדת שגרת בריאות חשובה לא פחות מהבחירות התזונתיות עצמן. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר