צורכים הרבה שתיה מתוקה? אתם מגדילים את הסיכוי להתקרחות

מחקרים בינלאומיים מצביעים על קשר בין משקאות ממותקים, מוגזים ואלכוהול לבין נשירת שיער - במיוחד אצל צעירים • קיימים טיפולים תרופתיים וניתוחיים, אך תזונה בהחלט יכולה לסייע

המשקאות הממותקים לא פוגעים רק בשיניים. פחיות שתיה (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

משקאות מוגזים ומתוקים כבר זכו לשם רע בהקשרים של בריאות הלב, השיניים והמשקל - וכעת מתברר שהם עשויים לפגוע לכם גם בשיער.

ניתוח רוחב של 17 מחקרים שנעשה לאחרונה מחזק את הקשר בין תזונה עתירת סוכר ואלכוהול לבין נשירת שיער, במיוחד אצל גברים צעירים. החוקרים ממליצים להפחית בצריכה ולדאוג לוויטמינים ומינרלים חיוניים, בהם ויטמין D וברזל, כדי לשמור לא רק על הבריאות הכללית, אלא גם על הקרקפת.

מהממצאים עולה כי צריכה תכופה של משקאות ממותקים ומוגזים מגבירה את הסיכון לאלופציה, נשירת שיער והתקרחות. כפי שפורסם ב-The Independent, החוקרים מצאו שדפוסי תזונה משפיעים ישירות על בריאות השיער, והמליצו על שמירה על תזונה מאוזנת לצד צמצום צריכת סוכר ואלכוהול במטרה למנוע התקרחות.

דפוסי תזונה משפיעים ישירות על בריאות השיער. קרחת (אילוסטרציה), צילום: GettyImages

מחקר פורטוגלי קודם הראה כי שתייה של יותר מ‑3.5 ליטרים של משקאות ממותקים בשבוע (כ‑11 פחיות) העלתה משמעותית את הסיכון לנשירת שיער, במיוחד בקרב גברים. גם מחקר מאוניברסיטת צינגואה בבייג'ינג דיווח על קשר בין שתייה יומיומית של משקאות ממותקים להתפתחות אלופציה אנדרוגנטית (התקרחות תבניתית תורשתית), אם כי החוקרים ציינו שקשה לקבוע קשר סיבתי חד‑משמעי, זאת משום שהנתונים התבססו על דיווח עצמי של המשתתפים.

החוקרים הסבירו כי מספר מנגנונים עשויים לגרום לנשירת שיער: משקאות מתוקים משפיעים על חילוף החומרים, משנים את רמות ההורמונים ומגבירים דלקת, מה שמחליש את זקיקי השיער ומפריע למחזור הצמיחה. תכולת קפאין גבוהה עלולה להעלות את הורמון הסטרס קורטיזול, בעוד שסוכר רב מחמיר בעיות במחזור הדם ותורם לדלקתיות.

בנוסף, מזונות מעובדים עתירי סוכר פשוט גורמים לייצור יתר של סבום - שמן שמעודד צמיחת חיידקים על הקרקפת - מה שמוביל לגירוי ונשירה. כמו שצוין ב-Nutrition and Health, גם צריכה עודפת של אלכוהול או רטינול עלולה להחמיר מצבים של אלופציה.

ויטמינים ומוצרי מזון עשויים לעזור, צילום: נוצר באמצעות בינה מלאכותית Grok

קלינאים מציינים כי בעבר נשירת שיער נחשבה לבעיה שמקורה בעיקר בגנטיקה או בהזדקנות, אך העלייה במספר המטופלים הצעירים מצביעה על כך שגם לתזונה יש תפקיד חשוב. אלופציה אנדרוגנטית היא הצורה השכיחה ביותר של התקרחות אצל גברים ונשים, אך היא יכולה להופיע גם באזורים אחרים בגוף: גבות, ריסים, זקן, בית שחי ואפילו באזורים אינטימיים.

על פי נתוני המועצה הלאומית להזדקנות בארה"ב, 85% מהגברים ו‑33% מהנשים יחוו נשירת שיער במהלך חייהם. רבע מהגברים מתחילים לאבד שיער עד גיל 30, ואחד מכל ארבעה גברים בשנות ה‑20 כבר מראה סימנים ראשונים להתקרחות.

"התזונה היא גורם חשוב לבריאות הכללית, אבל התקרחות גברית מושפעת ממספר גורמים", הסבירה ד"ר סוזן מייסיק, רופאת עור מאוניברסיטת אוהיו סטייט, כפי שצוטטה ב-Asia Economy.

לפי Mayo Clinic, קיימים טיפולים תרופתיים וניתוחיים, בהם פרופסיה ורוגיין, שיכולים להאט או אף להפוך חלקית את התהליך, אם כי התוצאות משתנות מאדם לאדם. מעבר לכך, החוקרים מצביעים על חשיבות התזונה: רמות גבוהות של ויטמין D וברזל נקשרו להפחתת חומרת הנשירה ולעידוד צמיחה. מזונות עתירי חלבון, אומגה‑3 ונוגדי חמצון (כמו: ביצים, דגים שומניים, ירקות מצליבים, פירות יער וקטניות) תומכים בצפיפות השיער ובבריאות הקרקפת. ויטמין C מסייע בספיגת הברזל, ומוצרי סויה תורמים אף הם לשיפור המדדים של בריאות השיער.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר