מחקר חדש ממרכז הסרטן של אוניברסיטת הוואי, שפורסם ביוני 2025 בכתב העת Nutrition, מצא כי אנשים שעקבו אחר דיאטת MIND היו בסבירות נמוכה בהרבה לפתח מחלת אלצהיימר או סוגים אחרים של דמנציה – גם אם אימצו הרגלי אכילה בריאים רק בשלבים מאוחרים יותר בחיים.
דיאטת MIND, ראשי תיבות של Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay, משלבת בין מאפיינים של הדיאטה הים-תיכונית ודיאטת DASH (שנועדה להפחתת לחץ דם). הדיאטה מתמקדת במזונות שתומכים בבריאות המוח, כולל עלים ירוקים, פירות יער, אגוזים ושמן זית.
הממצאים מבוססים על נתונים מכמעט 93,000 מבוגרים בארה״ב שהשתתפו במחקר רב-אתני גדול (Multiethnic Cohort – MEC), שנערך בשיתוף בין מרכז הסרטן של הוואי ואוניברסיטת דרום קליפורניה.
״הממצאים שלנו מאשרים שתבניות תזונה בריאה בגיל הביניים ובגיל מבוגר, כמו גם שיפור שלהן לאורך זמן, עשויים למנוע אלצהיימר ודמנציות נוספות״, אמרה החוקרת הראשית פרופ' סונג-יי פארק, מאוניברסיטת הוואי.
שיפור תזונתי לאורך זמן מביא יתרונות משמעותיים
בתחילת המחקר, המשתתפים היו בגילאים 45 עד 75. לאורך השנים הבאות, יותר מ-21,000 מהם פיתחו דמנציה. אלה שעקבו בקפדנות אחר דיאטת MIND במשך עשור, הפחיתו את הסיכון לפתח דמנציה ב-25% לעומת אלו שפחות הקפידו על הדיאטה.
״המסר החשוב כאן הוא מעודד״, אמרה פארק. ״לעולם לא מאוחר מדי לבצע שינויים. צריכה מוגברת של מזונות מהצומח ועשירים ברכיבים תזונתיים – אפילו בגיל מבוגר – יכולה להגן על המוח".
הקשר בין תזונה לדמנציה משתנה לפי גזע ואתניות
הממצאים הראו הפחתה בסיכון לדמנציה בקרב אפרו-אמריקאים, לטינים ולבנים, אך לא בקרב ילידי הוואי או אסייתים-אמריקאים. החוקרים סבורים כי הבדלים בתזונה התרבותית וכן שיעורי דמנציה נמוכים מלכתחילה באוכלוסיות מסוימות עשויים להסביר את הפערים.
״מצאנו כי הקשר המגן בין תזונה בריאה לדמנציה היה חזק יותר בקרב אפרו-אמריקאים, לטינים ולבנים, אך לא היה מובהק בקרב אסייתים-אמריקאים והיה חלש יותר בקרב ילידי הוואי,״ אמרה פארק.
מנהל מרכז הסרטן של אוניברסיטת הוואי, נאוטו ט. יאנו, הוסיף: ״המחקר הזה מדגיש את הכוח של מאגרי מידע גדולים ואת המחקר שמבוצע אצלנו. הממצאים מציעים גם הכוונה וגם תקווה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו