בין הפיצה לגלידה: כך תשמרו על תזונה מאוזנת לילדים בחופש הגדול

ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, מסבירה איך דווקא התקופה, שנראית מאיימת, יכולה להפוך להזדמנות חינוכית לתזונה נכונה לכל המשפחה

החופש הגדול - קווים לדמותו. צילום: יהושע יוסף

החופש הגדול הוא תקופה מאתגרת לכל משפחה. הילדים בבית, השגרה מתרופפת, והבקשות לאוכל ובעיקר לממתקים וחטיפים - לא נגמרות. קשה להגיד "לא" כשיש כל כך הרבה פיתויים זמינים, אבל אם לא נשים גבולות, נגיע לסוף החופש עם אכילה חסרת שליטה, הרגלי אכילה גרועים ולעיתים גם השלכות בריאותיות.

ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, בטור מיוחד שמסביר כי דווקא תקופה זו, שנראית מאיימת, יכולה להפוך להזדמנות חינוכית לתזונה נכונה לכל המשפחה.

לא חייבים לאכול בחוץ כל הזמן, צילום: Getty Images

העיקרון הראשון: מזון ביתי - כי בריאות מתחילה בבית

הבסיס לתזונה בריאה הוא אוכל ביתי. כשאנחנו מבשלים בבית – אנחנו שולטים באיכות, בכמות ובחומרי הגלם. אין צבעי מאכל, אין שומנים, אין תוספות סוכר מיותרות. הארוחות יכולות להיות פשוטות מאוד: שקשוקה, חזה עוף מוקפץ עם ירקות, פסטה עם רוטב עגבניות ביתי, מרק עדשים, חביתה וירקות. גם ביום טיול – קחו קופסאות עם סנדוויצ'ים, ירקות חתוכים ופרי. הילדים ייהנו יותר וגם ירגישו טוב יותר.

הגישו לילדים ירקות, צילום: Getty Images

העיקרון השני: גיוון

גם אם הילדים מבקשים "רק שניצל ופתיתים", אכילה מגוונת היא מפתח לבריאות. כל קבוצת מזון מכילה רכיבים שונים: פחמימות, חלבונים, סיבים, ויטמינים. נסו לשלב ירקות בצבעים שונים, פחמימות כמו קינואה, אורז, בטטה, קטניות. אם הילדים מתנגדים לגיוון – אל תוותרו כל כך מהר. אתם קובעים את תפריט הארוחה והילדים בוחרים אם לאכול – אבל לא מה יש. ככל שיחשפו למגוון, כך יתחילו לטעום יותר ולהתרגל.

העיקרון השלישי: מנות בגודל סביר

חשוב לשים לב לכמויות. כלל "חצי צלחת ירקות" הוא אופציה פשוטה אך יעילה מאוד ובאמת עובדת. שאר הצלחת תתחלק בין חלבונים לתוספת. הקפידו להגיש בצלחות בינוניות ולהניח את הארוחה מבלי ללחוץ: לא משכנעים, לא כועסים, לא מתערבים. תנו לילדים להקשיב לעצמם ולתחושת הרעב שלהם.

מה שתגישו - זה מה שיאכלו, צילום: Getty Images

העיקרון הרביעי: סדר יום של אכילה – לא אוכלים כל היום

כאוס תזונתי גורם לאכילה אינסופית. קבעו זמני ארוחות קבועים: בוקר, צהריים, ערב וביניהם נשנוש מתוכנן. לדוגמה:

  • 08:30 - ארוחת בוקר: יוגורט, פרי וגרנולה
  • 11:00 - פרי או אדממה
  • 13:00 - ארוחת צהריים חמה עם ירקות
  • 16:00 - קרקר עם ממרח/יוגורט
  • 19:00 - ארוחת ערב משפחתית קלה

כשהילדים יודעים מתי אוכלים – הם מפסיקים לנדנד. כשהכול ברור, יש גם פחות מריבות.

שימו ירקות ליד השניצל, צילום: יח"צ

מתוק?
מתוקים – לא חייבים כל יום. ממתק אחד ביומיים או חטיף ביום שישי נותן לילדים ביטחון שיקבלו – אבל לא כל הזמן.


מיץ? מחוץ לתחום. מים, מים עם נענע, מים בטעמים טבעיים. רוצים מתוק? פרי.


ובזמן הארוחה – בלי מסכים. כך הילדים מודעים למה שהם אוכלים, חשים בשובע ומפתחים יחס בריא לאוכל.

ממתקים - לא כל יום, צילום: Getty Images

תנו דוגמה אישית – ותראו איך הכול משתנה

אם אתם תשתו מים, תאכלו ירקות, תבשלו בבית – הילדים ילמדו מכם. היו עקביים, ברורים, ובעיקר - נינוחים. שינוי תזונתי לא חייב להיות דרמטי, אבל הוא חייב להיות עקבי.

חינוך תזונתי - ילדים לא צריכים לבחור מה הם אוכלים – אלא ללמוד איך לבחור. הורה קובע מה מוגש, מתי, ואיך. הילד בוחר אם לאכול – וכמה. זוהי חלוקת תפקידים בריאה. ולא פחות חשוב – אל תקשרו אוכל לרגש. אל תציעו שוקולד כשעצוב. מצאו דרכים אחרות לנחם: חיבוק, סיפור, ציור, טיול קצר.

החופש הגדול - לא מכשול אלא הזדמנות
הפכו את הקיץ להזדמנות: אספו את המשפחה לשיחה, תאמו ציפיות, תבשלו יחד ותאכלו יחד. הילדים מבינים הכול - הם רק מחכים שננהיג אותם בגבולות, באהבה ובסבלנות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר