בין אם אתם שומרים שאריות או מכינים ארוחות מראש, אחסון מזון במקרר הוא חלק בלתי נמנע מהבישול. אלא שתמיד עולה השאלה - האם ניתן לשים אוכל חם במקרר? מכיוון שטבחים ביתיים רבים תמיד נותנים לו להתקרר על השיש קודם. הסיבה? קיימת אמונה שקירור של אוכל חם אינו בטוח, אבל המיתוס הזה שנוי במחלוקת.
למעשה, המתנה ארוכה מדי לפני קירור המזון יכולה לעודד גדילה של חיידקים מזיקים, שעלולים להוביל למחלת מזון. עם זאת, איך מקררים אוכל חם בצורה נכונה? מומחי בטיחות מזון שיתפו את השיטות הטובות ביותר.
מדוע כדאי להימנע מקירור מזון בטמפרטורת החדר
בשל האמונה שאסור לשים אוכל חם במקרר, נהוג לתת למזון להתקרר לאט בטמפרטורת החדר. עם זאת, זה לא מומלץ. הסיבה היא שהמזון לא יתקרר מהר מספיק כדי למנוע גדילת חיידקים, אומרת לאתר של מרתה סטיוארט, דוקטור ונסה קופמן. היא מסבירה עוד: "חיידקי מזון יכולים להכפיל את מספרם כל 20 דקות כאשר מזון שנשאר באזור הטמפרטורה המסוכן בין 4 ל-60 מעלות צלזיוס".
לכן, כדי להישאר בטוחים, המזון צריך להתקרר לכ-21 מעלות תוך שעתיים, ואז ל-5 מעלות או פחות בתוך ארבע השעות הבאות (אבל ככל שמהר יותר, כך טוב יותר), אומרת קופמן.
בהתאם לסוג המזון ולטמפרטורה במטבח שלכם, הוא עשוי להיות מסוגל להגיע ל-21 מעלות צלזיוס תוך שעתיים על השיש, מציינת קופמן. "אבל הגעה לטמפרטורה הבטוחה הסופית של 5 מעלות בטמפרטורת החדר היא כמעט בלתי אפשרית, אלא אם המטבח שלכם משמש גם כמקרר תעשייתי", היא אומרת.
מדוע לעולם אסור לשים אוכל חם ישירות במקרר
שימת סיר של אוכל חם ישירות במקרר יכולה גם להוות סיכון בטיחותי, מכיוון שהמזון עלול שלא להתקרר באופן אחיד בכלי. אם זה קורה, חיידקים הגורמים למחלות עלולים לגדול ולפרוח בחלקים החמים יותר של המזון, ועלולים לפגוע בכם כאשר תאכלו אותו. באופן דומה, מנות גדולות של מנות חמות יכולות להעלות את הטמפרטורה של המקרר שלכם, ולהפוך מזון אחר ללא בטוח.
הדרך הנכונה לאחסן אוכל חם במקרר
לפני שימת אוכל חם במקרר, תצטרכו לקרר במהירות את המזון באמצעות שיטה בטוחה. הנה כמה אפשרויות שמומחי בטיחות מזון משתמשים בהן:
חלקו את המזון למנות קטנות יותר
גישה אחת היא לחלק את המזון למספר מיכלים קטנים יותר. "חלוקת המזון למנות קטנות יותר מגדילה את שטחי הפנים של המזון, מה שמאפשר לחום להשתחרר לאזור הסובב מהר יותר", מסביר מדען המזון והיועץ דוקטור בריאן קווק לה. הנפחים הקטנים יותר גם אומרים שהמזון לא יבודד את עצמו כל כך טוב, מה שמאפשר למרכז של כל מיכל להתקרר מהר יותר, הוא מוסיף. "זה שומר על בטיחות המזון כי הוא יוצא מאזור הסכנה מהר יותר," אומר לה.
לתוצאות הטובות ביותר - השתמשו במיכלי מתכת או זכוכית במקום פלסטיק. מתכת מוליכה חום טוב יותר מפלסטיק, מה שיכול להפוך את תהליך הקירור ליעיל יותר, אומרת קופמן. זכוכית עמידה בפני חום וחסרה את הסיכון של חדירת מיקרו-פלסטיק למזון, מציין לה.
קררו מזון באמבט קרח
אתם יכולים גם לשים אוכל חם באמבט קרח לפני אחסונו במקרר. זה יוריד משמעותית את הטמפרטורה של המזון, ויסייע לו לעבור במהירות דרך אזור הטמפרטורה המסוכן.
הנה הדרך לעשות זאת, לפי קופמן:
- מלאו כיור נקי או סיר גדול במי קרח. השתמשו במספיק מים כך שהם יגיעו באופן מלא לצדדים של מיכל המזון, אבל לא יחדרו פנימה.
- שימו את קופסת האוכל החם בכיור או בסיר.
- ערבבו את המזון בתדירות גבוהה.
- השתמשו במדחום מזון נקי כדי לבדוק את הטמפרטורה הפנימית של המזון. הוא צריך להתקרר ל-21 מעלות תוך שעתיים. כנראה שתצטרכו לרענן את המים הקרים והקרח.
- ברגע שהמזון מגיע ל-21 מעלות, העבירו אותו למקרר כדי לסיים את הקירור ל-4 מעלות או פחות.
"חשוב לציין שהשיטה הזאת עובדת טוב יותר על מזונים מסוימים מאשר על אחרים", משתף לה. "לדוגמה, חתיכות בשר חתוך במיכל לא מעבירות את החום שלהן כמו רוטב נוזלי שמתאים באופן מלא למיכל, ובכך מעביר חום טוב יותר דרך דפנות המיכל", הוא מסביר.
דרכים אחרות
עבור מרקים, תבשילים, או נוזלים אחרים, אתם יכולים להוסיף קרח כדי לסייע בהורדת הטמפרטורה בבטחה ובמהירות, אומרת קופמן. אתם יכולים גם לערבב מזון בתדירות גבוהה כדי לשחרר חום כלוא, היא מוסיפה.
האם אפשר לשים אוכל חם במקפיא?
אתם עלולים להתפתות לשים אוכל חם ישירות במקפיא כדי לקרר אותו במהירות, אבל זה לא מומלץ. הפרקטיקה הזאת יכולה להעלות את הטמפרטורה בתוך המקפיא, ולגרום למזונות קפואים סמוכים להפשיר, מסבירה קופמן.
איך לקרר מזון לפני הקפאה
התחילו בקירור נכון של המזון באמצעות אחת מהשיטות המפורטות לעיל. ברגע שהמזון הגיע ל-5 מעלות, ניתן להעביר אותו למקפיא.
כמה זמן אפשר להשאיר מזון לא מקורר
אם מזון מבושל חייב להישאר בטמפרטורת החדר מסיבה כלשהי, לעולם אל תשאירו אותו יותר משעתיים. זה הזמן המקסימלי שמזון יכול להישאר באזור הטמפרטורה המסוכן. מסגרת הזמן הזאת מתקצרת לשעה אחת בימים חמים (כלומר, 32 מעלות או יותר), לפי המומחים ב-USDA.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו