במשך עשרות שנים, הכלל הראשון של כל דיאטה היה ברור: להתרחק ממתוקים. אבל מחקר חדש, שפורסם בכתב העת המדעי Physiology and Behavior, הופך את התפיסה המקובלת על פיה ומציע גישה מפתיעה: דווקא הכללת מנות קטנות של מאכלים נחשקים כחלק מתפריט מאוזן עשויה להוביל לירידה משמעותית יותר במשקל.
המחקר, שנערך באוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין בארה"ב, נמשך שנתיים ועקב אחר 30 משתתפים הסובלים מהשמנת יתר. התוצאות היו מרשימות: משתתפים שהשתמשו ב"אסטרטגיית ההכללה" - שילוב מנות קטנות של מאכלים נחשקים בארוחות מאוזנות - ירדו יותר במשקל והצליחו לשמור עליו לאורך זמן, בהשוואה לאלה שלא השתמשו בשיטה זו.
"קרייבינג (Craving) למזון הוא בעיה גדולה עבור אנשים רבים", מסביר פרופ' מנאבו נקמורה, שהוביל את המחקר. "אם יש להם הרבה קרייבינג, קשה מאוד לרדת במשקל. גם כשהם מצליחים לשלוט בחשק ולרדת במשקל, אם הוא חוזר, הם חוזרים לעלות במשקל".
המחקר כלל תוכנית דיאטה מקוונת בשם EMPOWER, שהעניקה למשתתפים כלים להתמודדות עם קרייבינג למזון. במקום לאסור על מאכלים מסוימים, התוכנית לימדה את המשתתפים לשלב מנות קטנות של המאכלים האהובים עליהם כחלק מארוחה מאוזנת.
הפרכת תיאוריית "תא השומן הרעב"
אחת התגליות המרכזיות של המחקר היא שהקרייבינג למזון פחת במהלך הירידה במשקל ונשאר נמוך גם בשנה שלאחר סיום הדיאטה - כל עוד המשקל נשמר. ממצא זה מפריך את "תיאוריית תא השומן הרעב" (the hungry fat cell theory), השערה ותיקה שלפיה תאי שומן שהתרוקנו מאנרגיה מעוררים חשק למזון וגורמים לאנשים בדיאטה לאכול ולהעלות בחזרה את המשקל שירדו.
"זה בעצם מפריך את התיאוריה", אומר נקמורה. "זה לא המקרה. כל עוד אתה נשאר במשקל בריא, הקרייבינג שלך יישאר נמוך".
המחקר מצא שמשתתפים שירדו יותר מחמישה אחוזים ממשקלם הראשוני חוו ירידה עקבית בתדירות ובעוצמת הקרייבינג למזון, בעוד אלה שירדו פחות מחמישה אחוזים לא חוו שינוי משמעותי. ירידת המשקל הממוצעת בקרב 24 המשתתפים שנשארו במחקר לאחר שנה הייתה 7.9 אחוזים, ולאחר שנה נוספת של שמירה על המשקל, הירידה הממוצעת עמדה על 6.7 אחוזים.
מתוך 24 המשתתפים שהשלימו את השנה הראשונה, 16 (66.7 אחוז) דיווחו שהשתמשו באסטרטגיית ההכללה, חלקם אפילו 1-3 פעמים ביום. אלה שהשתמשו באסטרטגיה ירדו משמעותית יותר במשקל וחוו הפחתה משמעותית בחשק למתוקים ולמאכלים עתירי שומן.
"המיתוס הפופולרי הוא שצריך כוח רצון חזק מאוד כדי להתנגד לפיתוי, אבל זה לא המקרה", מדגיש נקמורה. "תנודות בדפוסי האכילה, בזמני הארוחות ובכמויות מעוררות גם הן קרייבינג. אתה צריך להיות עקבי".
המחקר מציע תקווה חדשה למיליוני אנשים הנאבקים בירידה במשקל ובשמירה עליו. במקום להילחם בחשק ולהרגיש מתוסכלים, ניתן ללמוד לנהל אותו בחוכמה ולהפוך אותו לחלק מתהליך הירידה במשקל. הגישה החדשה מוכיחה שלעתים, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם פיתויים היא לא להתנגד להם לחלוטין, אלא לשלב אותם בצורה מבוקרת ומאוזנת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו