כחודש לאחר שנתניהו ביקש לדחות אותו: הדיון בעתירות להדחת השר להביטחון לאומי איתמר בן גביר התקיים היום (רביעי) בבג"ץ. השר, שהתייצב לדיון, אמר: "העם לא נירתע מהדיקטטורה המשפטית". עשרות תומכים בשר מפגינים מחוץ לבית המשפט העליון עם השלטים "עד כאן" ו-"שמים סוף לדיקטטורה המשפטית".
שר המשפטים לוין: אם בג"ץ יחליט להדיח את בן גביר - לא נציית
לאחר שהיועמ״שית הבינה שהכיוון הולך לכיוון מיצוי השיח על מתווה ההסכמות והנהלים, ביקשה נציגתה מבג״ץ שבתקופת הביניים והשיח ינתנו צווי ביניים בנושאים הבאים:
1. השר בן גביר לא יוכל לקדם מינוים כעת מינוים רגישים בכירים בעלי השפעה משמעותית על התחומים הרגישים: חקירות, אכיפת חוק, חופש ביטוי ומחאה וייעוץ משפטי.
2. יוטל איסור על המשטרה לאפשר לשר להצטרף בפעילות מבצעית ואופרטיבית.
3. איסור על קציני משטרה לעמוד על קשר ישיר עם השר, שלא בנוכחות המפכ״ל.
4. איסור על השר להתבטא בעניין הפעלת כוח משטרתי כלפי אזרחים, לרבות חקירות מתנהלות.
בנוסף מציינת עו״ד שוש שמואלי כי היא דורשת לחשוף את טיוטות הנהלים שנכתבו על בסיס מתווה ההסכמות בינה לבין בן גביר, שלגביהם לא הצליחו להגיע להסכמה.
״אין לנו זמן, אני מקווה שחבריי יסכימו כדי שתכירו את הפערים. ראוי שהכל יהיה בלוח זמנים מחמיר, חייבים כלים בתקופת הביניים להגן על זכויות אדם ולצמצם פגיעה במשטרה.״
"נבחרנו למשול"
השר בן גביר מסר הצהרה לתקשורת לפני הדיון בעתירות שמבקשות להדיחו מתפקידו בבג"ץ: "גלי בהרב מיארה אומרת שאני קובע מדיניות ומשנה את המשטרה - היא צודקת. בדמוקרטיה השר קובע מדיניות, השר ממנה את המינויים.
"לא יועמ"שית, לא שליחים של הפרקליטות - ככה זה בדמוקרטיה. אל תגררו את ישראל למשבר חוקתי. אל תגררו את ישראל לשסע. הדיקטטורה המשפטית תיפול. אני אומר להם - 'העם לא נירתע מכם, העם לא מפחד מכם, העם לא נסוג מכם. העם בחר ימין - הוא יקבל ימין, ומי שזה לא מתאים לו שיתמודד בבחירות לכנסת'. נבחרנו למשול ואנחנו נמשיך למשול. הדיקטטורה המשפטית לא תנצח".
הדיון בבית המשפט העליון
בפתח הדיון, נשיא העליון יצחק עמית הורה להרחיק את סגן השר אלמוג כהן (עוצמה יהודית) לאחר שקרא לעברו: "אתה המושחת כאן. תחתום על ניגוד עניינים".
במרכז הדיון, הנשיא עמית התייחס לשאלת הסמכות לדון בעתירות שמבקשות להדיח את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתפקידו. הוא אמר כי "מנה 16 מקרים" שבהם דן בית המשפט בנושאים אלו. המשנה לנשיא העליון נעם סולברג אמר למייצג הממשלה מיכאל ראבילו כי "דרעי-פנחסי נקבע העברת שר מתפקידו בשל כתב האישום, האם צבר של התערבויות בעבודת המשטרה זה פחות חמור מלמשל סעיף של רישום כוזב במסמכי תאגיד?".
"הדחה - לא חלק מארגז הכלים של ביהמ"ש"
עו"ד מיכאל ראבילו, מייצג הממשלה בדיון בעתירות שמבקשות להדיח את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, אמר כי "הדחת שר היא לא חלק מארגז הכלים של בית המשפט". הוא הוסיף: "כל אחד שיגיד 'נמאס כבר מבן גביר' יפנה לבית המשפט והוא יבחן את תפקודו?". הוא הוסיף: "זה גורר את בית המשפט למרחב הפוליטי באופן קשה ואני רוצה לשכנע את כבודכם להימנע מזה. החיים מראים שכשיש בעיה, הפוליטיקה יודעת להגיע לפתרונות".
השופט גרוסקופף הדגיש שהטענה המרכזית אינה על מדיניות אלא על פוליטיזציה של המשטרה: "פוליטיזציה של הצבא, השב"כ והמשטרה... הסיכון הוא ברמה שונה לחלוטין". השופטת ברק-ארז דרשה מראביליו להתמודד עם הטענות הקונקרטיות - פגיעה בשלטון החוק וזכויות אזרחים - ולא בטיעונים עקרוניים בלבד.
ח"כ טלי גוטליב צעקה מהאולם: "למה אתם מפחידים את הציבור ככה?" ופנתה לאחר מעורכי הדין: "הוא אמר לפרק את עולם התורה". הנשיא עמית הורה להוציא אותה מהדיון.
השופט כבוב על בן גביר: השר מצהיר הצהרות נגד המשטרה עצמה, הצהרות הפוגעות במשטרה וביכולתה המקצועית למלא את תפקידה. כשהוא טוען נגד חקירות של המשטרה או כתבי אישום שהוגשו אחרי שהמשטרה חקרה ואומר שהאנשים הם חפים מפשע - זו פגיעה במשטרה עליה הוא אמון, וזה הפרדוקס הגדול".
ח"כ עידית סילמן צועקת מהאולם על השופט יצחק עמית: "פוליטיזציה? פה זה לא איראן וכאן לא תהיה הפיכה משטרית - השופט העליון הוא לא השליט העליון. אני מקווה מאוד שבקרוב טראמפ יעזור לנו כנגד ההפיכה המשטרית שלך".
עו"ד ראביליו השיב לטענה כי בן גביר עושה "פוליטיזציה" במשטרה: "אין מכתב אחד שכתבה היועמ"שית לרה"מ, בו טוענת כי צריך לפטר את השר בן גביר". עוד אמר כי "ראש הממשלה הפעיל שיקול דעת והגיע למסקנה שבן גביר הוא לא שר על תנאי. מכתב ששלח מזכיר הממשלה יוסי פוקס מטעם רה"מ ב-2024, מראה כי 'עמדת ראש הממשלה אינה מהווה חותמת כשרות לסגנון ולדרך השר לביטחון לאומי, אך כדמוקרט אמיתי, הוא מכבד את רצון הציבור'".
אפשרות של פשרה
השופט סולברג רמז על אפשרות של פשרה: להחזיר את בן גביר למתווה העקרונות שעליו הסכים מראש עם היועמש"ית - תוך קביעת ערובות לעמידה בו. ראביליו דחה מכל וכל: לשיטתו, בן גביר כלל לא הפר את המתווה, וראש הממשלה קיבל את עמדתו.
עו"ד דוד פטר, המייצג את השר בן גביר, ממשיך לטעון כי לבג"ץ אין סמכות. "מי שקובע מי יהיו חברי הרשות המבצעת זה הציבור", אמר בדיון. "הסיטואציה כאן חמורה בהרבה, כי מבקשים מביהמ"ש לתת סעד בלתי חוקי. מבקשים מביהמ"ש להפר את החוק ולהעמיד את החברה הישראלית עם פסיקה בלתי חוקית בעליל".
פטר התייחס לחשיפת העיתונאי אבישי גרינצייג, לפיה היועמ"שית פנתה לראש השב"כ לשעבר רונן בר לקבל חומרים על בן גביר. "מסמך לראש השב״כ שמנחה לבצע חקירה פוליטית על נבחר ציבור". היועצת המשפטית לממשלה על הטענה שהפעילה את שירות ביטחון כללי לאיסוף חומר נגד השר בן גביר: "קשקוש מוחלט".
הנשיא עמית החזיר שוב את הצעתו על השולחן - הצעה בגינה בן גביר והייעוץ המשפטי לממשלה יעבירו את ההתכתבויות הפנימיות לגיבוש נהלים על בסיס מתווה ההסכמות בינהם, ובית המשפט יכריע. נציגו של בן גביר דחה את ההצעה והבהיר: "אנחנו לא נסכים שבית המשפט יהיה בורר ויכריע בנהלים״ ומציע לחזור לגבש את הנהלים אבל יש ״לוודא שהיועצת המשפטית לממשלה לא תנצל זאת כהזדמנות פז לטרוף נתחים של סמכויות מהשר לביטחון לאומי".
עו"ד פטר הציע כי הנהלים יגובשו על בסיס מתווה ההסכמות תחת פיקוחו של ראש הממשלה: "אנחנו מציעים שבעל הסמכות ברשות המבצעת יעשה את התיווך - ונגיע להשלמה של אותם נהלים". עו"ד ראבליו: "על דעת ראש מהממשלה - נסכים לחזור לזמן קצוב לסיכום הנוהל על בסיס מתווה העקרונות אצל ראש הממשלה ומזכיר הממשלה, אם לא נצליח נבקש מבית המשפט לסייע לנו להגיע להרכב ולהסכמות עם ההרכב או חלקו".
חה״כ גלעד קריב הגיע לדיון: "אסור לתת לאיש להלך אימים על השופטים, על העותרים או על ההליך השיפוטי. אזרחי ישראל רוצים משטרה מתפקדת, לא שר עבריין". השופט שטיין פנה לנציגת היועמ"שית: "הדחת שר ע"י בית משפט הוא צעד קיצוני ביותר שלא קיים בעולם ויש להימנע ממנו כל אימת שאפשר".
"אנרכיסט בחליפה"
זמן קצר לפני תחילת הדיון הודיע שר המשפטים, יריב לוין, כי אם שופטי בג"ץ יחליטו להורות לממשלה לפטרו, הרי שהממשלה לא תציית:"הדיון שמתקיים הבוקר בבג״ץ בהדחת השר בן גביר הוא בניגוד לחוק, ולהחלטת השופטים ממילא לא יהיה שום תוקף. הסמכות למנות או לפטר שר נתונה בחוק לראש הממשלה ולא לבית המשפט".
התנועה לאיכות השלטון בתגובה לדבריו של לוין: "שר שקורא למרד בשלטון החוק הוא אנרכיסט בחליפה. דבריו הם הסתה ממשלתית מפורשת למרד בשלטון החוק, ועוד משר שאמור להיות ראש החץ בשמירה על שלטון החוק. התנועה לאיכות השלטון קוראת לראש הממשלה להתנער מדבריו של לוין באופן מיידי. בית המשפט העליון הוא עמוד השדרה של שלטון החוק".
"שר העבריינות"
"יריב לוין אינו שר המשפטים של ישראל, אלא שר העבריינות וחיסול הדמוקרטיה", אמר הבוקר חה״כ הרב גלעד קריב. "דבריו הבוקר הם שלב נוסף במסע ההרס שהוא מוביל נגד שלטון החוק. האדם שמתגאה בכך שמנחם בגין היה סנדקו הופך עצמו לסנדק של השתלטות הכהניזם, הגזענות והלאומנות על הליכוד ועל הימין הישראלי. העובדה שהבוקר הזה מתייצבים מפגינים בודדים לצד בן גביר ושותפיו בפתח בית המשפט היא הוכחה נוספת היכן נמצא הציבור הישראלי, ושל עומק הסלידה מפעולותיהם של בן גביר, לוין ושותפיהם".
ח"כ נעמה לזימי: "אין דבר שלוין מעוניין בו יותר ממשבר חוקתי עמוק. אנחנו כבר בעיצומו של משבר חוקתי ולוין רק מחכה להעמיק את המשבר ולהביא אותו לקיצון האפשרי. שר משפטים שמרסק את מערכת החוק והמשפט. במובן הזה הוא ובן גביר מתאימים זה לזה איש איש בתחומו הורסים ומחריבים".
"משבר חוקתי"
יו״ר כחול לבן בני גנץ: "בבוקר שבו יורים טילים על הצפון, עשרות אלפי עסקים עדיין לא קיבלו פיצוי וסיוע על המלחמה, וימים ספורים לפני שנגיע ליום הזיכרון ונציין את גבורתם של רבבות חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה - שר המשפטים והשר לביטחון לאומי עסוקים בלאיים על בג"ץ ולייצר משבר חוקתי".
"רק ממשלה רחבה וציונית בלי הקיצוניים - תעסוק בגיוס, בביטחון, בכלכלה, בהסדרה משפטית בהסכמה, באזרחים עצמם" הוסיף גנץ. "רק ממשלה כזאת תעצור את הטירוף".
בהכנת הידיעה השתתפו אילי זילברברג וביני אשכנזי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
