עם חמינאי בבונקר: "החמיצו כאן הזדמנות אדירה"

תוכניות המגירה שקרסו ברגע האמת • המזימות בצמרת האיראנית לדחוק אותו לשוליים • ולמה, למרות הכל, הוא מרגיש שניצח • כך נראה מבצע עם כלביא מבעד לעיניו של שליט איראן • הכתבה המלאה - בסוף השבוע במוסף "ישראל השבוע"

התככים הגיעו עד למקום המסתור. המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי. צילום: רויטרס

ההזדמנות שהוחמצה? פחות מחצי שעת נסיעה ממקום מושבו, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי הובא בלילה הדרמטי של 13 ביוני לבונקר תת־קרקעי עם בני משפחתו בצפון טהרן.

מגזין "ישראל היום": כל הכתבות

מאותו הרגע הוא הועבר לשהות תחת פיקוחה של יחידת שומרי ראש חשאית. משם הוא ימנה את מחליפיהם של הבכירים שחוסלו, יורה על מטחי הטילים לעבר ישראל וקטאר, ויסכים לבסוף, אולי בעל כורחו, להפסקת אש.

שר הביטחון ישראל כ"ץ מזהיר את חמינאי מגורל דומה לסדאם חוסיין // צילום: אלעד מלכה

בכתבה נרחבת שתתפרסם בסוף השבוע, מוסף "ישראל השבוע" מתחקה אחר תוכניות המגירה של השליט האיראני שקרסו ברגע האמת, האכזבה מחיזבאללה, החששות מאיומיו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, המזימות בצמרת האיראנית לדחוק אותו לשוליים - והיורשים הפוטנציאליים, שכבר עכשיו ממתינים על הקווים. אף אחד מהם, אגב, לא נחשב למתון במיוחד, או נושא בשורה "ליברלית" לעם האיראני.

"לאיראנים אין כוח להתנגד"

מבחינת חמינאי, בעובדה ששרד - גם אם ספג מכה ניצחת - טמון ניצחונו. כך מעריכה איילת סביון, מנהלת דסק איראן במכון ממר"י, בשיחה עם "ישראל היום".

"השרידות היא ניצחון, והוא שרד נגד שתי מעצמות - אמריקה וישראל. מה גם שהציבור האיראני סובל וזקוק למזון, אז למי יש כוח להתמודד עם השלטון? איזה כוח יש לציבור להתמודד עם מנגנוני המשטר שפועלים נגד העם? גם במהלך המתקפות של ישראל, המשטר פעל נגד מי שהוא חשב שפועל נגדו. חמינאי נשאר עם משמרות המהפכה ועם בנו, שמוקף בקצינים קיצוניים ממשמרות המהפכה שנכונים לנקום".

הוועדה שמאחורי הוועדה

רבים באופוזיציה האיראנית הגולה חשים כעת אכזבה מרה מההזדמנות שהוחמצה, לכאורה. "מתווה ההתקפות של ישראל לאחר המבצע בפורדו כוון ישירות נגד קיומו של המשטר. מאות אנשי צבא וכוחות ביטחון נטשו את עמדותיהם בימים האחרונים של המלחמה. אין זה מוגזם לומר שנותרו ימים ספורים עד לנפילת הרפובליקה האסלאמית", קבע בחמיצות הפרשן האיראני הגולה עלי חוסיין קאדיזאדה. "(אלא) שהכניסה החפוזה של טראמפ לסיום המלחמה, במיוחד כשחלק מיעדי הגרעין נותרו בעינם, לא נעשתה כדי ליצור שלום בר קיימא, אלא דווקא כדי למנוע את נפילת המשטר".

הסבב הבא מעבר לפינה. התקיפה על רשות השידור באיראן, צילום: אי.פי

לדבריו, "אפילו ההכרזה שסין יכולה לרכוש נפט איראני הייתה צעד לקראת סיוע לרפובליקה האסלאמית. רבים מייחסים את השינוי המהותי הזה לביקורו של שר החוץ האיראני ערקאצ'י במוסקבה, ולחילופי ויתורים בין וושינגטון, מוסקבה וטהרן. כך או כך, האיזון השברירי הזה ייהרס בקרוב, והיחסים בין הרפובליקה האסלאמית למערב יחזרו למסלולם. שלוש דילמות - הגרעין, הטילים והפרוקסיז - נותרו בעינן. במוקדם או במאוחר - יתרחש עימות נוסף. מה שלא יחזור בינתיים זה חייו והונו של העם האיראני".

ועדיין, בגיל 86 המנהיג נמצא בדמדומי שלטונו. על הנייר, הוא "מנוע" מלמנות יורש; אך בפועל מועצת המומחים המופקדת על כך נמצאת בכיסו. מומחים לאיראן מסבירים כי חבריה ממונים באישורו, וספק רב אם יעזו להתנגד לו. יתר על כן, בכירים בגוף זה גילו לאורך השנים כי קיימת בו מועצה נוספת, סודית ומצומצמת, שאחראית על התהליך. מה גם שחמינאי עצמו לא היה המועמד המועדף לרשת את ח'ומייני. כעת יש מי שחושדים שהשליט מתכנן לסלול את הדרך לבנו לכס השלטון.

הכתבה המלאה - בסוף השבוע במוסף "ישראל השבוע"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר