קציצות בשר עם ירוקים ולימון כבוש. צילום: קובי אדרי

המרכיב שיהפוך את הקציצות שלכם להרבה יותר טעימות

עם הרבה ויטמין סי, ניחוח חזק יותר בהשוואה לאחיו ה"רגיל" וטעם ייחודי, הלימון הסיני מתחיל לפרוח בארץ כמו טרנד חם בטיקטוק • תכבשו אותו, תטעמו, תכניסו אותו לקציצות - ותנו לו לכבוש אתכם

הוא קטן, עגול, חמוד, נראה קצת כמו צעצוע - ויש לו טעם גדול מהחיים. בשבועות האחרונים, הלימון הסיני פורח בארץ כמו טרנד חם בטיקטוק. הוא צץ בכל מקום - בשווקים, בחנויות הירקות, בסופרמרקטים ואצל מגדלים קטנים. בשוק תמיד יש לידו אנשים שמרימים, מריחים, מסתכלים ושואלים "אבל מה עושים עם זה?".

קובי אדרי

אז ככה: הלימון הסיני הוא פרי הדר קומפקטי עם קליפה דקה במיוחד וטעם חמוץ־מתוק. בארץ הוא גדל בעיקר בחורף, בין דצמבר למארס, וחלק מהמגדלים מושכים אותו עד אפריל. יש בו כמויות יפות של ויטמין סי, ניחוחו מודגש יותר מלימון רגיל, וחמיצותו הייחודית מזוהה בין השאר עם מאכלים ממזרח אסיה.

הוא מרוכז, מלא טעם, עובד גם טרי וגם כבוש, נכנס לכל תבשיל בלי לעשות רעש - ובכל זאת נותן נוכחות, כמו לימון גדול עם אגו. כשכובשים אותו, הוא יכול להחזיק מעמד גם שנה במקרר ולהשתלב נהדר כמעט בכל דבר - תבשילים, ממרחים, רטבים, קדירות, כריכים וסלטים. אחרי שתכבשו אותו - האמינו לי, הוא יכבוש אתכם.

לימון סיני כבוש, צילום: קובי אדרי
 

מצרכים:

  • 2 ק"ג לימון סיני
  • 2 כוסות מלח גס
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • מעט פפריקה חריפה, למי שאוהבים
  • 2-3 פלפלי צ'ילי טריים
  • פלפלים יבשים לפי הטעם
  • 3-4 עלי דפנה
  • כ־20 שיני שום טרי
  • מיץ מ־4 לימונים רגילים
  • שמן זית או שמן רגיל

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את הלימונים פעמיים במים זורמים או בקערה גדולה  מייבשים היטב במגבת. חותכים בכל לימון חריץ לאורך וחריץ לרוחב.
  2. מערבבים בקערה מלח גס ופפריקה מתוקה. מי שאוהבים יכולים להוסיף גם מעט פפריקה חריפה. ממלאים כל לימון במעט מהתערובת בתוך החריצים.
  3. לוקחים צנצנת גדולה או כמה קטנות ועושים להן סטריליזציה במים רותחים. מנערים ומוודאים שהצנצנות נקיות וחמות.
  4. מסדרים שכבת לימונים בתחתית הצנצנת. מוסיפים שכבות צ'ילי טרי, פלפלים יבשים, עלי דפנה ושיני שום עד שהצנצנת מלאה. דוחסים היטב כדי שהכל יהיה צפוף. שופכים את מיץ הלימון לתוך הצנצנת, ומוסיפים מעל שמן זית עד שהכל מכוסה. השמן יהפוך בהמשך לתיבול מושלם.
  5. עוטפים את הצנצנת בניילון וסוגרים במכסה. מומלץ להניח ליד חלון - האור מאיץ את הכבישה. במשך שבוע פותחים את הצנצנת פעם ביום, נותנים ללימונים "לנשום" קצת וסוגרים.
  6. אחרי שבוע אפשר להעביר למקרר ולאכול.
קציצות בשר עם לימונים כבושים, צילום: קובי אדרי
 


קציצות בשר עם רוטב ירוקים ולימונים כבושים

מצרכים לקציצות:

  • 1 ק"ג בשר טחון
  • 1/2 בצל קצוץ
  • 1 צרור פטרוזיליה קצוץ
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 1 ביצה
  • 1 כוס פירורי לחם
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית בהרט
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה
  • 10 גבעולי סלרי קצוצים
  • 1 כוס סולת
  • שמן לטיגון

מצרכים לרוטב:

  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 8 שיני שום קצוצות
  • 1 ראש כרפס
  • 1 חבילת עלי תרד
  • 1/2 כפית זרעי שומר
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס גס
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית מלח
  • 6-5 לימונים כבושים

אופן ההכנה:

  1. מערבבים בקערה את כל המצרכים מלבד גבעולי הסלרי והסולת.
    מוסיפים את רוב גבעולי הסלרי (משאירים חלק מהם בצד בשביל הרוטב) ומעט מים להוספת לחות, אם צריך. לשים עד לאיחוד מלא.
  2. יוצרים קציצות בגודל אחיד ומצפים כל קציצה בסולת. מטגנים בשמן עמוק עד שהקציצות מזהיבות, ומניחים על נייר סופג.
  3. הרוטב: מחממים שמן זית בסיר רחב. מוסיפים את הבצל והשום ומטגנים עד להזהבה.
  4. מוסיפים את ראש הכרפס, את גבעולי הסלרי הקצוצים שהשארנו בצד ואת עלי התרד, ומערבבים עד שהתרד מתרכך.
  5. מוסיפים את התבלינים ומשבצים בסיר את הלימונים הכבושים.
  6. מוזגים לסיר 3 כוסות מים רותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה.
    מנמיכים את האש, מוסיפים את הקציצות ומבשלים על אש נמוכה במשך 20 דקות, עד שהרוטב מצטמצם. הקציצה סופגת את כל הטעמים והופכת לנימוחה ועשירה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...