אם יש תחביב אהוב על הישראלים, זה ללא ספק לפתוח מנגל בכל הזדמנות ולצלות מכל הבא ליד, בטח ביום העצמאות. כולנו אוהבים לארח ולהתארח, ובמיוחד בחגים אנחנו נוטים להגזים בכמויות האוכל - שחס וחלילה האורחים לא יצאו רעבים.
ראובן מייסלוס, מומחה בשרים, יוצר תוכן ויועץ קולינרי, משתף שאחת השאלות השכיחות ביותר שהוא נתקל בהן היא: "איך מתכננים ארוחת על האש לכמות גדולה של אורחים בלי לקרוע את הכיס?". לכן, לכבוד יום העצמאות הוא יצר עברונו מדריך שיעשה לכם לכם סדר וטיפים לכמויות לפי אורחים.
תכנון הארוחה
כמובן שכל אחד מגדיר ארוחה גדולה באופן יחסי. צריך להפנים שכשמכינים סוגים שונים של מאכלים, אנשים יאכלו מעט מכל דבר, ולא מנה מלאה מכל דבר. בגלל שבשר הוא חומר הגלם הכי יקר שתכניסו לארוחה, כל הגזמה בכמות תגרום לכך שבשר לא ייאכל, או שחלילה יזרק לפח.
תבררו העדפות: לפני תכנון הארוחה, מומלץ לברר עם האורחים מה בעייתי מבחינתם לאכול. יש לא מעט אנשים שיעדיפו עוף על בקר, או כאלו שלא נוגעים בכלל בדגים או בכבש. עשו לעצמכם טובה ונסו לברר מה טעים להם יותר או פחות.
הגדירו את סגנון הארוחה: לכל אחד מאיתנו יש את סגנון האירוח שלו. יש כאלו שמגישים בשר נטו, יש כאלו שמכינים המון סלטים ותוספות מסביב, יחד עם פחמימות וירקות. לכן, כשמתכננים ארוחה עם בשרים, הכי חשוב להבין מה כמות האורחים שמגיעים לאכול ומה הסגנון של הארוחה.
ועוד דבר - לא לשכוח את הצמחונים והטבעונים בארוחה.
איפה מותר להדליק מנגל? הרשימה המלאה
כמויות בשר לפי סגנון הארוחה
בשר נטו (סגנון ארגנטינטי) - בשר נטו אומר שאנשים באים לאכול רק בשר, בלי פחמימות או תוספות, ובהתאם, כמות הבשרים תהיה גדולה יותר. בארגנטינה אוהבים להכין אסאדו גדול, כמעט לללא תוספות לצדו. לארגנטינאים כלל אצבע: מכינים 1/2 קילו בשר לכל אחד, ילד או מבוגר (לא לשכוח שבאסאדו יש הרבה שומן ועצמות). בדרך כלל כמעט לא נשאר אוכל בסיום הארוחה.
אם זאץ ארוחה ל-30 אנשים - במקרה הזה נצטרך להכין 30 כפול 500 גרם = 15 קילוגרם בשר סך הכל. רצוי לאזן בין נתחים זולים יותר ויקרים יותר, וזה ייקח בחשבון את כלל הבשרים שיוגשו בארוחה: נקניקיות, עוף, דגים, כבש, בקר.
בשר עם תוספות (סגנון ישראלי): ליד הבשר נגיש פחמימות בצורה כלשהי, כמו פיתות או תפוחי אדמה. במקרה של הישראלים, אנחנו אוהבים מאוד ארוחות עם פחמימות, וגם סלטים ותוספות לפני ועם הבשר. זה גורם לכך שאנשים אוכלים המון מסביב, ובסוף אנחנו נשארים עם בשר מיותר כי האורחים כבר מלאים. ולכן ההמלצה בארוחה מסוג זה תהיה לרדת ל-300 גרם לאדם ולהכין תוספות בהתאם כדי להגיע ל-1/2 קילו אוכל לאורח.
חיסכון בעלויות
מבחינת עלויות, בשר הוא חומר הגלם הכי יקר שמכניסים למטבח, בטח לאורך זמן. מחירי הבשר רק עולים, ובמדינה קרניבורית כמו ישראל (מקום רביעי בעולם בצריכת בשר לנפש עם מעל 84 ק"ג לאדם) הצריכה רק עולה, והמחירים בהתאם.
נתחיל בעופות שכמובן הכי זולים, ותמיד מומלץ לשלב מנות של עוף במנגל. אם תרצו לשדרג את מנות העוף, מומלץ לשלב מרינדות שונות ורטבים. אני מאוד אוהב להתחיל אירוח עם כנפיים ברוטב באפאלו שיוצאות מהר ומרגיעות את הקהל הרעב.
אחריהם יש את כל סוגי הבשרים המעובדים הקפואים שזמינים בכל קצביה או סופר, כמו נקניקיות, המבורגר, שיפודים, וקבב. יש גם את האלטרנטיבה של מוצרים מעובדים מבשר טרי שבדרך כלל יותר מוצלחים מהקפואים. גם אלו מנות שניצלות יחסית מהר, ומומלץ להתחיל איתן את הארוחה.
באופן אישי אני מעדיף לקנות בשר טחון טרי (עם כ-30% שומן) ולהכין לבד המבורגר וקבב טרי בטעמים שלי. אותו דבר לגבי שיפודים, אני מעדיף לקנות את הבשרים ולתבל ולשפד בעצמי.
אוהבים דגים על המנגל? ההמלצה שלי היא להכין דגים שלמים על האש, ולא פילה של דג שמתייבש במהירות. יש לשים לב שדג על האש מתבשל מהר יותר מבשר, וחובה לבשל דג עד הסוף ולא לאכול חצי נא.
מה עם נתחי הפרימיום? הישראלים מאוד אוהבים אנטריקוט, סינטה, פילה, וצלעות כבש. נתחים שהם משמעותית יקרים יותר מכל השאר, וזאת כי הם נחשבים הכי טעימים בצלייה על האש, ורמת השומן הגבוהה מוודאת עסיסיות. ההמלצה שלי: השאירו את נתחי הפרימיום לסוף הארוחה "לקינוח", קחו בחשבון שבשלב זה רוב האורחים כבר שבעים, ורק מיטיבי הלכת יגיעו לשלב הזה רעבים - קחו את זה בחשבון מבחינת הכמויות שאתם קונים.
אני לא ממליץ על ארוחה שמבוססת רק על נתחי פרימיום, היא יקרה יותר בצורה משמעותית מאשר ארוחה של מבחר סוגי בשרים, בצורה הזו כל האנשים ייהנו ממבחר הנתחים ואתם לא תקרעו את הכיס.
תוספות וירקות
לכל אחד מאיתנו יש תוספות אהובות במנגל. המלצה שלי - שימו ירקות על המנגל. ירקות במנגל עם קצת שמן זית ומלח פלפל זה עולם ומלואו. תירס, כרוב, תפוחי אדמה קטנים, כרובית, עגבניות, חצילים, פטריות, השמיים הם הגבול. זה גם ייתן פתרון מצוין לכל הצמחונים והטבעונים שיגיעו להתארח.
באופן כללי בארוחות בשרים אני ממליץ להגיש מכל סוגי הבשרים, כשמתחילים מהזול יותר והמהיר יותר להכנה כמו נקניקיות, כנפיים ושיפודים, ולסיים ביקר יותר כמו סטייקים, צלעות וכו'. כך תחסכו בעלויות ופחות מזון ייזרק לפח.
עוד טיפים ומתכונים תמצאו באינסטגרם של ראובן מייסלוס
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
