כופתאות סולת | צילום: אסף קרלה

זה התחיל כאוכל לעניים: שתי מנות כופתאות מופלאות של יוסי שטרית

קניידלך, שפצלה, ניוקי או חינקלי - הם נוצרו מחומרי גלם פשוטים כדי לנצל את השאריות, ומאז כבשו את כל מטבחי העולם • קבלו שני מתכונים לאושר • האחד, תבשיל כדורי סולת עם שעועית, תרד ובשר מפורק • השני, כופתאות בורגול, עגבניות שרי ובמיה

רבות מהמנות שאנו מתענגים עליהן היום החלו את דרכן כאוכל של עניים. על הבסיס הזה התפתחו בשנים האחרונות כמה מנות נחשקות ופופולריות, שמוגשות גם במסעדות יוקרה.

מטרתן המקורית הייתה לנצל את חומרי הגלם עד תום, גם אם מדובר בשאריות לשימוש חוזר. אלה מנות שמשתמשים בהן בדגנים או בקטניות, לפעמים מוסיפים גם שאריות בשר או דג, ירקות ופירות שאיבדו את הברק, וגם עצמות בשביל הטעם - הכל נכנס לתבשיל.

הכל נכנס לתבשיל, צילום: אסף קרלה

כך גם נוצרו הכופתאות - כדורי בצק שמבושלים בנוזל: לוקחים חומר גלם פשוט וזול כמו סולת, למשל, מוסיפים לו מים ותבלינים, ונוצרת מנה טעימה, פשוטה, והכי חשוב - משביעה.

הכופתאות על שלל צורותיהן, לפעמים ממולאות ולפעמים עומדות בפני עצמן, מופיעות כמעט בכל מטבחי העולם: במטבח המזרח־אירופי הן מוכרות כקניידלך ועשויות קמח מצה וביצים, לאיטלקים יש את הניוקי שעשויים קמח ותפוחי אדמה, להונגרים - השפצלה, לגאורגים - החינקלי, לפרסים - הגונדי, לעיראקים - הקובה, לסינים - הג'יאוזי, ועוד.

כדורי בצק שמבושלים בנוזל, צילום: אסף קרלה

אז אוכל של עניים או לא - אותי כופתאות מכל הסוגים והעמים ממלאות אושר.

מתכון לכופתאות סולת עם שעועית,
תרד ובשר מפורק

המצרכים:

לבשר:
√ 1/2 ק"ג בשר לאסאדו
√ 2 עלי דפנה
√ 3 כדורי פלפל אנגלי
√ 1 בצל מקולף חתוך לרבעים
√ 1 גזר מקולף חתוך לרבעים
√ 1 ראש שום חצוי
√ 1 כוס יין אדום (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. משחימים את הבשר בסיר מכל הצדדים.
2. מוסיפים לסיר את שאר המרכיבים ומכסים את הכל במים.
3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך ארבע שעות.
4. מוציאים את הבשר לצלחת נפרדת, מקררים ומפרקים.
5. מסננים את הנוזלים שהבשר התבשל בהם ושומרים - משתמשים בהם כציר להכנת הרוטב.

עם תרד ובשר מפורק, צילום: אסף קרלה

לכופתאות:
√ 100 גרם סולת
√ 1 כף מלח
√ 1/2 כפית כורכום
√ 2 כפות שמן
√ 1 ביצה
√ 1/2 כוס מים

אופן ההכנה:

1. לשים היטב יחד את כל המרכיבים. ככל שתלושו יותר העמילן ייצא, והסולת תהיה יותר פשוטה לעבודה. הסולת סופגת את הנוזלים, ולכן קשה לעבוד איתה. אם הבצק מתייבש מעט - הוסיפו עוד מים.
2. לאחר כמה דקות של לישה, יוצרים מהבצק כדורים קטנים.
3. מרתיחים מים בסיר גדול, מנמיכים את האש ומבשלים את הכדורים שתי דקות.

לרוטב:
√ שמן זית לטיגון
√ 1 כפית כורכום
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית פלפל שאטה גרוס
√ 5 שיני שום קצוצות
√ 1 כוס שעועית לבנה מושרית
√ 2 כוסות ציר בקר (הנוזל שבישלתם בו את הבשר)
√ 1 חופן עלי תרד שלמים

הרכבת המנה:
1. יוצקים לסיר את שמן הזית ומטגנים את התבלינים והשום.
2. מוסיפים את השעועית וכוס אחת מהציר, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.
3. מוסיפים את הכופתאות ומבשלים חצי שעה.
4. מוסיפים את כוס הציר השנייה ואת הבשר המפורק, מכסים ומבשלים עוד 20 דקות.
5. מוסיפים את עלי התרד מעל, מבשלים עוד עשר דקות - ומגישים.

כופתאות בורגול, עגבניות שרי ובמיה, צילום: אסף קרלה

מתכון לכופתאות בורגול,
עגבניות שרי ובמיה

המצרכים:

לכופתאות:
√ 1 כוס בורגול דק מושרה במים
√ 1 כפית נענע מיובשת
√ 1 כפית מלח
√ 3 כפות קמח
√ 2 כפות רסק עגבניות

להכנת הכופתאות:
1. לשים יחד את כל מרכיבי הכופתאות. ככל שתלושו יותר כך העמילן ייצא, והבצק יהיה יותר פשוט לעבודה.
2. אחרי כמה דקות של לישה יוצרים מהבצק כדורים קטנים.
3. מרתיחים מים בסיר, מנמיכים את האש ומבשלים את הכדורים שתי דקות.

יוסי שטרית מכין את המנה, צילום: אסף קרלה

לרוטב:
√ 2 חופנים של במיה
√ שמן לטיגון עמוק
√ מעט שמן זית
√ 10 שיני שום קלופות וחצויות
√ 1 כפית נענע יבשה
√ פלפל שחור, מלח
√ 1 כפית אורגנו יבש
√ 1 כפית פפריקה
√ 1/2 כפית כמון
√ 1 חופן עגבניות שרי אדומות חצויות
√ 1/2 כוס ציר בקר (אפשר גם מים)
√ 1 לימון
√ 1/2 חופן פטרוזיליה קצוצה

להכנת הרוטב ולהרכבת המנה:
1. מטגנים את הבמיה בשמן עמוק ומניחים על נייר סופג. הטיגון נועד כדי למנוע את הריריות של הבמיה ולשמור עליה פריכה.
2. מטגנים בשמן זית את השום והתבלינים. 
3. מוסיפים את עגבניות השרי ומטגנים עד להשחמה.
4. מוסיפים חצי כוס ציר בקר או מים ואת הבמיה המטוגנת, סוחטים מעל את הלימון ומבשלים עוד חמש דקות.
5. מוסיפים את הכופתאות. הן יסמיכו את הרוטב, אז אם הוא סמיך מדי - אפשר להוסיף מעט מים.
6. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים רבע שעה, עד שהעגבניות מתפרקות.
7. מפזרים מעל את הפטרוזיליה הקצוצה ומגישים.
8. הצעת הגשה: אם בישלתם ללא ציר בקר, אפשר לחמם מעט יוגורט או חמאה ולצקת מעל, לתוספת טעם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...