סיגרים ממולאים שקדי עגל | צילום: אסף קרלה

אנחנו כבר יודעים בדיוק מה תכינו בארוחת שישי הקרובה

שקדי עגל הם לא בדיוק כוס התה של ישראלים רבים, שלרוב נרתעים מאיברים פנימיים - אבל מי שגדלו עליהם בבית, כמוני, יודעים שמדובר במעדן • אזרו אומץ, נסו - וגלו עולם חדש ומופלא

אני מאוד אוהב שקדי עגל, אבל כן - אני יודע שלא כולם אוהבים, לא כולם בכלל מכירים, ולא כולם גדלו עליהם בבית, כמוני. אמא שלי מאוד אהבה לבשל חלקי פנים: כבדים, מוח, לשון, וכמובן - שקדי עגל. מבחינתי, חלקי פנים מאז ומתמיד היו המעדן האמיתי. נכון, גם אני וגם אתם כנראה לא נגיד "לא" לנתח סטייק איכותי (סליחה, צמחונים וטבעונים) - אבל חלקי פנים הם חוויה אחרת.

אנשים באמת מחולקים לשניים כשמדובר בחלקי פנים. יש מי שמאוד אוהבים את הטעמים העשירים והייחודיים, ויש מי שלא יכולים לסבול אותם. הסיבה לכך היא לרוב העדפה אישית, אבל ייתכן שזו גם שאלה של חינוך ותרבות.

אצל רבים המחשבה על חלקי פנים מעוררת תחושות של אי־נוחות או דחייה, ואפילו פחד, כי הם לא נחשפו אליהם בילדות. הפחד הזה לא תמיד קשור רק למראה שלהם, אלא גם לדימויים שהם מסמלים. במקרים רבים הרתיעה המנטלית הזו גורמת לאנשים לוותר מראש. באופן כללי, יש בינינו מי שמוכנים לנסות ולהתנסות במאכלים פחות שגרתיים - ויש מי שפחות נוח להם עם זה.

חגיגה של שקדים, צילום: אסף קרלה


אני לרוב מעדיף שקדי עגל על הגריל, אבל גם בבישול או בטיגון הם משתלבים נהדר. יש להם טעם עשיר ומרקם רך ועסיסי, שרק נדמה שמנוני. העבודה איתם במטבח היא די פשוטה, גם למי שלא מומחים בהכנת בשרים וחלקי פנים. את השקדים מצפה מעטפת שומן דקיקה שצריך להוריד. לצורך כך יש להרתיח אותם בסיר ולהעביר אותם לקערה עם מי קרח, ורק אז להסיר בזהירות את הקרום.
כעת רק נשאר להחליט מה אתם רוצים לעשות איתם - לבשל, לטגן או לצלות.

תבשיל שקדי עגל, צילום: אסף קרלה

תבשיל שקדי עגל

המרכיבים:

  • 1 ק"ג שקדי עגל
  • 3 פלפלי שושקה אדומים פרוסים לרצועות דקות
  • 1 פלפל ירוק חריף פרוס לרצועות דקות
  • 4 שיני שום קלופות ופרוסות
  • 1/4 כפית כורכום
  • 1/4 כפית כמון
  • 1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף אריסה מתוקה או חריפה
  • 3/4 כוס מים
  • 1 חופן כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

  1. חולטים את שקדי העגל בסיר עם מים רותחים למשך 6 דקות, מקלפים את הקרום ומניחים בצד.
  2. בסיר אחר מטגנים היטב את כל הפלפלים ואת פרוסות השום.
  3. מוסיפים את התבלינים ואת האריסה ומטגנים למשך עוד 2 דקות.
  4. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
  5. לאחר הרתיחה מנמיכים את האש, מסדרים את שקדי העגל ברוטב, מכסים ומבשלים למשך שעה.
  6. לאחר הבישול מפזרים מעל המנה את הכוסברה הקצוצה.
סיגרים במילוי שקדי עגל ואריסה, צילום: אסף קרלה

סיגרים שקדי עגל ואריסה

המרכיבים:

  • 1 חבילה עלי סיגר עגולים
  • 1/2 כוס קמח
  • שמן לטיגון עמוק

למילוי:

  • 1/2 ק"ג שקדי עגל
  • 1 צרור כוסברה
  • 2 שיני שום
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית כמון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף גדושה אריסה

אופן ההכנה:

  1. חולטים את שקדי העגל בסיר עם מים רותחים למשך 6 דקות, מקלפים את הקרום ומניחים בצד.
  2. קוצצים את כל מרכיבי המילוי ומערבבים היטב. מוסיפים עוד אריסה אם צריך. המסה צריכה להיות דביקה, אך לא רטובה, כדי לא להרטיב את עלי הסיגר.
  3. מערבבים בקערית את הקמח עם מעט מים, עד שנוצרת משחה סמיכה.
  4. מסדרים את עלי הסיגר בערימה וחותכים אותם במדויק לרבעים, כך שנוצרים מעין משולשים (ראו תמונות למטה).
  5. פורסים כל משולש על משטח העבודה ומברישים קצת ממשחת הקמח על השפיץ.
  6. מניחים 1 כף מהמילוי במרכז העלה ומגלגלים לכיוון השפיץ (משחת הקמח מדביקה את הקצה, כך שלא ייפתח בטיגון).
  7. מטגנים את הסיגרים בטיגון עמוק מכל הצדדים, עד להזהבה.
    שימו לב:
    כשאתם מניחים את הסיגר בסיר, החיבור צריך להיות מופנה כלפי מטה, כדי שהסיגר לא ייפתח.
חיתוך, מילוי וגלגול, צילום: אסף קרלה

כדאי להכיר