75 המנות שעשו את המטבח הישראלי: מתכון לקרפלך

לכל עם יש כיסונים - לנו יש קרפלך • המאכל מהמטבח היהודי אשכנזי הפך אהוב ונפוץ במטבח הישראלי • קבלו מתכון לקרפלך במילוי בשר של הבלוגרית שרית עטר

קרפלך של שרית עטר, צילום: שרית עטר

קרפלך הם כיסונים שמקורם המטבח היהודי האשכנזי. נוהגים לאכול אותם בשלושה ימי חג: ערב יום הכיפורים, הושענא רבה ופורים. המשותף לימים הללו הוא שהם אינם נחשבים ל"יום טוב" של ממש. בהקשר הזה הקרפלך הוא בשר המסמל חגיגיות, שהוא למעשה, מכוסה.

במיוחד לפרויקט יום העצמאות של ישראל היום, שרית עטר, בלוגרית מתכונים ומנחת סדנאות בישול ואפיה, משתפת במתכון שלה לקרפלך. "סבתא שלי, אם הייתה חיה – הייתה עכשיו מתה מגאווה, על כך שהנכדה שלה נותנת את המתכון המופלא שלה לקרפלך", היא אומרת. "המאכל הזה שהוא גם קרפלך וגם כיסונים – תלוי מאיזה מגזר אתם, בשבילי הוא חתיכת היסטוריה מהולה בריחות טובים של מאכלי ילדות. מה שלא אכתוב על הקרפלך האלה, לא יתאר מספיק את הגעגועים לסבתא שלי ולסירים שלה", היא מוסיפה. 

קרפלך עם בצל, צילום: שרית עטר

המתכון של הבלוגרית שרית עטר לקרפלך במילוי בשר

בצק ל-25-30 קרפלך:

2 כוסות קמח לבן
1 ביצה
כפית מלח
3 כפות שמן
1/2 כוס מים רותחים

למילוי:

3 כפות שמן
1 בצל קצוץ דק
500 גרם בשר בקר טחון
4 שיני שום כתוש
כפית מלח
3/4 כפית פלפל שחור טחון דק

להכנת המילוי:

1. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד הזהבה.

2. מוסיפים את הבשר הטחון, מפוררים אותו תוך כדי ערבוב.

3. מוסיפים את התבלינים והשום, מנמיכים להבה ומבשלים עד שרוב הנוזלים מתאדים מתחתית המחבת.

4. מסירים מהכיריים ומעבירים למסננת מעל קערה לצינון ולניקוז נוזלים עודפים. בינתיים מכינים את הבצק.

אפשר למלא גם בתפוח אדמה, צילום: שרית עטר

להכנת הבצק:

1. מערבבים בקערה את הקמח, המלח, הביצה והשמן ולבסוף את המים הרותחים בהדרגה לקערה תוך כדי לישה ידנית, עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש למגע. אם מעט דביק מוסיפים עוד קצת קמח.

2. מכסים את הבצק בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעה. אפשר להכין יום קודם ולשמור מכוסה היטב במקרר.

3. מחלקים את הבצק ל-2 או 3 חלקים ומרדדים על משטח מעט מקומח, כל פעם חלק אחד בעזרת מערוך ליריעת בצק דקה ככל האפשר.

4. קורצים עיגולים בעזרת כוס או חותכן ומסירים את עודפי הבצק שמסביב.

5. מניחים כפית מהמילוי במרכז כל עיגול ומקפלים לצורת חצי עיגול.
הסוד בקרפלך הוא להדק טוב ככל האפשר כך שלא יישאר אוויר בכיס הפנימי.

6. מרתיחים מים בסיר גדול, מוסיפים כף מלח ומבשלים את הקרפלך 7-8 דקות. הם אמורים די מהר להתחיל לצוף על פני המים. אם תוך חצי דקה הם לא צפים, מוודאים שהם לא נדבקו לתחתית הסיר. אם נדבקו, משחררים אותם בעדינות בעזרת כף עץ.

7. מוציאים בעזרת כף מחוררת. טועמים אחד כדי לבדוק אם יש צורך בעוד 2-3 דקות בישול.

8. מגישים עם מרק, או מעבירים אותם מיד לכלי עם בצל קצוץ מטוגן.

אפשרות נוספת היא לטגן אותם דקה-שתיים מכל צד במעט שמן כדי להעניק להם מעטפת קראנצ'ית.

אפשר לשמור בקופסה לשימוש מאוחר יותר. במקרה כזה מטפטפים מעט שמן בין כל הקרפלך כדי שלא ידבקו אחד לשני.

את הקרפלך אפשר למלא גם בפירה תפוחי אדמה או בגבינה.

בתיאבון!

לרשימה המלאה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר