בורא פרי הדלעת: שני מתכונים כתומים של יוסי שטרית

יוסי שטרית | צילום: אסף קרלה

לכל עדה יש מאכל עם דלעת, ובכל זאת לא נותנים לה את הכבוד הראוי במטבח הישראלי • יוסי שטרית מתקן את העיוות עם שני מתכונים

טעות נפוצה היא להתייחס לדלעת כאל ירק, כשלמעשה מדובר בפרי. פרי הדלעת מוכר לנו מסיפור סינדרלה או מחג ההאלווין (ליל כל הקדושים), שנותן לדלעת במה של כבוד, עם יצירה, קישוט ופיסול של "עששיות דלעת" ומגוון מאכלים שבראשם הפאי המפורסם. אצלנו הדלעת לא מקבלת כזו תשומת לב, בטח לא את זו שמגיעה לה, וזאת אף שלכל עדה יש מאכל כלשהו עם דלעת.

מבחינתי, הדלעת היא חומר גלם מופלא שמתאים למגוון מנות בתנור, במרק, בתבשילים, בצלייה, וגם בריבות ובקינוחים. המרקם הבשרני של הדלעת נותן מענה נהדר כתחליף למנת סטייק עסיסית.
בארץ יש כבר אוסף מרשים של עשרות סוגי דלועים, ובהם זנים מעניינים כמו הדלעת התאילנדית, הדלעת היפנית, דלעת ערמונים, דלעת ספגטי, דלעת מנומרת, והרשימה עוד ארוכה.

הדלעת הכי פופולרית בישראל היא הדלעת הטריפוליטאית - אותה דלעת גדולה שנמכרת בחתיכות, והיא גם האהובה עלי מכל סוגי הדלועים השונים, כתומה, בשרנית וטעימה.

טיפ חשוב: שימו לב לצבע הפרי כשאתם קונים דלעת. אם הצבע שלה נוטה לצהוב - לא לקנות, כי זה מראה על מיעוט סוכרים בתוכה, ולכן הטעם שלה יהיה תפל.

אז לפני שהדלעת שלכם תהפוך לכרכרה - הנה שני מתכונים נהדרים לארוחת שישי. בתיאבון!

אסאדו דלעת

המרכיבים:
√ 8 נתחים עבים (כ־2 ק"ג) של דלעת
√ 4 כפות דבש פרחי אבוקדו
√ 2 כפות סויה
√ 1 כף פפריקה מעושנת
√ 1 כפית כמון
√ 1/2 כפית פלפל שאטה גרוס

אופן ההכנה:
1. חותכים את הדלעת לפרוסות. את הקליפה מסירים לפי צורת הקפלים, וכך נוצרת צורה של "עצמות" אסאדו.
2. לילה לפני כן מערבבים היטב בעזרת מטרפה את כל חומרי המשרה, וטובלים את נתחי הדלעת בקערת המשרה. מוודאים שהחתיכות יהיו מצופות היטב.


3. מסדרים את החתיכות בתבנית, שופכים מעליהן את יתרת המשרה ומכניסים למקרר למשך הלילה.
4. מחממים תנור ל־180 מעלות ומכניסים את התבנית למשך 45 דקות כאשר היא מכוסה בנייר כסף.
5. מסירים את נייר הכסף וממשיכים לאפות במשך עוד כ־15 דקות, עד להשחמה.
6. לפני ההגשה מברישים בנוזלים שהצטברו בתחתית התבנית.

קציצות עוף עם דלעת וקינמון

המרכיבים:
√ 2 בצלים גדולים, פרוסים דק
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית קינמון
√ 1/2 כפית כורכום
√ 1/4 כפית פלפל לבן
√ 300 גרם דלעת, חתוכה לפרוסות
√ חופן עלי סלרי

לקציצות:
√ 1/2 ק"ג בשר עוף טחון
√ 4 כפות פירורי לחם
√ 1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ
√ 3 כפות עלי סלרי קצוצים
√ 1 פלפל אדום חריף, קצוץ
√ 2 שיני שום, קצוצות
√ 1 כפית קינמון
√ 1 כפית פפריקה
√ 1/2 כפית כורכום
√ מלח


אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל מרכיבי הקציצות למסה אחת ומכניסים למקרר למשך שעתיים לפחות לפני שמכדררים. העוף הוא בשר רך, ואם לא עובדים איתו כשהוא קר קשה יותר לכדרר אותו.
2. מזהיבים את הבצל בסיר רחב על אש נמוכה למשך 1/2 שעה.
3. מוסיפים תבלינים ומטגנים במשך עוד כדקה.
4. מוסיפים 1 כוס מים ומסדרים את פרוסות הדלעת. ביניהן מסדרים את הכדורים (קציצות). גובה המים צריך להגיע למחצית הכדור.
5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומפזרים מעל את עלי הסלרי.
6. מבשלים במשך 40 דקות.

Load more...