יש הרבה אגוזים ופירות שמסייעים בניהול רמות הכולסטרול, השקדים בולטים כבחירה הטובה ביותר, כך לפי דיאטנים אמריקנים. מחקרים מראים שצריכת כ-42 גרם שקדים ביום (כ-28 שקדים בודדים) יכולה להוריד באופן משמעותי את רמות הכולסטרול הכולל והכולסטרול המזיק בדם.
כולסטרול גבוה מעלה את הסיכון למחלות לב כיוון שהוא מצטבר על דופן הכלי דם הפנימית, מצמצם אותם ויוצר בסיס להתפתחות מחלות לב או שבץ מוחי.
השקדים מסייעים בהורדת הכולסטרול בכמה דרכים מרכזיות. ראשית, הם עשירים בסיבים תזונתיים - 3 גרם סיבים לכל 28 גרם פרי - כ-11% מהמינון היומי המומלץ. הסיבים המסיסים שבשקדים קושרים את הכולסטרול במעיים ומסייעים בהוצאתו מהגוף לפני שהוא נספג לזרם הדם.
בנוסף, השקדים מכילים תרכובות הנקראות "סטרולים צמחיים" (פיטוסטרולים), שחוסמים את ספיגת הכולסטרול במעיים. תרכובות אלו דומות במבנה שלהן לכולסטרול ולכן מתחרות עימו על הספיגה במערכת העיכול. התוצאה היא הפחתת כמות הכולסטרול, כולל הכולסטרול המזיק מסוג LDL, שנכנסת לזרם הדם.
יתרון נוסף של השקדים טמון בהרכב השומן שלהם. 88% מהשומן בשקדים הוא בלתי רווי - סוג השומן הבריא שקשור לירידה ברמות ה-LDL. בד בבד, השקדים מכילים כמות נמוכה של שומן רווי - רק גרם אחד לכל 28 גרם, בהשוואה לבשר אדום ומוצרי חלב מלאי שומן הידועים כמעלים את רמות הכולסטרול המזיק.
השקדים גם מהווים מקור מצוין לויטמין אי. 28 גרם שקדים מספקים 45% מהמינון היומי המומלץ מויטמין זה. מחקרים קושרים בין צריכת ויטמין E גבוהה לבין רמות נמוכות יותר של כולסטרול כולל ו-LDL, לצד רמות גבוהות יותר של הכולסטרול הטוב מסוג HDL. הויטמין משמש גם כנוגד חמצון החוסם את חמצון הכולסטרול ה-LDL - תהליך שיכול להוביל להיווצרות רובד (פלאק) בכלי הדם ולהיצרותם.
עם זאת, דיאטנים מדגישים ששקדים לבדם אינם יכולים להוריד את רמות הכולסטרול. לשיפור משמעותי נדרשת תזונה מגוונת העשירה בסיבים תזונתיים כמו ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים, לצד מזונות נוגדי דלקת כמו דגים שמנים ושמנים צמחיים.
מומלץ גם לשלב פעילות גופנית סדירה של לפחות 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית, להגביל את צריכת האלכוהול, להימנע מעישון ולבדוק את רמות הכולסטרול בדם כל 6-4 שנים או יותר אם קיים רקע משפחתי של כולסטרול גבוה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו