הם נמצאים בכל סופר ומכולת שכונתית, ויש להם כבר מעבר שלם, מגוון וצבעוני. דגני בוקר הם דגנים אפויים ומיובשים שמיוצרים מתירס, חיטה, שיבולת שועל, אורז ודגנים אחרים.
הקורנפלקס (דגני בוקר מתירס) הומצא בשנת 1894 ע"י האחים ויל קית' וג'ון הארווי קלוג שהתנדבו בבית הבראה. דייסת התירס שהכינו נשכחה והתייבשה. כדי להימנע מלזרוק מזון הם החליטו לאפות את הדייסה וכך הומצא הקורנפלקס.
את דגני הבוקר אפשר לאכול כארוחת בוקר בתוספת חלב. חלק מהדגנים יכולים להוות מנה בריאה, צמחונית ועשירת סיבים תזונתיים, אלא שמאז ועד היום עברו דגני הבוקר גלגולים רבים ונוספו סוגים רבים: מתוקים, מועשרים, חלקם עתירי סוכר, חלקם בריאים, דיאטטיים ועוד.
האם באמת יש לדגני בוקר מקום בתפריט היומי?
מנה מומלצת של דגני בוקר (30 גרם), מכילה 90-140 קלוריות בממוצע כשרוב הקלוריות מגיעות מ-12-25 גרם פחמימות (2.5-5 כפיות סוכר). פחמימות דגני הבוקר מגיעות מדגנים ומתוספת סוכר בצורות שונות (סירופ תירס, עמילן חיטה, דבש ועוד). המלצת ארגון הבריאות העולמי היא לא לצרוך למעלה מ-5-10 כפיות סוכר ביום, כך שרובנו נגיע בארוחה אחת להמלצה היומית. בנוסף, רובנו לא מודדים את המנה ואוכלים מנה גדולה יותר מהמנה המומלצת שהיא 30 גרם.
כמות החלבון והשומן במנת דגני בוקר נמוכה (1.5-2.5 גרם חלבון ופחות מגרם שומן), זאת הסיבה לכך שרובנו נרגיש רעבים שוב כשעה לאחר ארוחה מסוג זה. רוב השומן בקורנפלקס הינו שומן צמחי מוקשה שעל פי המחקרים תורם לעלייה ברמות הכולסטרול ולמחלות לב, ומומלץ להימנע מצריכתו ככל שניתן.
לחלק מדגני הבוקר מוסיפים ויטמינים ומינרלים וכך מציגים אותם כ"מזון בריא". היום אנחנו יודעים שהספיגה והיעילות של ויטמינים ומינרלים שהוספו למזון נמוכה משל ויטמינים ומינרלים שמקורם במזון טבעי, בירקות ופירות למשל , כך שאיננו יכולים להסתמך עליהם כחלק מהצריכה היומית שלנו.
תעשיית המזון פועלת להגברת הצריכה של מזונות אלה ולכן הופכת אותם לטעימים יותר, בעלי מרקם כיפי לאכילה ויפים יותר לעין. שכיח לפגוש דגני בוקר המכילים למעלה מ-15 מרכיבים שונים: חומרי טעם וריח, מייצבים, משמרים, מתחלבים, סוכרים ועוד. מה שמכניס את דגני הבוקר לקטגורית מזון "אולטרא מעובד" המכילה מזונות המעודדים השמנה ומחלות כרונית נוספות, מעלה את שכיחות המצב הדלקתי בגוף ועלולה לגרום לירידה באיכות ותוחלת החיים.
כדאי לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ומזינה. לכן, במידה וכן בחרתם לכלול אותם בתפריט שלכם יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי, ותמיד להעדיף את הסוג אשר לו פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ומלח, בפרט.
הכותבת היא עדי שנהב, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו