בננות. צילום: יהושע יוסף

לבננות יש 8 יתרונות בריאותיים מדהימים, אבל למי כדאי להיזהר ממנה?

פצצת האנרגיה הצהובה טומנת בחובה לא מעט אוצרות • אז למי כדאי לאכול אותה, איך ומתי, ולמי דווקא לא? • קרן זמסקי, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות מחוז דרום - עם כל מה שלא ידעתם על הפרי הצהוב

היא זמינה בכל מרכול, נוחה לנשיאה, מתאימה לילדים, לספורטאים ולממהרים - ואהובה כמעט על כולם. אבל האם הבננה באמת כל כך בריאה? ולמי כדאי דווקא להיזהר ממנה?

הבננה, שמקורה בדרום־מזרח אסיה, הגיעה למערב רק במאה ה-19. לארץ ישראל הובאה בתחילת המאה ה־20, והפכה לגידול חקלאי משמעותי בעיקר בעמק הירדן, בגליל ובשרון, לרוב בין החודשים מרץ לאוקטובר.

בבננה בינונית כ־100 קלוריות, 27 גרם פחמימות וכ־3 גרם סיבים תזונתיים. ערכה הגליקמי בינוני (50–55) כלומר היא לא מעלה את הסוכר בדם בקצב חד, בעיקר אם אוכלים אותה עם שומן או חלבון. היא עשירה באשלגן ובנוסף מכילה ויטמין B6, ויטמין C, מגנזיום, מנגן וחומצה פולית.

מלאות ביתרונות, צילום: Getty Images

לבננה יתרונות בריאותיים רבים, הנה העיקריים שבהם:

  1. מקור טוב לאשלגן שהוא מינרל חיוני לתפקוד תקין של הלב, השרירים והעצבים ומסייע באיזון לחץ הדם ובהפחתת הסיכון לשבץ.
  2. טובה לעיכול: הבננה מכילה סיבים תזונתיים (בעיקר פקטין), התורמים לפעילות מעיים תקינה. היא עשויה להקל על עצירות אך גם להרגיע את מערכת העיכול בזמן שלשול.
  3. ממתיק טבעי עם אנרגיה זמינה: הסוכרים הטבעיים בבננה (בעיקר גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז) מספקים אנרגיה זמינה לפני או אחרי פעילות גופנית, ולכן היא בחירה מצויינת כשצריך חטיף בריא.
  4. מסייעת לשיפור מצב הרוח: הבננה מכילה טריפטופן (חומצת אמינו שהגוף משתמש בה לייצור סרוטונין -"הורמון השמחה") ובכך עשויה לתרום להרגשה כללית טובה.
  5. תורמת לחיזוק מערכת החיסון: ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים בבננה תומכים במערכת החיסון ומסייעים בהגנה מפני רדיקלים חופשיים ונזקי חמצון.
  6. מסייעת לבריאות השרירים והעצמות: בננה תורמת לאיזון המלחים בגוף, החשוב בייחוד לאחר מאמץ גופני. האשלגן והמגנזיום שבה תורמים לבריאות השריר והעצם.
  7. תורמת לאיזון רמת הנוזלים בגוף: הבננה תורמת לשמירה על מאזן נוזלים תקין, שוב בזכות תכולת האשלגן והמים שבה, בייחוד אחרי הזעה או שלשול.
  8. עשויה לתרום לשובע ולשליטה בתיאבון: הסיבים שבבננה תורמים לתחושת שובע לאורך זמן ולכן אפשר לשלבה כחלק מתפריט בריא ומאוזן.

למי בכל זאת מומלץ להיזהר?

  • חולי סוכרת - לא לאכול לבד, אלא לשלב עם שקדים/אגוזים/יוגורט.
  • חולי כליות- בשל תכולת האשלגן הגבוהה.
  • רגישות ללטקס - בננות עלולות לעורר תגובה אצל רגישים.
עוגת בננות זה תמיד רעיון טוב, צילום: ליאת נעמי שירית

איך משלבים בננות בקלות בתפריט בריא?

מומלץ להחזיק במקפיא בננה חתוכה כבסיס להכנת שייק או גלידה עם יוגורט טבעי (או משקה סויה). הבננה משתלבת נפלא בעוגיות, מאפינס או פנקייקים עם שיבולת שועל וחמאת בוטנים טבעית, טחינה גולמית, או שוקולד מריר איכותי. אין צורך בתוספת סוכר!

מתכון לעוגת בננות עם מייפל ושוקולד צ'יפס

מתכון לעוגת בננות, טחינה ותמרים

לסיכום, הבננה היא פרי זמין, טעים ומזין. במידה ובשילוב נכון, אפשר ליהנות מיתרונותיה כחלק מתזונה מאוזנת.

הכותבת היא קרן זמסקי, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...