המתחזים: מזונות העל שלא באמת עובדים כמו שאתם חושבים

את ההייפ סביב סופרפוד קשה לפספס, אבל במקרים רבים מדובר במזונות שעושים רעש תקשורתי ומצטלמים נהדר • אז לאילו מזונות יש באמת כוחות על ואילו סתם יגרמו לכם לבזבז הרבה כסף? שימו לב

קערת אסאי, טעימה מאוד, אבל לא עם כוחות העל שמייחסים לה. צילום: Getty Images

רבים מאיתנו שמעו על מזונות-על (סופרפוד) - פירות, זרעים או אבקות אקזוטיות שמבטיחים בריאות על, ירידה במשקל ומניעת מחלות. בפועל, לא כל מה שממותג כמזון על מגובה במחקר מדעי או משפיע במיוחד על הבריאות שלנו. האתרים Food Recipes ו-Healthline ערכו סקירה מקיפה של שורת מחקרים עדכניים וגיבשו רשימה שמפרידה בין ההייפ השיווקי למציאות במטרה לקבוע אילו מזונות קיבלו הוכחה אמיתית להיותם מזונות על ואילו בעיקר עושים רעש ומצטלמים טוב.

אסאי, צילום: Getty Images

מזונות העל המתחזים

אסאי
גרגרי אסאי מוצגים כאנטי אוקסידנטים מהפכניים, אך מחקרים מראים שרמת נוגדי החמצון בהם דומה לזו שיש בפירות יער נפוצים יותר כמו אוכמניות ותות שדה. מנות צבעוניות ופופולריות כמו קערות אסאי לרוב כוללות תוספת סוכר גבוהה שמקטינה את הפוטנציאל הבריא והיתרונות בנוגע לירידה במשקל או השפעות חילוף חומרים לא מגובים במחקר משמעותי.

זרעי צ'יה, יותר בריאים ממה שחשבתם, צילום: Getty Images

צ'יה
זרעי צ'יה הם מקור לצמחי לחומצת שומן מסוג אומגה 3 הקרויה אלפא-לינולנית (ALA). עם זאת, בגוף האדם ה-ALA מומר במידה מוגבלת בלבד לצורות הפעילות של אומגה 3 - חומצות איקוסאפנטאנואית (EPA) ודוקוסהקסאנואית (DHA) הנמצאות בעיקר בדגים ימיים ותורמות לבריאות הלב ולמערכת העצבים. מעבר לכך, זרעי צ'יה מספקים סיבים תזונתיים וחלבון, אך המחקרים מראים שהשפעתם על ירידה במשקל ושיפור תפקודי הלב היא מוגבלת ומעורבת.

שמן קוקוס, צילום: GettyImages

שמן קוקוס
למרות הפופולריות שלו, יש להבין ששמן קוקוס מכיל כ-82% שומן רווי - יותר מאשר חמאה, וזה בתמורה קשור לעלייה ברמות LDL ("הכולסטרול הרע") שעלול להגדיל סיכון למחלות לב, כשהשפעתו הכוללת על בריאות הלב נחשבת ניטרלית ואף שלילית במצבים מסוימים. מחקרים וארגוני בריאות כדוגמת האיגוד האמריקני ללב ממליצים להגביל את צריכת שמן הקוקוס ולהעדיף שמנים בלתי רוויים כמו שמן זית.

גוג'י ברי, צילום: Getty Images


זרעי גוג'י

זרעי גוג'י מוצגים כבעלי יתרונות בתחום נוגדי החמצון, אך מרבית היתרונות קשורים להרכב תזונתי רגיל - ויטמינים וסיבים תזונתיים ולא לתרופות פלא. ההבדלים לעומת פירות יער אחרים אינם מהותיים והטענות לשיפור בריאות הראייה לא הוכחו בבני אדם. לרוב הם גם נמכרים מיובשים וממותקים מה שמוסיף סוכר מיותר.

פחם פעיל, צילום: באמצעות בינה מלאכותית

פחם פעיל
הכנסת פחם פעיל לתפריט היומי בהבטחה ל"ניקוי רעלים" אינה מגובה בכל ראייה קלינית. גופי בריאות רשמיים אף מזהירים מפני השפעותיו השליליות שיכולות לבוא לידי ביטוי בפגיעה בספיגת תרופות וחלק מהחומרים המזינים. השימוש בו מורשה ברפואה דחופה בלבד ובמקרי הרעלה מסוימים.

ספירולינה, צילום: Getty Images

ספירולינה
ספירולינה נחשבת לאצה עשירה בחלבון, ויטמינים ומינרלים, אך רוב היתרונות המתוקשרים שנקשרו בשמה דוגמת שיפור אנרגיה וחיזוק מערכת החיסון אינם זוכים לתימוכין ממחקרים קליניים. כשבאים לצרוך אותה, יש לסמוך על מוצרים מאושרים בלבד בשל הסיכון האפשרי לחומרים מזיקים כתוצאה מגידול ללא פיקוח.

שייק עשב חיטה, צילום: באמצעות בינה מלאכותית

עשב חיטה
עשב חיטה אינו מספק יתרון משמעותי בהשוואה לירקות ירוקים אחרים ואין תמיכה מחקרית להבטחות על "ניקוי רעלים" או הגנה ייחודית על מערכות הגוף. עבור רוב האנשים, אפשר להפיק את אותם רכיבים תזונתיים מתזונה בסיסית מגוונת.

מזונות העל האמיתיים

אוכמניות, כמה קטנות - ככה בריאות, צילום: Getty Images

אוכמניות
בניגוד למזונות שהוזכרו מעלה, לאוכמניות כחולות (בלוברי) יש עדויות מחקריות מוצקות לתרומה לשיפור זיכרון, להפחתת דלקת ולתמיכה במערכת הלב וכלי הדם. הן עשירות באנתוציאנינים - נוגדי חמצון שמפחיתים את רמות הדלקת בגוף ומומלץ לשלב אותן בתפריט.

סלמון, צילום: Getty Images

סלמון
דג הסלמון הוא אחד המקורות הטבעיים העשירים ביותר באומגה 3 פעילה (EPA ו-DHA), שהוכחה כיעילה בתמיכה במערכת הלב, במוח ולתרומה לבריאות הכללית. אכילה קבועה של דג שמן מקושרת לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם וגם לתרומה לבריאות הנפש.

יוגורט יווני, צילום: Getty Images

יוגורט יווני
בנוסף לחלבון האיכותי ולפרוביוטיקה, יוגורט יווני מכיל סידן חשוב לשמירה על צפיפות העצם ומינרלים נוספים התורמים לתפקוד תקין של השרירים ומערכת העצבים. מחקרים מראים כי התרביות הפרוביוטיות ביוגורט משפרות את הרכב המיקרוביום במעי, מה שמחזק את תפקוד המערכת החיסונית ומפחית דלקות במעי. צריכה קבועה של יוגורט יווני קשורה גם לשיפור בספיגת ויטמינים ומינרלים, ותורמת להפחתת תסמינים של תסמונת המעי הרגיש.

שיני שום, צילום: Getty Images

שום
השום מכיל חומרים ביואקטיביים פעילים, כמו אליצין, התורמים להורדת לחץ דם ולשיפור תפקוד כלי הדם. מחקרים קליניים מראים כי צריכת שום יכולה להפחית לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי אצל אנשים עם יתר לחץ דם. בנוסף, החומרים הביולוגיים שבו מציגים פעילות אנטי מיקרוביאלית ואנטי אוקסידנטית, התומכת במערכת החיסון ועשויה לסייע במניעת זיהומים. מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים גם על קשר בין צריכת שום להפחתה בסיכון לסוגי סרטן מסוימים, במיוחד סרטן הקיבה והמעי הגס.

ג'ינג'ר, צילום: pixabay

ג'ינג'ר

מחקרים מראים שרכיבים בג'ינג'ר דוגמת ג'ינג'רול ושוגאול, עוזרים להפחית תהליכי דלקת על ידי עצירת החומרים שגורמים להתפתחות מצבים כרוניים. בבדיקות קליניות, ג'ינג'ר הוכח כיעיל בהקלה על בחילות הנגרמות בעקבות טיפולים כימותרפיים, הריון ומחלות במערכת העיכול. חשיבות נוספת של הג'ינג'ר היא ביכולתו לשפר את מחזור הדם ולהפחית כאבים במקרים של דלקות מפרקים, וכן ישנם מחקרים המלמדים על תרומתו האפשרית בהפחתת סיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב.

פטריות, צילום: Getty Images

פטריות

פטריות הן מקור עשיר לויטמינים חשובים ונוגדי חמצון טבעיים. הן מכילות חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין D ומינרלים כמו סלניום, אבץ ונחושת. בנוסף, בפטריות יש נוגדי חמצון מיוחדים כמו ארגוטיונין וגלוטתיון, אשר מסייעים להפחית נזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים בגוף ומאטים תהליכים של הזדקנות. הן מכילות גם פוליסכרידים בשם בטא-גלוקנים שהם בעלי השפעות אנטי דלקתיות ומפחיתים ייצור חומרים שגורמים לדלקות כרוניות. בזכות כך, הן מסייעות בשיכוך תהליכים דלקתיים ומשפרות את פעילות מערכת החיסון. מחקרים על סוגי פטריות כמו ריישי, שיטאקה וקורדיספס מראים שהן יכולות לתמוך בבריאות כללית, לשפר תפקודים קוגניטיביים ולהפחית סיכון לסוגי סרטן מסוימים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר