יקב ואלה ריאלה. צילום: יחסי ציבור

לגימה בניחוח איטלקי: מחוז היין המרתק שמשלב בין מודרניות למסורת

לארץ המגף, הידועה בשלל טעמיה המשובחים, יש תעשיית יין מפוארת שהמודעות אליה בישראל נמוכה יחסית • בסיור בין הכרמים במחוז אברוצו, גילינו חקלאות ביו-דינמית, אורגנית וייחודית בעלת היסטוריה עתיקה ועם טעמים משובחים

[object Object]

תעשיית היין באיטליה היא מהעתיקות ומהמובילות בעולם ואינה נופלת ממקבילתה הצרפתית, בטח לא באיכות. אבל משום מה, ואף שאיטליה אהודה מאוד עלינו הישראלים, המודעות ליין איטלקי בישראל עדיין נמוכה יחסית.

בעוד הביקוש בארץ לשבלי, בורדו או בורגון טוב רק נוסק, נדיר למצוא מישהו שמחפש קיאנטי או ברולו, ועוד פחות מזה יינות שמגיעים ממחוזות יין אחרים מארץ המגף. היינות האיטלקיים, כידוע, מיוצרים ברחבי כל המדינה, וסגנון היין המופק בכל אחד מהמחוזות שונה מחברו באופיו ובטעמיו, ולא הרי יין מפיימונטה או אומבריה כהרי יין מפוליה או קמפניה.

קחו למשל את מחוז אברוצו, המרוחק כשעת נסיעה מרומא הבירה. יש בו כחמש מאות יצרני יין ויקבים שונים, אך רק שבעה מהם נמצאים באזור ההררי הגבוה. אחד מהם הוא יקב Valle Reale (ואלה ריאלה), יקב בוטיק קטנטן אך מהולל, בבעלותו של ליאו פיצולו (Leo Pizzolo), המייצר פחות ממאה אלף בקבוקים לשנה, שנמכרים לא רק בחנויות היין המתמחות של איטליה אלא גם במסעדות זוכות כוכבי מישלן ואף מעבר לים.

ערפילי בוקר ביקב ואלה ריאלה, צילום: יחסי ציבור


היקב עצמו ממוקם בינות כרמיו בתוך שמורת טבע ענקית ומרהיבה, לא רחוק מהעיירה פופולי, כשסביבו פסגות הרים הנושקות לגובה של 3,000 מטר מעל פני הים, היוצרים בו טרואר מופלא עם בריזת ים אדריאטית והבדלי טמפרטורה עצומים בין לילה ויום. בשעת זריחה אפשר לעיתים אף לפגוש בין ערפילי הבוקר בדובים, זאבים ואיילי בר שבאים לבקר. היקב מגדל את הכרמים ומייצר את היין באופן אורגני וביו-דינמי ויינותיו הם טבעיים לחלוטין.

חקלאות ביו-דינמית היא השם החם בעולם היין; זו שיטה חקלאית ששמה דגש על פיתוח פריון האדמה, שיתוף פעולה עם תהליכים טבעיים, בעלי חיים ומגוון ביולוגי רחב. מעבר לכלים האורגניים המוכרים, היא מתחשבת גם בתנועת גרמי השמיים, במיוחד הירח, כמרכיב חשוב בתכנון הזריעה והנטיעה, ההשקיה, הגיזום והבציר, וכמובן שכל הדשנים והתכשירים שנמצאים בשימוש חייבים להיות ביו-דינמיים בעצמם, ללא כל שימוש בריסוס בכרמים.

היקב והאחוזה שסביבו נרכשו לפני כרבע מאה על ידי ליאו, שהגיע מצפון איטליה ממשפחה שעסקה דווקא בענף הדגה. ההתעניינות שלו הייתה דווקא בבריכות דגי הפורל ששוכנות בסמוך, אך מהר מאוד הוא נדבק בחיידק היין, מכר את עסקי הדגים, שדרג את הכרמים והפך את היקב למושא הערצה. זני הגפנים הנטועים שם הם מקומיים, כמו מונטפולצ'אנו ד'אברוצו (אדום) וטרביאנו (לבן), והיינות של היקב מודרניים, בעלי רמת אלכוהול מתונה, אלגנטיים מאוד, ומיוצרים בתהליכים טבעיים - היין תוסס בעזרת שמרי הבר שעל זגי הענבים בלבד וללא בקרת טמפרטורה. השיטה הזו מקשה ומאתגרת את העבודה הייננית, אבל התוצאות מופלאות.

העיירה פופולי, צילום: יקב ואלה ריאלה

לא מוותרים על הוותיקים

נוסף על היקב הזה, שותף ליאו בפרויקט יין וביקב בשם Passione Natura (בתרגום לעברית - התשוקה לטבע). היקב שוכן מדרום לעיר פסקארה שעל שפת הים האדריאטי, שכרמיו הם חלק מפרויקט שיקום כרמים ותיקים ובעלי פוטנציאל, המשתרעים לאורך קו החוף ובגבעות פסקארה וצ'יטי. גם כאן מיוצרים יינות אורגניים בחקלאות ביו-דינמית, טובים לא פחות, בשיטות ייצור מסורתיות ובהתערבות מינימלית, ללא שימוש בחומרי הדברה.

הדיבור של ליאו מלא תשוקה ולהט ליין, הרבה מעבר לתחום העסקי. בסיור בכרמים הוא מכיר כל פינה וכל גפן, ולטעום איתו את היין זו בכלל חוויה. לאחרונה החלו היינות שלו להיות משווקים באופן סדיר בישראל, וזו הזדמנות נהדרת להתוודע אליהם.

יקב ואלה ריאלה, צילום: יחסי ציבור

מרקזי מיליוראטי, פינו גריג'ו 2023, פסיונה נאטורה - ענבי הפינו גריג'יו גדלו בכרמים המשוקמים של הפרויקט. אחרי תסיסה טבעית בת כשבועיים, התקבלו מאפיינים עדינים מאוד של פריחת הדרים באף. בלגימה הוא יבש אך פירותי (אפרסק) לצד מינרליות נעימה. הגוף בינוני והיין מפגין חומציות רעננה גם בסיום. נהדר. (90 שקלים)

בקבוק יין של יקב ואלה ריאלה, צילום: יחסי ציבור

סורנטו, קברנה סוביניון 2021, פסיונה נאטורה - והנה יין אחד מזן שכולנו מכירים ואוהבים - קברנה. מדיף ארומות גרגירי יער שחורים, סיגליות ופלפל שחור. מאופק, חומצי, בעל כתפיים שריריות אך גוף אלגנטי, כשהסיומת מעט מרירה. ישתלב היטב בארוחת בשרים צלויים. (80 שקלים)

בקבוק יין של יקב ואלה ריאלה, צילום: יחסי ציבור

מונטפולצ'אנו ד'אברוצו 2021, פסיונה נאטורה - יין מקסים וחינני שהותקן מהזן שמאפיין את האזור. בעל גוון אדום-סגול בינוני, ניחוחות קסם של שזיף סגול, עור ועשן, כשבפה הוא נגיש וחלק, עגלגל, מעושן, קצת מחוספס אך מקסים ומעודן. לרדת על בקבוק בכיף. (80 שקלים)

מונטפולצ'אנו ד'אברוצו 2023, ואלה ריאלה - יין צעיר שבצעירים שלא עבר התיישנות בעץ. צבעו סגול משגע (ממש מיץ סלק!) ויש לו ארומת שזיף אדום, אוכמניות ופטל טרי טריים. ההמלצה שלנו היא לקנות ולהתאפק לפחות שנתיים, אבל אם החלטתם לפתוח - תנו לו שעה-שעתיים לנשום ואז הוא יפגין טעמים של גרגירי יער לצד עלי תבלין. צפוי להשתבח לאורך עשור או אף יותר. (110 שקלים)

בקבוק יין לבן של יקב ואלה ריאלה, צילום: יחסי ציבור

וינטו סנט אוסניו 2020, ואלה ריאלה - יין מופלא שהותקן מ-100% מונטפולצ'אנו ד'אברוצו והתבגר כ-15 חודשים בחביות. חלקת הכרם הייחודית שממנה נבצרו הענבים נטועה על קרקע סלעית גבוהה שאינה מושקית, המוקפת ביערות. הוא רענן מחד ובעל בשומת פירות אדומים ונגיעות אדמה מאידך, ובעל גוף מלא ואלגנטי. על אף חמש שנותיו, כוחו במותניו ועתידו עוד לפניו. (120 שקלים)

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...