רצח הוא אירוע נדיר באיי שטלנד. מה בכל זאת קרה שם?

אן קליבס היא אמנית הכתיבה על קהילות קטנות ונידחות • ב"שחור כעורב" המותח והמעמיק, היא מציגה מגוון אנושי רחב יריעה

איי שטלנד. לא פחות מותחים מכל עיר סואנת. צילום: EPA/TOLGA AKMEN

אן קליבס היא אחת מסופרות המתח הפורות ביותר. מאז התחילה, ב־1986 (כשהיתה בת 32), היא פרסמה יותר מ־40 ספרים, בקצב מדהים של יותר מספר בשנה. הראש מסתחרר מהניסיון לעקוב אחר סדרות הספרים השונות שכתבה, כשלכל סדרה גיבור או גיבורה משלה - מוורה סטאנהופ, קצינת משטרה על סף פרישה בנורת'מברלנד, המחוז הצפוני ביותר של אנגליה, ועד מת'יו וון, קצין משטרה הומו החוזר לעיר הולדתו במחוז דבון הדרומי.

קליבס היא אמנית הכתיבה על קהילות קטנות ונידחות, וכתיבתה מוכיחה כי פריפריה גיאוגרפית ממש אינה פריפריה אנושית. גם במקומות הרחוקים ביותר, הקרים ביותר, הכפריים ביותר, אנשים הם אנשים, רוויי יצרים ותשוקות, החווים את המנעד המלא של הרגשות האנושיים.

"שחור כעורב" פורסם לראשונה ב־2006, והוא הראשון בסדרה שהגיבור בה הוא קצין המשטרה ג'ימי פרז. היא מתרחשת באיי שטלנד הצפוניים, שבין סקוטלנד לנורבגיה. פרז, למרות שמו הספרדי, הוא בן שטלנד שורשי. האגדה מספרת על ספן ספרדי בשם פרז שנסחף לפני מאות שנים אל האי פייר אייל, אחד מאיי שטלנד, לאחר שהאונייה שבה הפליג טבעה בים. ג'ימי הוא צאצאו, האחרון הנושא את שם המשפחה המיוחד, אלא אם כן יביא בן לעולם. ב"שחור כעורב" הוא גרוש. הוא ואשתו לא שרדו כזוג לאחר אובדן ילדם הראשון במהלך ההיריון.

הספר נפתח ברצח של נערה בשם קתרין רוס, שהגיעה עם אביה מאנגליה לאי המרכזי בארכיפלג שטלנד, לאחר שאמה נפטרה מסרטן. האב, שקוע ביגונו ומכור לעבודתו כמנהל בית ספר תיכון, נותן לבתו חופש הגובל בהזנחה. קתרין היא נערה בוגרת, סקסית, אוהבת אמנות ובעיקר קולנוע, מטילת ספק ושוברת מוסכמות. היא נרצחת ממש באותו מקום שבו נעלמה לפני עשור ילדה קטנה. המכנה המשותף להיעלמות ולרצח הוא מגנוס טייט, אדם זקן ומוגבל בשכלו. האי כולו חשד בו כשנעלמה הילדה הקטנה, ומשוכנע שהוא רצח את קתרין.

המפקח ג'ימי פרז לא ממהר להתמקד בו. הוא קצין משטרה מקצועי, ובונה את החקירה שלו על סמך ראיות, לא על פי שמועות ודעות קדומות. אבל לפעמים מה שנראה הפתרון המתבקש לתעלומה הוא גם הפתרון האמיתי, לא?

רצח הוא אירוע נדיר ביותר באיי שטלנד. רוב תושבי האי אפילו לא טורחים לנעול את בתיהם, והאירועים המשטרתיים המסעירים ביותר הם בדרך כלל אירועי שכרות זניחים. לכן אל כוח המשטרה המקומי מצטרף כוח חיצוני, מהעיר הגדולה אינברנס, בירת ההיילנדס הסקוטיים. מי שביקר פעם באינברנס יודע שהיא עיר קטנה ופרובינציאלית, אבל בהשוואה לשטלנד, ולעיירה המהווה את המרכז המנהלתי של האיים, לרוויק, היא כמעט לונדון.

סקוטלנד כולה היא ארץ יפהפייה, ולאיי שטלנד יופי פראי ומסעיר במיוחד. אין ספק שהם רקע מרהיב לספר ולסדרת טלוויזיה מרובת עונות בשם "שטלנד" שנעשתה על פי ספרי ג'ימי פרז. אבל בזכות כישרונה, נוף האיים אינו עילת ספריה של קליבס. "שחור כעורב" מותח, רב תפניות ומרובה תהפוכות, כמו ספר מתח המתרחש בעיר גדולה. קליבס מעמיקה בדמויות שעליהן היא כותבת, מצליחה ליצור מגוון אנושי רחב יריעה, ובאמצעות העלילה מוכיחה שאין רגש אנושי הזר לתושבי האיים המרוחקים, קטנים ונידחים ככל שיהיו.

"שחור כעורב", אן קליבס, תרגום: שרי פרי, צילום: עם עובד

קליבס עצמה הגיעה אי־אז עד פייר אייל כדי לעבוד בשמורת ציפורים. שם פגשה את מי שיהיה בעלה, צפר נלהב שהדביק גם אותה באהבת בעלי הכנף. הם התגוררו בסקוטלנד ובצפון־מזרח אנגליה, וקליבס מתהלכת במחוזות רחוקים אלה כבעלת בית.
קתרין רוס, הבחורה שנרצחה, עסקה ביצירת סרט דוקומנטרי על האי שבו גרה. אביה מספר: "היא אמרה שהיא רוצה לערער את התדמית המקובלת. לא לעסוק בנוף היפהפה ובאורח החיים הקשה. או לפחות להשאיר את הדברים האלה ברקע. היא רצתה להראות שבני אדם הם בני אדם, בלי קשר למקום שבו הם גרים". דומה שזה המסר המבטא את תפיסת עולמה של אן קליבס עצמה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר