סבתא צשקה אהבה להתהדר בתבשילי גריסים. ואנחנו חיכינו להם בקוצר רוח, במיוחד למרק הקרופניק הסמיך והעשיר. וסבתי חסרת הפשרות היתה מחכה למשלוח פטריות מיובשות מאירופה, שהגיע צרור בשקית נייר חומה כמו סוד קולינארי מחתרתי של אלה שהגיעו משם. ורק אז היתה מתפנה אל הסירים, לובשת סינר סביב מותניה, מיישרת סביב צווארה, מפשילה שרוולי חולצה מכופתרת ובאצבעותיה המעוקלות מערבבת ניסים ונפלאות של חורף.
ואני, שעיני נשואות בהערצה ובגעגועים אל סבתא שלי, העמדתי מרק קרופניק לתפארת. מאושרת על שהצלחתי לשחזר ולו במעט טעמים נשכחים. את חופן הגריסים שנותר בישלתי אל תוך סלט טבולה ירוק מאוד, נהנית מהמרקם האחר של סלט כל כך מוכר.
וכשהשמים יורדים מטה כבדים, סמיכים ואפורים, אני מבשלת ארוכות חמין עצל ונינוח שמרכיביו ספורים וישתבח טעמו. הוא יחמם לי את השבוע בפשטות ובעונג, בדיוק כמו שאני אוהבת.
מרק גריסים – קרופניק
רשימת חומרים ל-8 מנות:
1 וחצי כוסות גריסי פנינה
3 כפות שמן קנולה
3 גזרים מקולפים ופרוסים
בצל בינוני מקולף ופרוס
3 גבעולי סלרי נקיים וחתוכים לפרוסות (בלי העלים)
10 פטריות שמפיניון פרוסות
1 חב' פטריות מיובשות (כ-25 גרם)
3 תפוחי אדמה בינוניים מקולפים וחתוכים לקוביות
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. משרים את הפטריות המיובשות ב-2 כוסות מים רותחים במשך כ-10 דק'.
2. מסננים, שומרים את נוזלי ההשרייה וקוצצים את הפטריות.
3. בסיר גדול מחממים שמן קנולה ומזהיבים גזר, בצל וסלרי.
4. מוסיפים פטריות שמפיניון טריות ופטריות מיובשות קצוצות ומערבבים היטב.
5. מוסיפים תפוחי אדמה ומים עד גובה 5 אצבעות מעל פני המרכיבים.
6. מוסיפים גריסי פנינה ותיבול.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך כשעה.
חמין לעצלנים
רשימת חומרים ל-4 מנות:
1.200 ק"ג שפונדרה מנוסרת עם העצם
4 עצמות מח
4 כפות שמן קנולה
2 בצלים קלופים ופרוסים
2 גזרים קלופים ופרוסים
4 כוסות גריסי פנינה
2 כפות סילאן תמרים ללא תוספת סוכר
1 כפית פפריקה מתוקה
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. בסיר רחב שוליים מחממים שמן, מתבלים את הבשר ומשחימים היטב מכל הצדדים.
2. מוסיפים את הבצלים ואת הגזרים וממשיכים להשחים.
3. מוסיפים את יתר החומרים, מוסיפים מים רק עד כדי כיסוי.
4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
5. מבשלים במשך הלילה בתנור בחום של 100 מעלות.
דג על מצע טבולה גריסי פנינה וטחינה ירוקה מאוד
רשימת חומרים ל-4 מנות:
4 דגי דניס מפולטים
4 כפות שמן זית
מלח לפי הטעם
פלפל שחור גרוס
לטבולה:
2 כוסות עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, נענע, בצל ירוק, כוסברה)
2 כוסות גריסי פנינה
מלח לפי הטעם
מיץ לימון סחוט לפי הטעם
שמן זית לפי הטעם
לטחינה:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס מים קרים
2 שיני שום כתושות
1 כף מיץ לימון
מלח לפי הטעם
1 כוס עשבי תיבול קצוצים (פטרוזיליה, נענע, בצל ירוק, כוסברה)
אופן ההכנה:
1. מרתיחים מי מלח בסיר ומבשלים את גריסי הפנינה כמו שמבשלים פסטה עד לרכות, מסננים ומצננים את הגריסים.
2. מכינים את הטחינה: מערבבים את כל המרכיבים ומתבלים.
3. מכינים את הטבולה: מערבבים את כל המרכיבים ומתבלים.
4. לדגים: מתבלים במלח ופלפל, מחממים שמן זית במחבת, צולים את הדגים על הצד של העור במשך כדקותיים על אש גבוהה, מנמיכים את האש ומכסים וממשיכים לצלות על הצד של העור במשך דקותיים נוספות.
5. הופכים את הדגים לדקה קלה על הצד של הבשר ומסירים מעל האש.
6. מגישים את הדגים על מצע טבולה גריסים ובליווי טחינה.
נפתח לכם התאבון? עוד המון מתכונים ופינוקים במדור האוכל שלנו!
