כריך לחם קמח מלא עם ביצה פרוסה עלים ירוקים וסלמון על רקע מטבח מודרני מטושטש. צילום: מידג'רני

9 מאכלים שרצוי לאכול יותר אחרי גיל 60 לבריאות טובה ואריכות ימים

אחרי גיל 60 הגוף דורש תפריט מדויק יותר – כזה שמספק אנרגיה, שומר על חדות המחשבה ותומך בחוזק העצמות. בחירה נכונה של מזונות יכולה לעשות את ההבדל בין שגרה מתישה לבין חיים מלאי חיוניות ובריאות

[object Object]

כשעוברים את גיל 60, הגוף זקוק לתשומת לב מיוחדת. חילוף החומרים משתנה, העצמות זקוקות לחיזוק, והמוח דורש תמיכה תזונתית כדי לשמור על חדות וצלילות. מחקרים עדכניים מראים כי הוספת מזונות מסוימים לתפריט היומי יכולה לעזור בהפחתת סיכון למחלות, בשמירה על תפקוד קוגניטיבי ובתמיכה באנרגיה יומיומית.


דגנים מלאים – הבסיס לאנרגיה מאוזנת

דגנים מלאים כמו לחם מחיטה מלאה, אורז מלא ושיבולת שועל מכילים סיבים תזונתיים, ויטמיני B ונוגדי חמצון. אכילה של שתי מנות או יותר ביום נמצאה כמפחיתה את הסיכון להתקפי לב ושבץ, ותורמת לאריכות ימים.

דגנים מלאים – הבחירה הטבעית שמחזירה לגוף סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון, ושומרת על הלב והאנרגיה לאורך זמן. אורז מלא עם שקדים, אגוזים ואוכמניות, צילום: מידג'רני

אוכמניות – כוחם של נוגדי החמצון

האנתוציאנינים שבאוכמניות מסייעים בהגנה מפני רדיקלים חופשיים, משפרים תפקוד מוחי ומאטים תהליכי הזדקנות. נוסף לכך, הן מסייעות לאיזון רמות הסוכר ולחיזוק בריאות מערכת העיכול.

מתיקות קטנה שמביאה איתה נוגדי חמצון עוצמתיים, לשמירה על המוח ועל חילוף חומרים בריא. שלושה סוגי אוכמניות, צילום: sweetlouise / pixabay

ירקות מצליבים – ברוקולי, כרובית וקייל

מחקרים מצאו כי צריכה קבועה של ירקות מצליבים קשורה לשיפור בזיכרון ובתפקוד המוחי. הם עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים, והחומרים הפעילים בהם תורמים להפחתת סיכון לתמותה מוקדמת.

מצליבים: ירקות קטנים עם השפעה גדולה על בריאות המוח, הזיכרון והמערכת החיסונית. מנת ברוקולי עם חזה עוף וקינואה, צילום: מידג'רני

אגוזים וזרעים – קטנים אבל עוצמתיים

אגוזי מלך, שקדים, גרעיני דלעת ואגוזי ברזיל מספקים חלבון, שומנים בריאים ונוגדי חמצון. אכילת מנה יומית של כ־28 גרם הוכחה כמפחיתה סיכון למחלות לב וסרטן, ואף עשויה לתמוך בשמירה על הזיכרון.

חטיף טבעי ועשיר בשומנים בריאים, חלבון ומינרלים, שמספק לגוף כוח במנות קטנות. אגוזים וזרעים, צילום: מידג'רני

עלים ירוקים כהים – חיזוק למוח ולעצמות

קייל, מנגולד ותרד עשירים בברזל, סידן, מגנזיום וויטמין K. מחקרים מצאו כי מבוגרים שצרכו עלים ירוקים בקביעות נהנו מיכולת למידה וזיכרון טובים יותר, וכן משמירה על חוזק העצמות.

קערת עלים ירוקים כהים – קייל, מנגולד ותרד – מתובלים בשמן זית, שום ושומשום. לא רק צבע מרהיב על השולחן, אלא גם דלק תזונתי שמחזק את המוח, העצמות והחיוניות היומיומית, צילום: מידג'רני

ענבים – מתנה ללב ולשרירים

הרסברטרול, נוגד חמצון מרכזי בענבים, מסייע להאטת תהליכי הזדקנות, להפחתת דלקת ולשמירה על תפקוד תקין של התאים. מחקרים מראים שהוא תורם להפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ולמחלות לב.

מקור טבעי לרסברטרול, נוגד חמצון שמגן על הלב ומאט תהליכי הזדקנות. ענבים, צילום: ללא

קפה – לא רק בשביל ההנאה

מחקרים גדולים מצאו קשר בין צריכת קפה מתונה לבין אריכות ימים וירידה בסיכון לתמותה מסרטן ומחלות לב. גם קפה נטול קפאין נמצא כבעל יתרונות בזכות תרכובות נוספות שבו. ההמלצה: עד חמישה כוסות ביום.

לא רק רגע של פינוק יומיומי, אלא גם סוד קטן לאריכות ימים כשהוא נצרך במידה. קפה, צילום: מידג'רני

דגים – מקור חשוב לאומגה 3

סלמון, סרדינים ומקרל עשירים בחלבון, ויטמין D וחומצות שומן אומגה 3. הם תורמים להפחתת הסיכון לדמנציה, מחזקים את העצמות ומסייעים במניעת אוסטיאופורוזיס.

חלבון ואומגה 3 שמגנים על הלב, המוח והעצמות. דג סלמון אפוי, צילום: Pixabay

קטניות – הדלק הצמחי לאריכות ימים

עדשים, חומוס, אפונה וסויה מספקים חלבון מן הצומח, סיבים תזונתיים ומינרלים חיוניים. מחקרים מקיפים הראו כי צריכת קטניות קשורה לירידה בסיכון לתמותה כוללת ולתחלואה קרדיווסקולרית.

חלבון מהצומח עם סיבים תזונתיים שמסייעים לשמור על בריאות הלב ולהפחית כולסטרול. מרק קטניות, צילום: Pixabay

המסקנה – לאזן, לגוון ולחיות טוב יותר

אין מזון אחד שיעשה את כל העבודה, אלא שילוב מאוזן של דגנים מלאים, ירקות, פירות, חלבונים איכותיים ושומנים בריאים. לצד פעילות גופנית וקשרים חברתיים, תזונה נכונה אחרי גיל 60 היא מתכון מוכח לאיכות חיים ואורך ימים.

המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור.

המקור: מאמר מאת Brittany Lubeck, MS, RDN, פורסם ב־8 בספטמבר 2025 באתר Prevention. לקריאה המלאה: 9 Foods to Eat More of After 60 for Better Health and Longevity

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו