X

המזון המשומר המושלם: מה להחזיק בממ"ד?

לא רק טונה וסרדינים בקופסאות שימורים – יש עוד סוגי מזון עמידים יחסית ובריאים למדי שכדאי מאוד שיהיו זמינים בארון בממ"ד או במקלט

דגים בקופסאות שימורים. צילום: Getty Images

העשן בשמי איראן טרם התפוגג – למעשה, ההיפך הוא הנכון, ובכל כמה דקות עולים לערוצי וקבוצות טלגרם תיעודים חדשים של תקיפות במדינה. לכן, עוד לא ברור האם התקיפה האמריקאית הלילה היא שירת הברבור של המלחמה הזו, או שהיא רק תגרום למשטר הקיצוני לתקוף בנואשות מוגברת את ישראל. בכל אופן, דבר אחד ברור: עם או בלי איראן, לצערנו לא נראה שנוכל להיפטר בקרוב מהממ"דים והמקלטים.

אבל עצם העובדה שיש ממ"ד או מקלט לא מספיקה; תמיד כדאי שהוא יהיה נקי, מסודר ובעיקר מצויד. כרגע, רוב השהיות בו מסתיימות אחרי כמחצית השעה – אבל לפני שנה וחצי נוכחנו שלמרבה החרדה, אויבינו לא מפסיקים לנסות להפתיע אותנו במתקפות ארוכות ואכזריות שדורשות התגוננות ממושכת יותר. אז מלבד סוללות, אוורור ורדיו AM כדי לקלוט גל"צ, צריך גם אוכל – אבל איזה מזון מתאים להחזקה למשך זמן ובריא יחסית? שאלנו את קלוד.

קטניות יבשות – מלכות ההישרדות

קטניות יבשות כמו עדשים, חומוס, שעועית לבנה ושחורה מהוות את הבסיס האידיאלי לכל מערך מזון חירום. פריטים אלו עמידים עד 30 שנה כאשר הם נשמרים בתנאי קרירות ויובש, ומכילים כ-25% חלבון איכותי. עדשים ירוקות ואדומות מתבלטות במיוחד – הן מתבשלות מהר יחסית, מכילות ויטמינים מקבוצה B, ברזל וחומצה פולית, ויכולות להוות מקור חלבון מלא כאשר הן משולבות עם דגנים.

מתקלקלות לאט, מתבשלות מהר. עדשים, צילום: @Ecaterina Tolicova / Freepik

שעועית לבנה או שחורה מספקות פחמימות מורכבות, המשחררות אנרגיה בהדרגה, ומכילות כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים החשובים לבריאות העיכול בתנאי לחץ. חומוס יבש עולה אפילו על הקטניות האחרות בתכולת חלבון ובעושר ויטמיני, ומכיל כ-15% חלבון איכותי.

דגנים מלאים – תשתית אנרגטית

אורז חום, קינואה, שיבולת שועל וחיטה מלאה הם עמוד השדרה של תפריט לשמירה על אנרגיה. אורז חום עמיד עד 6 חודשים בתנאי אחסון רגילים, ועד שנתיים במקפיא או באחסון בוואקום. הוא מכיל ויטמיני B מרכזיים ומגנזיום, ומספק 350 קלוריות למאה גרם.

אורז חום, צילום: Getty Images

קינואה מתבלטת כ"סופר-פוד" למצבי חירום – היא מכילה את כל תשע החומצות האמיניות החיוניות, עמידה עד 3 שנים, ומתבשלת ב-15 דקות בלבד. שיבולת שועל מספקת ויטמיני B, ברזל ואבץ, ועמידה עד שנתיים בקופסאות מתכת אטומות.

מזון משומר בקופסאות

קופסאות שימורים הן אפשרות כמעט מובנת מאליה, שלא לחינם מוכרת לכל מי ששירת בצה"ל ממנות הקרב (גם בעידן שאחרי ה"לוף").

כך, למשל, טונה בשמן זית מהווה מקור חלבון מעולה עם עמידות של 3-5 שנים. כל קופסה מכילה כ-25 גרם חלבון איכותי ושמנים חיוניים. סרדינים בשמן מספקים כמויות גבוהות של אומגה-3, סידן וויטמיני D, ועמידים עד 5 שנים.

עגבניות מרוסקות ומחית עגבניות משומרים מכילות ליקופן ברמות גבוהות, ויטמיני C ו-A, ועמידות עד 3 שנים. הן מהוות בסיס מעולה לבישול מגוון רחב של מנות. שימורי ירקות מעורבים מספקים ויטמינים ומינרלים חיוניים ועמידים עד 4 שנים.

מזון מיובש ומיוחד

פירות יבשים כמו תמרים, צימוקים ומשמשים מספקים אנרגיה מהירה, ויטמיני A ו-C, ופוטסיום חיוני לתפקוד השרירים. הם עמידים עד שנתיים בקפסולות אטומות ומהווים מקור חיוני לסוכרים טבעיים.

אגוזים וזרעים – שקדים, אגוזי מלך, זרעי חמניות ודלעת – מכילים שמנים חיוניים, חלבון איכותי וויטמיני E. כאשר הם נשמרים בתנאי קרירות ויובש, הם עמידים עד שנה ומספקים כ-600 קלוריות למאה גרם.

שמנים וחלבונים נוספים

שמן זית איכותי בבקבוקי זכוכית כהה עמיד עד 3 שנים ומכיל ויטמיני E וחומצות שומן חד-בלתי-רוויות. חמאת בוטנים בקופסאות מתכת מספקת חלבון, שמנים חיוניים וניאצין, ועמידה עד שנתיים.

לא סתם האמריקאים מכורים. חמאת בוטנים, צילום: Getty Images

עקרונות אחסון חכם

אחסון נכון קריטי לשמירת הערך התזונתי. מזון יבש יש לשמור בטמפרטורה של 10-21 מעלות צלזיוס, ברמת לחות נמוכה מ-10%. שימוש בכלי אחסון אטומים עם חומרים סופחי לחות מאריך את חיי המדף פי שניים בממוצע.

ביצוע מלאי רבעוני ורוטציה של מוצרים מבטיח טריות. הוספת מולטי-ויטמינים עמידים בקרירות מבטיחה כיסוי מלא של צרכים תזונתיים, גם לתקופות ממושכות.

המזון המשומר המתאים יכול להבטיח הישרדות בריאה ומאוזנת גם בתנאי חירום קשים וממושכים. תכנון נכון מבטיח שגם אם נגיע למצב שאנחנו אוהבים להגיד עליו "שלא נגיע", לפחות נגיע אליו מוכנים לצאת ממנו שבעים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר