X

למה מזון מטוגן כל כך מזיק לבריאות שלכם? 🍟🍗🛑

אותו מזון מטוגן, זהוב ומושלם שמשגע לכם את החושים, מסתיר סוד אפל שמעטים מכירים. מה באמת מתרחש בגופכם ברגע שהצ'יפס הראשון חוצה את שפתיכם? התשובה מפתיעה ומטרידה כאחד. 🍗🔍

טעים ברגע, מזיק לאורך זמן 🍟❤️‍🩹 מה קורה לגוף שלכם כשאתם אוכלים מזון מטוגן? גלו את האמת מאחורי הפיתוי הזהוב והפריך . צילום: מידג'רני

מהרגע שהלביבה המטוגנת נוגעת בפה ועד שהצ'יפס האחרון נעלם מהצלחת, הטיגון מספק חוויה קולינרית מענגת שקשה לעמוד בפניה. אבל מאחורי המעטה הזהוב והפריך מסתתרת מציאות פחות מלבבת. כשאתם מכניסים מזון לשמן רותח, אתם לא רק משנים את הטעם והמרקם שלו, אלא גם יוצרים שילוב של גורמים שעלולים להזיק לבריאותכם באופן משמעותי. הבנת הסיכונים היא הצעד הראשון לקבלת החלטות מושכלות יותר על התזונה היומיומית שלכם.

למה בעצם מזון מטוגן מזיק? 🔬

עשיר בקלוריות ושומנים 🔥

כאשר מטגנים מזון, הוא סופג כמות ניכרת של השמן שבו הוא מטוגן. התוצאה היא עלייה דרמטית בכמות הקלוריות. לדוגמה, מקל זוקיני רגיל מכיל כ-30 קלוריות, אך אותו זוקיני כשהוא מטוגן יכול להגיע ל-200-300 קלוריות למנה! שומן מכיל יותר מפי שתיים קלוריות בהשוואה לפחמימות וחלבונים, מה שהופך את המזון המטוגן לפצצת קלוריות של ממש.

שומני טרנס - האויב הסמוי 💀

מזונות מטוגנים, במיוחד אלה המיוצרים תעשייתית, עשירים בשומני טרנס. שומנים אלה נוצרים כאשר מוסיפים מימן לשמן צמחי כדי להפוך אותו למוצק יותר ("מוקשה חלקית"). המסעדות משתמשות בשמנים אלה כי הם מאפשרים שימוש חוזר באותו שמן למשך זמן רב, מה שחוסך זמן וכסף - אבל על חשבון בריאותכם.

שומני טרנס מעלים את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומורידים את רמות הכולסטרול הטוב (HDL), מה שמגביר משמעותית את הסיכון למחלות לב.

השפעה על משקל הגוף 🏋️

מזונות עתירי קלוריות מקשים על שמירת משקל בריא ועלולים להוביל להשמנה. מזונות מטוגנים לא רק עשירים בקלוריות אלא גם בנתרן (מלח), מה שעלול לתרום להשמנה - במיוחד אם אתם אוכלים אותם באופן קבוע.

תזונה עשירה בשומן הוכחה גם כגורמת לעמידות לאינסולין, שהיא גורם סיכון להשמנה ולסוכרת מסוג 2.

ההשפעות המזיקות המשמעותיות 🩺

עקה חמצונית 🧪

בטמפרטורות גבוהות, שומנים ושמנים עוברים תהליך הנקרא חמצון, שיוצר רדיקלים חופשיים - אטומים לא יציבים שעלולים לגרום נזק לבריאותכם. עקה חמצונית עלולה לפגוע בתאים שלכם ולהקשות על מערכת החיסון להילחם במחלות וזיהומים. היא קשורה גם להתפתחות מצבים כמו סרטן ומחלות לב.

פגיעה בבריאות המעיים 🦠

השומנים והשמנים המשמשים לבישול מזונות מטוגנים קשים יותר לעיכול, מה שעלול לגרום לבעיות עיכול כמו גזים, כאבי בטן ושלשול. זה רק בטווח הקצר.

תזונה עשירה בשומן יכולה לעודד את צמיחתם של חיידקים מזיקים במעיים. היא עלולה גם לגרום לחוסר ב"חיידקים טובים" ולחוסר במגוון מיקרוביאלי - כלומר, אין מספיק מגוון של הדברים הטובים.

דלקת כרונית 🔥

מזונות מטוגנים עלולים לגרום למערכת החיסון לשחרר ציטוקינים פרו-דלקתיים - חלבונים המעוררים תגובה חיסונית. יותר מדי ציטוקינים מובילים לדלקת יתר, שעלולה לגרום לכאב, עייפות ומערכת חיסון מוחלשת. לאורך זמן, היא עלולה לתרום גם למצבי בריאות אחרים.

סיכון מוגבר למחלות לב 💔

תזונה עשירה בשומן רווי עלולה להעלות את רמות הכולסטרול ה-LDL ולהוריד את רמות הכולסטרול ה-HDL, מה שמגביר את הסיכון למחלות לב. סקירה אחת מצאה שאנשים שאכלו את כמות המזון המטוגן הגדולה ביותר בכל שבוע היו בסיכון גבוה ב-28% לפתח בעיות לב לעומת אלה שאכלו את הכמות הקטנה ביותר.

צרבת ורפלוקס 🔥

שומן הוא גורם שובע, מה שאומר שהוא גורם לכם להרגיש מלאים. זה יכול להיות דבר טוב, אבל שומן הוא גם טריגר נפוץ לרפלוקס, או מה שאנחנו מכנים בדרך כלל צרבת. רפלוקס מתרחש כאשר חומצת קיבה מעיכול מזון עושה את דרכה חזרה לוושט.

אקרילאמיד 🧪

שיטות בישול המשתמשות בחום גבוה, כמו טיגון, עלולות ליצור כימיקל הנקרא אקרילאמיד שנוצר במזונות מבוססי צמחים כמו דגנים ותפוחי אדמה. (תפוחי אדמה, כמובן, מתאימים להרבה אפשרויות טיגון.)

למרות שנדרש עוד מחקר כדי לקבוע כיצד אקרילאמיד משפיע על בני אדם, מחקרי מעבדה מראים שבמינונים גבוהים, הוא עלול לגרום לסרטן.

חלופות בריאות יותר לטיגון 🥗

אינכם חייבים להפסיק לאכול מזונות מטוגנים לחלוטין או לתמיד, אך בחירה מושכלת באילו מהם אתם אוכלים ובאיזו תדירות תעזור להפחית את השפעותיהם:

  1. הימנעו ממזונות מטוגנים בטיגון עמוק - ככל שהמזון יותר שקוע בשמן, כך הוא סופג יותר שומן, מה שמוביל לצריכת יותר שומן ויותר קלוריות.

  2. העדיפו טיגון במחבת במידה - טיגון במחבת נעשה בטמפרטורות נמוכות יותר מטיגון עמוק, והוא משתמש בפחות שמן. אם אתם מטגנים במחבת, נסו להשתמש בשמן זית לטמפרטורות נמוכות או שמן אבוקדו לטמפרטורות גבוהות יותר.

  3. אמצו את הטיגון באוויר - עבור הצורך בצ'יפס וכנפי עוף, טיגון באוויר הוא הדרך הבריאה ביותר. מכשירים שימושיים אלה "מטגנים" מזון על ידי סחרור אוויר חם ושימוש בהרבה פחות שמן, מה שמתרגם לפחות קלוריות ופחות שומן.

  4. היזהרו ממזונות שלא טיגנתם בעצמכם - בתעשיית המזון, השמנים המשמשים הם בדרך כלל זולים יותר, רוויים יותר ופחות בריאים.

האמת על שומנים בתזונה 🥑

חשוב לזכור שלא כל השומנים רעים. למעשה, התזונה שלכם צריכה שומנים מסוימים! שומנים בלתי רווים מועילים לכולסטרול ולבריאות הלב. שומנים בריאים ללב כוללים:

  • אבוקדו ושמן אבוקדו
  • אגוזים
  • זרעים
  • שמן זית
  • חומצות שומן אומגה-3, הנמצאות בעיקר בדגים שמנים (כמו סלמון, פורל ומקרל)

עם זאת, גם שומנים בריאים עשירים בקלוריות, לכן שימו לב לכמות שאתם אוכלים, במיוחד אם אתם מנהלים את משקלכם.

העצה היא להימנע משומני טרנס, להגביל שומנים רווים, לאכול מזונות מוכנים בבית ברוב הזמן ולאכול מזונות מטוגנים רק מדי פעם. תיהנו מכמות מתונה של שומן בריא מדי יום: חופן אגוזים, שליש אבוקדו או קצת שמן זית טרי עם חומץ בלסמי בסלט שלכם.

מקורות: Cleveland Clinic Health, American Heart Association, Harvard School of Public Health, Mayo Clinic, National Institutes of Health

המקורות אשר שימשו בהכנת הכתבה נמצאו בסיוע Claude.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר