ימי אחרי החגים הם זמן אידיאלי להוסיף לתפריט מזונות שתומכים בחיזוק מערכת החיסון. צילום: המחשה - אידאוגרם

שומרים על הבריאות בסתיו: 15 מזונות בריאים ודלי קלוריות לשילוב בתפריט

ימי אחרי החגים המתקררים הם הזמן המושלם לעדכן את התפריט בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, שמחזקים את מערכת החיסון ומשפרים את הבריאות הכללית • רשימת 15 חמימה וטעימה לעונת העלים הנושרים

הימים המתקררים מסמנים זמן אידיאלי להוסיף לתפריט מזונות עשירים בחומרים מזינים שתומכים בחיזוק מערכת החיסון ומשפרים את הבריאות הכללית. מזונות עונתיים אלה זמינים בשווקים בסתיו ובחורף, ומספקים ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון חשובים. להלן 15 מזונות מומלצים לעונת הזהב וההתכנסות הביתית שמצאנו בסיוע ChatGPT; רובם דלים בקלוריות ומתאימים לשילוב בתזונה מאוזנת: 

דלעת: מקור עשיר לויטמין A

הדלעת, סמל הסתיו והחורף, עשירה בויטמין A, המועיל לשמירה על עור בריא וראייה טובה. בנוסף, היא מכילה סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ולפעילות עיכול תקינה. נוגדי החמצון בדלעת עשויים לסייע במניעת נזקי חמצון ולתרום להאטת תהליכי ההזדקנות.

מרק דלעת, קארי וכוסברה, צילום: לירון אלמוג

תפוחי עץ: עשירים בפלבנואידים

תפוחי העץ מכילים פלבנואידים, נוגדי חמצון המועילים להפחתת דלקות בגוף ולשיפור בריאות הלב. אכילת תפוח אחד ביום עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בכ-20%, תוך שהיא מספקת גם ויטמין C ויתרונות רבים נוספים.

תפוחים ירוקים, צילום: daria-yakovleva / pixabay

חמוציות: מונעות זיהומים בדרכי השתן

החמוציות ידועות ביכולתן לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן בשל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון. שתיית מיץ חמוציות או צריכת חמוציות באופן קבוע יכולה להפחית את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן, ולהוות מקור טבעי לנוגדי חמצון חזקים.

סלט תמרים צהובים טריים, סלרי אמריקני, חמוציות ואגוזים עם רוטב דבש-לימון, צילום: גיל אבירם

אגוזי מלך: טובים לבריאות הלב והמוח

אגוזי המלך מכילים חומצות שומן אומגה-3 וסיבים תזונתיים התורמים לתפקוד בריא של הלב והמוח. צריכת אגוזי מלך יכולה לסייע בהפחתת רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, מה שתורם לבריאות הלב ולמניעת מחלות לב וכלי דם.

אגוזי מלך וזקעי צ'יה, צילום: המחשה - מידג'רני

כרוב ניצנים: נוגד חמצון עוצמתי

כרוב ניצנים הוא מקור מעולה לויטמינים K ו-C, אשר שניהם תורמים לשמירה על מערכת חיסונית חזקה ועצמות בריאות. ירקות מצליבים כמו כרוב ניצנים יכולים לשפר את פעילות מערכת החיסון ואף להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים.

כרוב ניצנים מאודה עם בוטנים קלויים,

בטטה: מקור מצוין לויטמינים A ו-C

הבטטה עשירה בוויטמינים A ו-C, החיוניים לחיזוק מערכת החיסון ולשמירה על בריאות העור והעיניים. היא מכילה גם סיבים תזונתיים המסייעים לתהליך עיכול תקין ולתחושת שובע. בטטות מומלצות כאמצעי טבעי לחיזוק מערכת החיסון, במיוחד בתקופות המעבר ובחודשי החורף.

פרגיות בדבש עם בטטה ודלעת, צילום: לירון אלמוג

רימון: משפר זרימת דם ומפחית לחץ דם

הרימון הוא פרי עשיר בנוגדי חמצון חזקים, כולל פוליפנולים וויטמין C, שמסייעים בשיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם. מראים כי צריכת מיץ רימונים או פרי רימון יכולה לסייע בשמירה על בריאות הלב, בהפחתת דלקות ואף בהגנה מפני מחלות כרוניות.

סלט פטה, קינואה ורימונים, צילום: יחצ

קייל: מקור לברזל, סידן וויטמינים חיוניים

הקייל הוא ירק עלים עשיר במינרלים חיוניים כמו ברזל וסידן, לצד ויטמינים רבים שתורמים לחיזוק המערכת החיסונית ולשמירה על בריאות העצמות. צריכת קייל תורמת לשמירה על תחושת שובע, מקלה על העיכול ומספקת לגוף אנרגיה טבעית.

קייל, ירק עלי עשיר בחומצה פולית, מפחית את רמות ההומוציסטאין בדם, חלבון שיכול לגרום לדלקות בעורקים, צילום: pompi / pixabay

פטריות שיטאקה: מקור לויטמיני B

פטריות השיטאקה עשירות בויטמינים מקבוצת B ובסלניום, המסייעים בחיזוק המערכת החיסונית ובשמירה על בריאות העור. פטריות אלו מסייעות להגן על הגוף מפני מחלות וזיהומים, משפרות את ספיגת הברזל ואף תורמות לאיזון הורמונלי.

פטריות שיטאקה, צילום: Getty Images

אגס: עשיר בסיבים תזונתיים

האגס הוא פרי חורפי עשיר בסיבים תזונתיים, שמסייעים לשמירה על תחושת שובע ומקדמים עיכול בריא. אכילת אגסים יכולה לשפר את תפקוד מערכת העיכול ולסייע בניהול משקל, במיוחד במעבר לעונת החורף.

סלט אגסים עם גבינה כחולה, צילום: Getty Images

קינמון: תבלין מחמם עם יתרונות בריאותיים

הקינמון הוא תבלין מחמם וארומטי הידוע בהשפעותיו הבריאותיות, כמו הפחתת רמות הסוכר בדם ושיפור זרימת הדם. צריכת קינמון יכולה לסייע בשיפור הרגישות לאינסולין ובהפחתת דלקות, מה שהופך אותו לתוסף טבעי מומלץ לעונת החורף.

תבלין ארומטי עם פוטנציאל בריאותי עצום. קינמון, צילום: grmarc / freepik

שומר: מקור לוויטמין C וסיבים תזונתיים

השומר (Fennel) הוא ירק חורפי המכיל ויטמין C וסיבים תזונתיים המועילים לבריאות העיכול ולחיזוק מערכת החיסון. לשומר יש השפעות נוגדות דלקת ושהוא מסייע לשמירה על בריאות הלב, תורם לעיכול בריא ואף מספק תחושת שובע ממושכת.

מקור מצוין לויטמין C וסיבים. שומר, צילום: congerdesign / pixabay

חיקמה (או ג'יקמה): עשיר בוויטמין C וסיבים

ג'יקמה (Jicama) הוא ירק שורשי שמקורו במקסיקו, המהווה מקור עשיר לויטמין C וסיבים תזונתיים התומכים במערכת החיסונית ומקדמים עיכול תקין. ממליץ על ג'יקמה כדרך טבעית לשמירה על בריאות העיכול והעצמות, במיוחד בחודשי החורף הקרים.

ניתן לאכול ג'יקמה טרי, לרוב חתוך לרצועות או קוביות, ולהוסיף אותו לסלטים או מנות קרות, צילום: lauryann / pixabay

עלי חרדל: עשירים בנוגדי חמצון

עלי חרדל (Mustard Greens) הם ירק ירוק עונתי המכיל ויטמינים A, C ו-K, התורמים לבריאות העצמות, שיפור תפקוד מערכת החיסון והגנה על העיניים. עלי חרדל יכולים לסייע בהגנה על הגוף מנזקי חמצון ולהפחתת דלקות.

תאנים: פירות סיבים עשירים במינרלים

התאנים הן מקור עשיר בסיבים תזונתיים, מינרלים כמו סידן ואשלגן, ונוגדי חמצון. תאנים מסייעות בשיפור בריאות הלב והעצמות ומקדמות עיכול בריא, במיוחד כשהן נצרכות בעונת החורף כמזון עשיר וטעים.

סלט תאנים ומוצרלה באפלו, צילום: מאיה דרין

שילוב מזונות הסתיו-חורף בתפריט קל ופשוט: אפשר להוסיף דלעת או בטטה לתבשילים ולמרקים, לשלב קייל וכרוב ניצנים בסלטים, לשלב חמוציות ודבש באגוזים, להכין משקה עם תפוחים וקינמון, ולהוסיף תאנים למאפים. הוספת מזונות סתיו-חורף לתפריט שלכם תחזק את הבריאות שלכם בתקופת החורף ותעשיר את התפריט בטעמים ייחודיים. מקורות מדעיים ממליצים על כל אחד מהמזונות כאן בשל תרומתם לבריאות כללית, עם יתרונות שמעשירים את אורח החיים הבריא.

"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...