מפתיע אבל בריא: המזונות העשירים באומגה 3 שיכולים להוסיף לכם שנים לחיים

מי היה מאמין שאגוז קטן, חופן זרעים או עלי תרד תמימים יכולים להתחרות בסלמון? מסתבר שהמזונות הצנועים האלה טומנים בחובם כוחות בריאותיים עצומים. הם לא רק צבעוניים וטעימים, אלא גם מעניקים לכם את המתכון הפשוט לחיים ארוכים ובריאים יותר

טופו הוא מקור טבעוני מצוין לחלבון – ובתוספת ירקות מוקפצים אתם מקבלים מנה עשירה, מזינה ומחזקת לב. צילום: מידג'רני

מחקר חדש חושף כי אומגה 3, חומצת השומן הבריאה שאתם רגילים לשייך בעיקר לדגים שומניים, נמצאת גם במקורות מפתיעים – החל מזרעי פשתן ועד תרד. יותר מכך: שילוב נכון של מזונות עשירים באומגה 3 יכול להאריך חיים ולהגן על הלב שלכם.

המחקר: כך תוספת אומגה 3 משפיעה על החיים שלכם

המחקר שפורסם ב־Annals of Internal Medicine עקב אחרי 2,692 אמריקאים מבוגרים במשך 16 שנים, החל משנת 1992. החוקרים בדקו את רמות חומצות השומן אומגה 3 בדם, מבלי שהנבדקים נטלו תוספי תזונה – אלא רק דרך המזון. התוצאות היו חד־משמעיות: אלו שהיו להם רמות גבוהות יותר של אומגה 3 הפחיתו את הסיכון למוות כללי ב־27% ואת הסיכון למוות ממחלות לב ב־35%. בנוסף, נמצא כי צריכת אומגה 3 בכמות השווה לשתי מנות דג שמן בשבוע עשויה להוסיף בממוצע כשנתיים לחיים אחרי גיל 65.

כמה זה מספיק? לא צריך להגזים

פרופ’ דריוש מוזפריאן מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, אחד ממחברי המחקר, הסביר כי התועלת הגדולה ביותר מתקבלת במעבר מאי־צריכה לצריכה מתונה – כלומר כשמתחילים לאכול אומגה 3 באופן קבוע פעמיים בשבוע. עודף לא בהכרח מוסיף יתרון משמעותי.

מקורות מפתיעים לאומגה 3

אתם לא חייבים לאכול סלמון בלבד כדי ליהנות מהיתרונות:

  • אגוזי מלך – כ־9.3 גרם אומגה 3 ל־100 גרם. חטיף מושלם בין ארוחות או תוספת לסלטים ותבשילים.
    סלט חסה עם קוביות אבוקדו ואגוזי מלך, צילום: פידי באמצעות Midjourney
  • טופו – כ־0.27 גרם אומגה 3 ל־100 גרם. תחליף נהדר לבשר במוקפצים או סלטים.
    קארי טופו וחלב קוקוס, צילום: שרית גופן
  • תרד, קייל וירקות ירוקים – כ־0.2 גרם אומגה 3 ל־100 גרם. תוספת בריאה ויומיומית.
    מי אמר שאומגה 3 באה רק מהים?,
  • דגי מקרל – כ־1.9 גרם אומגה 3 ל־100 גרם – אפילו יותר מסלמון. אידיאלי לגריל או ברביקיו.
    המקרל לא רק משתלב מעולה בגריל או בעישון – הוא גם מקור עשיר לאומגה 3 שתורמת לאריכות ימים, צילום: Pixabay
  • סרדינים – כ־1.5 גרם אומגה 3 ל־100 גרם. מתאימים לפיצה, חביתות או קציצות דג.
    אני קטן, אבל חשוב – הסרדין!, צילום: Getty Images
  • צדפות (סקאלופס) – כ־0.44 גרם אומגה 3 ל־100 גרם. מעולות בגריל, בריזוטו או במרקים עשירים.
    צדפות רכות ועסיסיות • ניחוח יוקרתי וגם חומצות שומן חיוניות, צילום: מידג'רני

למה זה חשוב ללב שלכם

חומצות השומן אומגה 3 מגינות על קצב פעימות הלב, מפחיתות דלקות ומשפרות את בריאות כלי הדם. השפעתן מתבטאת לא רק בנתוני מעבדה, אלא גם בהארכת חיים ממשית. הבחירה להכניס לתפריט יותר מזונות עשירים באומגה 3 היא דרך פשוטה, טעימה ואפקטיבית להוסיף בריאות – ואולי גם שנים – לחייכם.


מקור: המאמר מבוסס על פרסום ב־Annals of Internal Medicine, אחד מכתבי העת הרפואיים המובילים בעולם, אשר בחן לאורך שנים את הקשר בין רמות אומגה 3 בדם לבין סיכון לתמותה ומחלות לב.

המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר