מחקר חדש: אכילת הפרי הזה באופן קבוע מסייעת להתמודדות עם דיכאון

חוקרים מהארוורד מצאו יתרונות משמעותיים מבחינת רווחה נפשית לאכילת פירות הדר - ובעיקר תפוזים • "התזונה היא אלמנט חשוב להתגברות על דיכאון" ציינו החוקרים

אישה עם תפוז. צילום: Look Studio, שאטרסטוק

מחקר שנערך על ידי חוקרים מבית הספר לרפואה של הרווארד חשף קשר בין צריכה קבועה של פירות הדר, במיוחד תפוזים, וסיכון מופחת לדיכאון בקרב נשים. הממצאים מציעים ששילוב פירות הדר בתזונה היומית יכול לשמש כגישה פשוטה וטבעית לשיפור בריאות הנפש.

בין השנים 2003 ו-2017, צוות המחקר ערך מחקר בקרב 32,427 נשים במטרה לבחון את הקשר בין הרגלי תזונה והסיכון להתפתחות דיכאון. לאורך תקופת המחקר, 2,173 משתתפות חוו דיכאון.

החוקרים מצאו שנשים שצרכו הכי הרבה פירות הדר היו בעלות סיכון נמוך ב-22% לדיכאון בהשוואה לאלו שצרכו את הכמות המועטה ביותר. באופן ספציפי, אלו שאכלו תפוז מדי יום חוו ירידה של 20% בסיכון לדיכאון שלהם.

"גילינו שאכילת תפוז ביום יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות דיכאון בכ-20%", אמר ד"ר ראאג' מהטה בראיון עם הרווארד גאזט.

תפוזים. מעיים בריאים משפיעים גם באופן משמעותי על מצב הרוח, צילום: Getty Images

"האפקט נראה ספציפי להדרים. כאשר אנו מסתכלים על צריכת הפירות או הירקות הכוללת של אנשים, או על פירות אחרים כמו תפוחים או בננות, איננו רואים כל קשר בין צריכה לבין הסיכון לדיכאון", הוסיף מהטה. 

המחקר מצא שתפוזים מגרים את צמיחתו של Faecalibacterium prausnitzii, חיידק מועיל במעי האנושי שמשפיע על ייצור סרוטונין ודופמין - שני מוליכי-עצבים שאחראים לוויסות מצב הרוח ותחושות של רווחה. "חיידקי מעיים מועילים אלה ידועים בתכונותיהם האנטי-דלקתיות ועשויים גם לסייע בהעברת סרוטונין ודופמין למוח", כתבו החוקרים. 

על אף שתפקידה בבריאות נפש נשכחת לעיתים קרובות, בריאות המעיים משחקת תפקיד מכריע ברווחה הנפשית. "אנשים רבים אינם מבינים שמעיים בריאים משפיעים גם באופן משמעותי על מצב הרוח, על הרווחה הפיזית ועל זו הנפשית", ציינו החוקרים.

מעיים בריאים מסייעים בעיכול מזון, מחזקים את החסינות ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות מסוימות. 

דיכאון הוא הפרעה נפשית נפוצה שמשפיעה על כ-280 מיליון אנשים ברחבי העולם. למרות זמינות הטיפולים, כ-70% מחולי הדיכאון אינם מגיבים בתחילה לתרופות נוגדות דיכאון.

"התזונה היא אלמנט חשוב להתגברות על דיכאון" ציינו החוקרים. 

"אני מקווה שהתוצאות שהתקבלו יספקו השראה למחקרים נוספים על הקשר בין תזונה לבריאות הנפש. אני חושב שאנשים יודעים באופן אינטואיטיבי שהמזונות שאנו אוכלים משפיעים על מצב הרוח שלנו. יש לנו אפילו מונח לזה: אוכל מנחם - אוכל שגורם לנו להרגיש טוב יותר בטווח הקצר", סיכם מהטה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר