"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
היא היתה איתנה כסלע, גולדה מאיר
דווקא בימים שבהם אין בישראל הנהגה איתנה, טוב להיזכר בדמותה של גולדה • להיזכר - ולתקן את העוול שנגרם לה בזיכרון הקולקטיבי
גולדה מאיר מבקרת בסיני, מלווה באלוף אריאל שרון. "קיבלה החלטות נבונות" | צילום: יהודה ציון, לע"מ

היא היתה איתנה כסלע, גולדה מאיר

דווקא בימים שבהם אין בישראל הנהגה איתנה, טוב להיזכר בדמותה של גולדה • להיזכר - ולתקן את העוול שנגרם לה בזיכרון הקולקטיבי

יעקב אחימאיר
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

הדי מלחמת יום כיפור מוסיפים לזנב בזיכרון הלאומי, גם בימים אלה, 48 שנים לאחר פרוץ המלחמה. כמו לפי כללי טקס, שוב נחשפים מסמכים המתעדים פרקים עגומים בקורותיו של המשבר הלאומי החמור ביותר שפקד את המדינה.

מיתוס אחד כבר נופץ זמן קצר לאחר סיום המלחמה, ואפשר שגם בעיצומם של הקרבות הקשים, והכוונה למשה דיין. בעבר כבר "גנב" דיין מלוי אשכול, ראש הממשלה, את הילת הניצחון המזהיר במלחמת ששת הימים. ובדומה לעוול שנעשה לא אחת לדמותו של אשכול, הרי מי שירשה את הכס, גולדה מאיר, נשאה על גבה השחוח את כובד האחריות למותם במלחמה של 2,656 חיילים, ועוד אלפי פצועים. היא גם אשמה במחדל המודיעיני, ההפתעה שזממו מנהיגי מצרים וסוריה. כידוע, חוסיין מלך ירדן התריע בפניה כי שכנותיה עומדות לפתוח במלחמה, אך הדבר לא המריץ את ההנהגה המדינית והצבאית בישראל לנקוט צעדים מקדימים הכרחיים, כמו גיוס מילואים או מכת מנע. המחדל, אין מנוס, קרוי על שמה כי שימשה ראשת הממשלה. היא גם הודתה בטעויותיה. נוכח מצבה הצבאי החמור של ישראל, אף שקלה לשים קץ לחייה.

אבל, יש להדגיש: גולדה לא היתה מנוסה בקבלת החלטות ביטחוניות. סבבו אותה בכירי האלופים שבהם נועצה. ועדת אגרנט "ניקתה" את הדרג המדיני, כידוע, מאחריות למחדל. אבל בזיכרון הלאומי, אם נזהה אותו כהלכה, הונצחה גולדה כ"אישה הרעה", השנואה. אך טבעי שהמשפחות השכולות ליבו את גלי הביקורת כלפי גולדה. אף היה מי שביקש באחרונה להתחשבן עם זכרה, ודרש כי מותג הגלידה יחדל לשאת את שמה.

יש לציין שגם במפלגתה צץ מקור קדום יותר, שופע שנאה, לגולדה. שניים ממבקריה החריפים היו יוסי שריד ושולמית אלוני ז"ל, שליבו את הכפשת דמותה. אך לעומת פוליטיקאים - היסטוריונים של ביטחון ישראל, ובהם פרופ' אורי בר־יוסף, דווקא מהללים את תפקודה בימי המלחמה. לפני המלחמה לא עודדה השגת הסכם עם מצרים, כי התנאי המצרי היה נסיגה לגבולות 67'. היא היתה "נץ" מדיני, למורת רוחם של שריד, אלוני ואחרים. פרופ' בר־יוסף מדגיש שבניגוד לדימוי המעוות שהוטמע בציבור, גולדה השכילה להציג למפקדי צה"ל את השאלות הנכונות בדבר ניהול המלחמה. החלטותיה היו נבונות, מעריך בר־יוסף, נבונות יותר מאלה שקיבלו כמה מראשי הממשלה לפניה.

מקץ 48 שנים, מלחמת יום כיפור עדיין חורכת את תמונת הזיכרון הקיבוצי. יש הנזכרים במילותיו של משה דיין על חורבן הבית השלישי. דווקא בימים אלה, שבהם אין לישראל הנהגה איתנה כסלע, מוטב להיזכר בדמותה של גולדה מאיר, ואף לתקן אותה. היא היתה כסלע. היא היתה דמות אחת מקרב מנהיגינו שקיבלה החלטות נבונות. גולדה, מי שידעה לעמוד בפרץ ולמנוע את חורבן הבית השלישי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

יעקב אחימאיר

עיתונאי במשך כל ימי חייו, שדר רדיו וטלוויזיה בשידור הציבורי. שליח רשות השידור הראשון לוושינגטון ("בתחילת שנת 2020 פוטרתי מתאגיד השידור בלי שנמסר לי הנימוק לכך"). "משלב בטוריי זיכרונות ומסקנות מן העבר. מעולם הרהרתי בשינוי משלח ידי - עיתונות. וזאת אף שלא תמיד איכות העיתונות אצלנו ראויה וחפה מחסרונות".

Load more...