שליט | היום

שליט

חמש שנים ללא פתרון לסוגיית שליט. קשה להאמין. ועדיין, חובה להפריד בין המשפחה הפגועה שממנה אין לצפות ולא ניתן לצפות ל"הבנה, סבלנות והמתנה" לבין הצורך הלאומי. דרישתם החד-משמעית נכונה ומוצדקת. על ממשלת ישראל להחזיר את גלעד הביתה בהקדם ובלי שום תירוצים. מאידך גיסא, חשוב לזכור שלממשלה יש עוד נתונים, שיקולים ומידע מסווג שיש להביא בחשבון בתהליך קבלת החלטותיה.

אני מאמין שיש להחזיר את גלעד גם אם המחיר יקר מאוד ואפילו מעל ומעבר לזה ששיערנו. כמו רבין ושרון בזמנו, שהחליטו לשלם מחירים בלתי הגיוניים, כך גם כעת חובה לקבל החלטה אמיצה ולסיים את הפרשה הרגישה הזאת. רובנו היינו שם, בצבא. לפני שהמראנו למשימות מורכבות מעל שטחי אויב תמיד ידענו והאמנו שאם יקרה לנו משהו בלתי צפוי - כל המדינה והעם הזה יעמדו אחרינו ויעשו הכל, ללא יוצא מהכלל, כדי לחלצנו.

מוטיב בסיסי זה היה לנו מקור סמוי לעוצמה, לתעוזה, ליכולת ההקרבה ולכושר הביצוע שלנו בעומק שטחי האויב על פני כל המזרח התיכון, לא רק בזמן מלחמה אלא גם בעיתות שלום, וזאת למען שמירת ביטחון מדינת ישראל והאדרתו.

לכן אני בעד לשלם מחיר יקר. אבל מרגע שעיסקת שליט תושלם עד תומה, על ישראל להצהיר שלהבא - כל החלפת שבויים תתבצע "אחד מול אחד", כמו שנוהגות עוד מדינות נאורות בעולם. בד בבד עלינו לאמץ מחדש את נוהל העבר, שבו נחטפו קצינים בתגובה לחטיפות. כך, למשל, חטפנו בעבר קצינים לבנונים בכירים בתגובה להימצאות שבויים שלנו בידי האויב - מה שהביא מיידית לביצוע עיסקת החלפת שבויים.

עצם אימוץ פתרון שתפור על כללי המשחק של המזרח התיכון יהיה כוח ההרתעה הדרוש למניעת חטיפות וירסן את השאיפה לבצען בעתיד. אחרת, ברגע ששליט יוחזר ניתקל בניסיונות חדשים לביצוע חטיפות על ידי כוחות עוינים. החשוב מכל הוא כוח העמידה של ממשלת ישראל מאחורי החלטה אמיצה ונבונה זו, בתנאי המזרח התיכון העכשווי. אם נצהיר על ההחלטה ונהסס לבצע זה רק יגרום נזק. העבר הוכיח שצה"ל משופע ביחידות עילית מהטובות והמוכשרות בעולם, שמסוגלות להוציא לפועל מבצעים מורכבים וייחודיים מסוג זה. אבל הממשלה צריכה אומץ ונחישות להחליט.

לסיכום, יש להחזיר את שליט הביתה גם במחיר גבוה מאוד. לאחר מכן, נכון ונבון לפתוח דף חדש המושתת על כוח הרתעה שיוכח בשטח. נראה שזהו הפתרון היחיד בהתחשב במציאות המקרטעת של המזרח התיכון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר