נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג נפגשו הלילה (בין רביעי לחמישי) בעיר בוסאן שבדרום קוריאה, בפגישה ראשונה בין שני המנהיגים מאז שובו של טראמפ לבית הלבן. הפגישה, שנערכת במתחם מאובטח וצפויה להימשך שעות אחדות, נפתחה בלחיצת יד מתוקשרת ודברי פתיחה מול המצלמות - רגע היסטורי המסמל את הניסיון לנווט מחדש את היחסים בין שתי המעצמות הגדולות בעולם.
שעות ספורות לפני הפגישה, בפוסט שפרסם ברשת Truth Social שבבעלותו, הודיע טראמפ כי הנחה לפנטגון להתחיל ניסויים בנשק גרעיני - צעד שלא ננקט על ידי ארצות הברית מזה למעלה משלושה עשורים.
"לארה"ב יש יותר נשק גרעיני מכל מדינה אחרת. זה הושג בכהונתי הראשונה, כולל עדכון ושדרוג של הנשק הקיים"
במעמד לחיצת היד, טראמפ נראה מחויך והצהיר בביטחון: "תהיה לנו פגישה מוצלחת, אין לי ספק". אך מיד הוסיף בצחוק: "אבל הוא נושא ונותן קשוח - זה לא טוב". הנשיא האמריקני המשיך ואמר: "ייתכן שאחתום על עסקה היום, אנחנו לא יודעים. לכולנו תהיה הבנה גדולה. תמיד הייתה לנו מערכת יחסים נהדרת".
BREAKING: President Trump and Chinese President Xi Jinping meet for trade summit in South Korea pic.twitter.com/BVRiTM3Wis
— Fox News (@FoxNews) October 30, 2025
נשיא סין, שאינו רגיל להתבטאויות ספונטניות מול התקשורת, בחר לשמור על שתיקה בשלב זה של הפגישה.
"חבר שלי, הנשיא המכובד והנערץ"
עם כניסת המנהיגים לחדר הישיבות, פתח טראמפ בטון חם ומכבד: "זהו כבוד גדול להיות עם חבר שלי, באמת זה זמן רב, הנשיא המכובד והנערץ של סין. כבר הסכמנו על דברים רבים, ונגיע לעוד הסכמות. הנשיא שי הוא מנהיג גדול של מדינה גדולה, ואני מאמין שתהיה לנו מערכת יחסים נהדרת לאורך זמן".
השיב נשיא סין בדברי חיבה גומלין: "הנשיא טראמפ, זוהי שמחה גדולה לפגוש אותך שוב. עברו שנים מאז בחירתך מחדש לנשיאות, אך שמרנו על קשר הדוק. שוחחנו בטלפון שלוש פעמים והחלפנו מספר מכתבים".
"חיכוכים טבעיים בין הכלכלות הגדולות"
שי ג'ינפינג הכיר בסיבוכים הטבעיים במערכת היחסים המורכבת: "בהינתן התנאים השונים של מדינותינו, היחסים נותרו יציבים. לעיתים יש בינינו חיכוכים, אך זה טבעי שלעיתים יהיו מחלוקות בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם".
נשיא סין הדגיש את הצורך "להבטיח את המשך ההפלגה היציבה של ספינת הענק של יחסי ארה"ב–סין", והוסיף משפט מעניין במיוחד: "פיתוחה של סין הולך יד ביד עם החזון שלך להפוך את אמריקה לגדולה שוב" - התייחסות ישירה לסיסמת הממשל של טראמפ, MAGA. "סין וארה"ב מסוגלות לסייע זו לזו לשגשג יחד", הוסיף.
President Donald J. Trump meets with Chinese President Xi Jinping in South Korea.
"I think we're going to have a fantastic relationship for a long period of time, and it is an honor to have you with us." pic.twitter.com/ISpVBzkvN3
— The White House (@WhiteHouse) October 30, 2025
שבחים לטראמפ על עזה וקמבודיה
בהתייחסו לזירות בינלאומיות, שיבח שי את מעורבותו של טראמפ בהסכם הפסקת האש בעזה ובחתימת ההצהרה המשותפת לשלום בגבול קמבודיה–תאילנד. "העולם ניצב בפני אתגרים רבים, וסין וארה"ב יכולות לשאת באחריות משותפת לקדם יציבות גלובלית", אמר.
לאחר דברי הפתיחה המתוקשרים, הפגישה ננעלה בפני התקשורת והחל המשא ומתן הממשי. על שולחן המו"מ מונחים נושאים כלכליים וביטחוניים רגישים במיוחד:
ראשית, מלחמת הסחר המתמשכת בין שתי המעצמות, שהותירה את שני הצדדים עם מכסים גבוהים על מוצרי היבוא ההדדיים. שנית, מגבלות הייצוא של סין על מינרלים נדירים - חומרי גלם קריטיים לתעשיות טכנולוגיה מתקדמות. ושלישית, המאבק בייצוא כימיקלים המשמשים לייצור פנטניל - הסם הקטלני שגובה אלפי קורבנות בארה"ב מדי שנה.
טראמפ רמז כי הוא מוכן לבחון הקלות במכסים בתמורה להתחייבות סינית משמעותית בתחום מניעת ייצור והברחת הסמים הסינתטיים.
בבייג'ינג רואים בעצם קיום הפגישה הוכחה לכך שמדיניות הלחץ הכלכלי שלהם נושאת פרי, ושיתרונה הגלובלי של המעצמה המזרחית הולך ומתחזק על רקע המאבקים הפנימיים שמטלטלים את ארצות הברית. מנקודת מבטם, עצם ההסכמה של טראמפ לפגישה מעידה על הצורך האמריקני באיזון מחדש של היחסים.
הפגישה בבוסאן צפויה להימשך מספר שעות, ולא ברור אם תסתיים בהצהרה משותפת או בהסכמות קונקרטיות. אך ברור כבר עכשיו שהיא מהווה נקודת ציון חשובה בניסיון לעצב מחדש את מערכת היחסים המורכבת בין שתי המעצמות הגדולות בעולם במאה ה-21.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו