פער קיצוני שרר בין החדשות מהעולם החיצוני - בפרט אלה שהגיעו מכיוון טראמפ - לבין החזון האופטימי שהציגו הדוברים הרבים בוועידת MEAD השנייה, שנערכה השבוע באבו דאבי. מאות אורחים מישראל, מארה"ב, וממדינות ערביות שיש ושאין לנו קשרים איתן, ישבו באולם אחד ובעצם נוכחותם הראו שאפשר גם אחרת.
כלומר, בעוד המלחמה בעזה נמשכת ובשעה שטראמפ זעזע את כלכלת העולם, הרבה אנשים ומנהיגים, שלא מסכימים זה עם זה, מסוגלים לשבת באולם אחד ולשרטט קווים לדמותה של מציאות טובה יותר לעולם, ובפרט למזרח התיכון. אכן, מי שבאו לוועידה הם כמובן לא אנשי חמאס או גורמים קיצוניים אחרים. להבדיל, גם חלק מנציגיו הבכירים של טראמפ, שמלכתחילה היו אמורים להשתתף בוועידה, נאלצו להישאר בוושינגטון בגלל הפגישה הבהולה בינו לבין ראש הממשלה.
ועדיין, לראות בכירים ישראלים יושבים לשולחן אחד עם מנהיגים ערבים שמדינתם נלחמת בישראל, היה מחזה מאוד לא שגרתי. הוא התאפשר רק משום שכל מה שקרה בוועידה נשאר מתחת לרדאר. אלה היו כללי המשחק שאפשרו לאנשי ממשל בכירים ולאנשי עסקים ממדינות כמו קטאר, כווית, לבנון, עומאן, מלזיה וערב הסעודית, לשוחח עם אישים ישראלים, כאילו כולם חברים מימים ימימה.
אלא שעל דלתות האולם הממוזג דפקה המציאות הלוהטת. ובראשה המכסים. ארה"ב היא הכלכלה הגדולה בעולם. הנשיא טראמפ טלטל את העולם כולו כאשר הודיע כי מעתה ואילך ארצו תקנה הרבה פחות משאר העולם, ותייצר הרבה יותר בעצמה. זו למעשה משמעות המדיניות החדשה.
כמה עולה אייפון?
וזהו מצב מהפכני. כל הסכמי הסחר הקודמים של אמריקה עם העולם נזרקו לפח האשפה של ההיסטוריה. מעתה אנחנו בעולם כלכלי חדש כל כך ובלתי ידוע, שאיש לא יכול לחזות מה יהיו התוצאות המלאות. דרמטית בפרט, היא ההחלטה להכפיל את עלות כל המוצרים שארה"ב קונה מסין. כי מעתה ואילך כל משק בית אמריקני ישלם הרבה יותר על חלק גדול מהמוצרים שהוא צורך. למשל, שוו בנפשכם שאייפון, מוצר הדגל האמריקני אבל כזה שמיוצר בסין, יעלה שם מעתה פי שניים - כלומר, יותר מ־1,100 דולר. במחירים כאלה, אפילו הישראלים יפסיקו להבריח מוצרי אלקטרוניקה במכס.
כך שבטווח הקצר, גם טראמפ הודה שלאזרחיו יהיה קשה יותר. "תהיה תקופת הסתגלות", כלשונו. הנשיא מאמין שמפעלים רבים יחזרו לאמריקה, ולכן בסוף המחירים יירדו בחזרה. ואולם, עלות שכר של פועל אמריקני ממוצע עדיין גבוהה יותר מזו של עמיתו הסיני או הווייטנאמי. נוסף על כך, אם נמשיך את אותה הדוגמה - לחברת אפל יידרשו עשר שנים כדי להעביר פסי ייצור מסין לארה"ב. הוא הדין למפעלי מכוניות וכן הלאה.
כך ש"הניתוח" - מונח אחר שטראמפ השתמש בו כדי לתאר את המהלך - לא יהיה קל או קצר. הכל, גם אוהדיו כאן בוועידה, מסכימים שהוא הימר על הכלכלה האמריקנית והעולמית. יש לו סיכוי להצליח, כי בסוף כולם צריכים את אמריקה, וקשה להאמין שכל מדינות העולם יתאחדו זו עם זו נגדה. אך בין הדוברים היו מי שדיברו על מיתון עולמי שבדרך. כך שהשאלה היא, האם ההימור שלו מופקר?
רוב הכלכלנים סבורים שכן, אולם בין שלל נבואות האימה ניתן היה לשמוע פה ושם תחזיות אחרות, אופטימיות יותר. למשל, שהעלאת המכסים אכן תביא למיתון באמריקה ולירידה ברמת החיים שם, אבל מוצרי היסוד, שממילא מיוצרים במדינה, לא יתייקרו. מאידך, תהיה עלייה ברכש הפנימי של "מייד אין אמריקה", מה שימנע את התכווצות המשק שם. כמו כן, המיתון שאכן צפוי יכריח את הבנק המרכזי להוריד את גובה הריבית. הפחתת הריבית תקל נטילת הלוואות, ולכן תאיץ את הכלכלה ובפרט את שוק הנדל"ן, שהוא המנוע המרכזי של המשק האמריקני.
האם זה יצליח? אחד ממקורביו של טראמפ משוכנע שהתשובה חיובית. "אני מכיר אותו כבר 40 שנה. אמנם לא עשינו עסקים ביחד, אבל הוא תמיד היה איש חזון שחושב ועושה דברים בגדול, ובאופן שאף אחד לא מעז. כמו לבנות 25 בניינים במנהטן בבת אחת, או כמו להקים בלב העיר את מגדלי טראמפ מזכוכית. אנשי נדל"ן היו צוחקים עליו ולועגים לו, אבל זה היה מקנאה, כי הוא הצליח. היתה לו יכולת להסתכל אחרת על הדברים, והוא אכן לקח סיכונים שאחרים לא. זה עבד לו", אומר המקורב.
טראמפ 2.0
אך לא רק על הכלכלה של העולם טראמפ הימר השבוע, אלא גם על הביטחון הלאומי שלו. הוא נכנס לשיחות עם האיראנים, שמי יודע מה תהיה התוצאה שלהן. מובן שעל פניו ניתן לסמוך על מי שפרש מ"ההסכם הגרוע ביותר שראיתי" - כפי שהגדיר טראמפ את הסכם הגרעין של אובמה - שלא יחזור על השגיאות האיומות של הנשיא ה־44.
על פי הדברים שנאמרו בכנס, הרף שיציבו בשבת האמריקנים לאיראנים אכן יהיה גבוה מאוד. כפי שמצפה ישראל, וויטקוף, בשם טראמפ, ידרוש את פירוק תשתיות הגרעין ולא רק את הקפאת מצב. נוסף על כך, בכירי הממשל מצהירים כי כל הסכם חדש יכלול גם עצירה של פרויקט הטילים וכן הפסקת התמיכה האיראנית בארגוני החסות המפיצים טרור בעולם.
אם טראמפ יעמוד על הדרישות האלה, ואכן גם לא יאפשר לאיראנים למשוך את הזמן, הרי שדי מהר יגיע הפיצוץ - גם של השיחות וגם של תשתית הגרעין. שכן ברור כי איראן לא תוותר על הנכסים היקרים שפיתחה במשך עשרות שנים. מאידך, אם הנשיא יתפשר - או על הזמן או על המהות - ההשלכות יהיו איומות. שהרי כל יום שעובר מנוצל על ידי איראן כדי לשקם את תשתיות ההגנה שלה, שנפגעו על ידי חיל האוויר שלנו בסתיו, וכן כדי להגדיל את מערך הטילים שלה.
כך שרק העתיד יגיד אם התעוזה שהשתלמה לאיש העסקים טראמפ תחזור על עצמה, עבורו ועבור העולם, כנשיא. דבר אחד בטוח: טראמפ 2.0, כלומר של הכהונה השנייה, שונה והרבה יותר עוצמתי מטראמפ 1.0. בערב פסח הראשון של כהונתו השנייה, הוא נוקט צעדים דרסטיים שנועדו להוציא את המערב מעבדות לחירות, גם כלכלית וגם ביטחונית.
בערב פסח הבא תהיה לנו תשובה אם הצליח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו