סוד אריכות החיים: מה אנחנו יכולים ללמוד מהיפנים?

פילוסופיית החיים היפנית כוללת חמישה עקרונות בסיסיים, המתמקדים במתינות, מטרה וחיבור לגוף ולסביבה • הנה חמשת העקרונות שכדאי לאמץ, ואחראיים לאריכות החיים של תושבי יפן

עקרונות אריכות החיים של היפנים. צילום: AP

יפן ממשיכה לרתק חוקרי תזונה, רפואה וחברה ברחבי העולם בזכות שיעורי אריכות החיים והבריאות הגבוהים בקרב תושביה. הטענה היא שהסוד טמון בחמישה הרגלים יפניים פשוטים שמרכיבים את "נוסחת החיים הארוכים".

החמישה הם: Ikigai (איקיגאי - תחושת משמעות ומטרה), Moai (מואיי - קהילה ותמיכה חברתית), Kaizen (קייזן - שיפור מתמיד בצעדים קטנים), Shinrin-Yoku (שינרין-יוקו - זמן קבוע בטבע), ו-Hara Hachi Bu (הרה האצ'י בו - אכילה עד 80 אחוזי שובע).

היפנים מפתיעים את החוקרים בשל חייהם הארוכים, צילום: AP

איקיגאי - חיים עם מטרה

העיקרון הראשון, איקיגאי, מתורגם ל"סיבה לקום בבוקר". לפי כתבה באקונומיק טיימס, תחושת משמעות - בעבודה, במשפחה או בתחביבים - תורמת לאיזון נפשי ומפחיתה מצבי דיכאון. אנשים שמגדירים לעצמם מטרה ברורה נוטים לשמור על בריאות פיזית ונפשית טובה יותר ולחיות זמן רב יותר.

מואיי - כוח הקהילה

מואיי, רשת החברות המסורתית, היא מערכת תמיכה קבועה של חברים ושכנים המשתפים משאבים, עצות ודאגה הדדית. מחקרים מראים כי תמיכה חברתית מסוג זה מפחיתה תחושת בדידות, לחץ ומחלות לב.

היפנים מתמקדים בחשיבות הקהילה / מידג'רני

קייזן - צמיחה קטנה אך מתמדת

העיקרון השלישי, קייזן, מעודד שיפור מתמיד גם בצעדים קטנים. בין אם מדובר בשגרה בריאותית, הרגלי עבודה או מערכות יחסים, שינוי הדרגתי ועמוק לאורך זמן נמצא כיעיל יותר מהחלטות דרמטיות קצרות טווח, במיוחד כשמדובר בשמירה על משקל ועל אורח חיים פעיל.

שינרין יוקו - תרפיית היער

שינרין-יוקו - "רחצה ביער", הפכה לתרפיה לאומית ביפן. מחקרים מראים כי שהיה קבועה בטבע מורידה את לחץ הדם, מאזנת את קצב הלב ומפחיתה חרדה. לפי המדע, השילוב בין ריחות העצים, האור הטבעי והשקט משפר את מערכת החיסון ותורם לשינה טובה יותר.

שהיה בטבע מורידה את לחץ הדם / מידג'רני

הרא האצ’י בו - מתינות באכילה

"אכול עד שאתה שבע ב-80 אחוזים". העיקרון העתיק שמקורו בקונפוציוס הוא אולי המפורסם ביותר מבין החמישה. מחקרים שפורסמו ב-ScienceAlert מראים כי אנשים הפועלים לפיו צורכים פחות קלוריות, מפחיתים כולסטרול וסוכר, ושומרים על משקל יציב לאורך זמן. בניגוד לדיאטות מבוססות הגבלות, ההרגל מעודד אכילה מודעת: ללעוס היטב, לעצור בין ביס לביס ולהניח את הסכו"ם כשמופיעה תחושת נוחות - לא שובע מלא.

מומחי תזונה הסבירו כי היתרונות המטבוליים של הכלל נובעים מכך שסיום הארוחה מתרחש לפני שהמוח מקבל את אותות השובע, תהליך שנמשך כעשרים דקות. "הסוד לבריאות אינו בהימנעות, אלא במודעות וכבוד לצרכים האמיתיים של הגוף".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר