"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
הדבר שיכול להעלות סיכון לדום נשימה בשינה
מחקר חדש מצא קשר ישיר בין טמפרטורות גבוהות לבין עלייה במקרים של דום נשימה חסימתי בשינה • תופעה זו מהווה אתגר בריאותי חדש שדורש תשומת לב והתמודדות עם השפעות שינויי האקלים
גלי חום משפיעים ישירות על אופן הנשימה והשינה שלנו. צילום: istockphoto

הדבר שיכול להעלות סיכון לדום נשימה בשינה

מחקר חדש מצא קשר ישיר בין טמפרטורות גבוהות לבין עלייה במקרים של דום נשימה חסימתי בשינה • תופעה זו מהווה אתגר בריאותי חדש שדורש תשומת לב והתמודדות עם השפעות שינויי האקלים

סוכנויות הידיעות
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

[object Object]

מחקר שפורסם ב-European Respiratory Journal קשר בין הלילות הלוהטים האחרונים באירופה לעלייה ניכרת במקרים של דום נשימה חסימתי (OSA) בשינה.

"תוצאותהמחקרשלנו מראות שבמהלך גלי החום בקיץ, דום נשימה חסימתי הפך לשכיח יותר וחמור יותר. יש להתייחס כעת לדום נשימה חסימתי יחד עם מחלות כרוניות אחרות המוחמרות על ידי שינויי האקלים. גלי חום אינם רק לא נעימים, אלא הם גם משפיעים ישירות על אופן הנשימה והשינה שלנו", אמרה מנהלת המחקר, ד"ר לוסיה פינילה מהמכון לבריאות השינה באדלייד ומרכז FHMRI לבריאות השינה באוניברסיטת פלינדרס, על פי EurekAlert.

דום נשימה חסימתי הפך לשכיח יותר וחמור, צילום: Pixabay

צוות המחקר הבינלאומי בחן נתונים של 67,558 מבוגרים ב-17 מדינות באירופה. הסבירות לדום נשימה חסימתי בשינה ברמה בינונית עד חמורה עלתה ב-13% בנקודה החמה ביותר של גל החום, וכל עלייה בטמפרטורת הלילה של מעלת צלזיוס נוספת העלתה את השכיחות ב-1.1%. הלחות הגבירה עוד יותר את הסיכון. מינואר 2020 עד ספטמבר 2024, בכל אחד מחמשת הקיצים שנחקרו היו באירופה בממוצע שניים עד שלושה גלי חום שנמשכו ארבעה עד חמישה ימים.

כל המתנדבים השתמשו בחיישנים מתחת למזרן שעקבו אחר נחירות, הפסקות נשימה, קצב לב ודפוסי שינה. גברים היוו 79% מהקבוצה, והגיל הממוצע היה 52. המכשירים תיעדו הפרעות נשימה באופן ישיר, מבלי להסתמך על דיווח עצמי על איכות השינה.

"לילות חמים לעתים קרובות מפריעים לשינה על ידי הפיכתה לקלה יותר ומקוטעת יותר. החום עלול גם להוביל לאגירת נוזלים, מה שעלול להחמיר את דום הנשימה", אמר המחבר המשותף ד"ר בסטיאן לשאט. לשאט ציין כי אנשים עלולים לדלג על טיפול - כדוגמת שינה עם לחץ אוויר חיובי רציף - במזג אוויר חם או להתייבש, מה שמחמיר את ההפרעה.

לילות חמים לעתים קרובות מפריעים לשינה על ידי הפיכתה לקלה יותר ומקוטעת יותר, צילום: pixabay

פרופ' סופיה שיזה, ראש הועדה של האגודה האירופית לנשימה בנושא הפרעות נשימה בשינה באוניברסיטת כרתים, סברה כי לממצאים יש ערך מעשי מיידי. "מחקר זה מראה את הצורך באמצעים כגון שימוש במאוורר ושתייה מרובה של מים, במיוחד עבור אנשים הסובלים מהפרעות שינה", אמרה. דום נשימה חסימתי מעלה את הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי ולחץ דם גבוה. "דום נשימה בשינה אינו מאובחן ומטופל מספיק. עם החמרת שינוי האקלים, יש צורך דחוף לשפר את האבחון, את הנגישות לטיפול ואת המודעות הציבורית", הזהיר פרופ' דני אקרט, מחבר משותף של המחקר, לפי La Razón.

ההפרעה קשורה גם לסוכרת מסוג 2, והחוקרים מתכננים פרויקט המשך כדי להבהיר כיצד החום מחמיר את חסימת דרכי הנשימה ולבדוק אסטרטגיות קירור או שינויי התנהגות במהלך גלי חום עתידיים.

העלייה בטמפרטורות באירופה היא חלק ממגמה רחבה יותר. הדו"ח התשיעי של יוזמת ה-Lancet Countdown המנטרת שינויי אקלים ובריאות, שפורסם ב-The Lancet, העריך כי ספרד רשמה ממוצע שנתי של 5,800 מקרי מוות הקשורים לחום בין 2012 ל-2021 - יותר מפי שניים מהנתון של שנות ה-90, וסבלה מכ-16.7 ימי גלי חום ב-2024, 90% מהם לא היו מתרחשים ללא שינויי האקלים.

"אנו מודאגים מאוד. הדו"ח מציג תמונה עגומה ובלתי ניתנת להכחשה של הנזק הבריאותי ההרסני הפוגע בכל רחבי העולם, עם איומים חסרי תקדים הנגרמים מחום, תופעות מזג אוויר קיצוניות ועשן משריפות יער ההורגות מיליוני אנשים", אמרה מרינה רומאנלו, מנכ"לית ה-Lancet Countdown ביוניברסיטי קולג' לונדון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...