רופאים גילו: פרי 1 ביום שיכול לפתור עצירות במהירות

מחקר חדש ממליץ על פתרון מפתיע לעצירות בלי תרופות ובלי סבל • מתברר שכל מה שאתם צריכים זה קיווי אחד או שניים - וזו הסיבה

קיווי מסייע בהתמודדות עם עצירות. צילום: gettyimages

אם אתם סובלים מעצירות, כנראה ששמעתם שוב ושוב את אותה המלצה: "תאכלו יותר סיבים". זה נכון, כמובן, אבל מה עושים כשצריך הקלה מהירה ולא בעוד שבוע? צוות חוקרים מקינגס קולג' בלונדון מצא דרך פשוטה ויעילה במיוחד, אכילת קיווי ביום עשויה להקל ואף למנוע את הבעיה.

עצירות היא תופעה שכיחה בכל גיל, ויכולה לגרום לא רק לכאב ואי-נוחות אלא גם להשפיע על מצב הרוח, השינה והיחסים האישיים. הרופאים נוטים להמליץ על תזונה עשירה בסיבים, מזונות מן הצומח ופרוביוטיקה, אך ההנחיות החדשות שפורסמו בשני כתבי עת רפואיים, Journal of Human Nutrition and Dietetics ו-Neurogastroenterology and Motility, מאפשרות כעת להעניק לסובלים כיוון ברור ומבוסס יותר.

עצירות, קורה בכל גיל. אילוסטרציה, צילום: /iStockphoto

ממצאי המחקר: מה באמת עובד נגד עצירות?

צוות המומחים בחן יותר מ-75 ניסויים קליניים, גיבש 59 המלצות וזיהה 12 נושאים למחקר עתידי. בין הגורמים שהוכחו כיעילים ביותר נמצאו קיווי, מים מינרליים עשירים במגנזיום ותוספי מגנזיום אוקסיד. גם צריכה יומית של 8 עד 10 שזיפים מיובשים או פרוסת לחם שיפון נמצאה כמסייעת מאוד בתנועתיות המעיים ובהקלה מהירה על עצירות.

החוקרים לא קבעו אם חובה לאכול את הקיווי עם או בלי הקליפה, אך מציינים כי אכילת הקליפה מוסיפה סיבים תזונתיים, למי שמוכן להתמודד עם המרקם המחוספס. לחלופין, אפשר לשלב את קליפת הקיווי בבלנדר או לשפשף מעט את השערות לפני האכילה.

למה דווקא קיווי?

לדברי החוקרת הראשית ד"ר איריני דימידי, מרצה למדעי התזונה בקינגס קולג', סודו של הקיווי טמון בשילוב של סיבים מסיסים ולא מסיסים שמגדילים את נפח הצואה ומעודדים את התכווצויות המעיים. במקביל הם שומרים על רמת נוזלים גבוהה במעי - מה שתורם לריכוך הצואה ולהקלה טבעית.

הדוס שבקיווי. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

היא מוסיפה כי מים מינרליים עדיפים על מי ברז בזכות תכולת המגנזיום הגבוהה שבהם, בעלת השפעה משלשלת קלה. תוספי מגנזיום אוקסיד, לדבריה, יכולים גם הם להקל על כאבי בטן, נפיחות ומאמץ בזמן היציאה. 

תזונה במקום תרופות

ד"ר דימידי מדגישה כי מדובר בצעד ראשון לקראת טיפול מבוסס ראיות בתזונה בלבד: "עצירות כרונית עלולה להשפיע מאוד על איכות החיים. לראשונה יש לנו הנחיות ברורות אילו מזונות באמת עוזרים, ואילו עצות תזונה אינן נתמכות במחקר". לדבריה, האפשרות לשפר את המצב באמצעים תזונתיים בלבד תאפשר לאנשים לנהל את חייהם ביתר עצמאות ובנוחות רבה יותר.

גם ד"ר איבון ג'ינס, ראש תחום המחקר באיגוד הדיאטנים הבריטי (BDA) שתמך בפרויקט, סבורה שהממצאים מהווים פריצת דרך: "אלה הנחיות מצוינות עבור דיאטנים ואנשי מקצוע. הן מקדמות גישה מבוססת תזונה וניסיון אמפירי לטיפול בעצירות כרונית". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר