כוס הקפה היומית שלכם עלולה לפגוע ביעילות של טיפולים אנטיביוטיים מסוימים, כך על פי מחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת המדעי PLOS Biology, שבדק את התגובה של חיידק אי-קולי לקפאין.
צוות חוקרים בינלאומי בחן השפעת 94 חומרים כימיים על חיידק האי-קולי הנפוץ. מתוך כל החומרים שנבדקו, הקפאין היה זה שבלט באופן שלילי - הוא גרם לחיידק לספוג כמות נמוכה יותר של אנטיביוטיקות מסוימות, כולל ציפרופלוקסצין הנפוצה.
"הנתונים שלנו מראים שחומרים מסוימים יכולים להשפיע באופן שיטתי על הוויסות הגנטי בחיידקים", מסביר ד"ר כריסטוף בינספלד מהמחלקה למיקרוביולוגיה באוניברסיטת וירצבורג בגרמניה, שהוביל את המחקר.
מנגנון פעולה מפתיע
המחקר חושף כי קפאין מפעיל שרשרת תגובות בחיידק המתחילה בגן מווסת ומסתיימת בשינוי של חלבונים המעבירים חומרים לתוך התא ומחוצה לו. התוצאה היא שהחיידק קולט פחות מהאנטיביוטיקה שאמורה להרוג אותו.
"קפאין מפעיל מפל של אירועים שמוביל בסופו של דבר לקליטה מופחתת של אנטיביוטיקות במספר חיידקים", אומרת ד"ר אנה ריטה ברוצ'אדו מאוניברסיטת טיבינגן בגרמניה, שותפה במחקר.
הממצאים מתייחסים לתופעה שמכונה במונחים מקצועיים "עמידות ברמה נמוכה לאנטיביוטיקה" - לא המקרים הקיצוניים בהם חיידקים מפתחים עמידות מלאה לתרופות, אלא השפעות עדינות יותר שמפחיתות את יעילות הטיפול.
חיידקים שונים, תגובות שונות
ממצא מעניין נוסף היה כי ההשפעה המזיקה של קפאין נמצאה אצל חיידק האי-קולי, אך לא אצל חיידק הסלמונלה הקרוב לו. זה מצביע על כך שהתופעה חלה רק על סוגים מסוימים של חיידקים.
המחקר נערך בתנאי מעבדה, ועדיין אין בהירות מלאה לגבי ההשפעה בגוף האדם או הכמות המדויקת של קפה שנדרשת כדי לגרום להפרעה משמעותית בטיפול.
למרות שהמחקר נמצא בשלבים ראשוניים, רופאים מציינים את החשיבות של עדכון הצוות הרפואי על הרגלי השתייה במהלך טיפול אנטיביוטי.
"המסר הוא שמה שאנחנו אוכלים ושותים יכול להשפיע על יעילות התרופות", מסכמים החוקרים. "יש לשוחח עם הרופא המטפל על אינטראקציות אפשריות".
המחקר מהווה צעד נוסף בהבנת הקשרים המורכבים בין תזונה לטיפולים רפואיים, ותורם למאמץ העולמי להתמודד עם עמידות חיידקים לאנטיביוטיקות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
