שתיית קפה בדרך הזאת עלולה להגביר סיכון לפתח סרטן

מחקרים מצביעים על קשר בין מספר הכוסות החמות ביום לבין סיכון גבוה פי שישה לפתח כוויות פנימיות, שעלולות להוביל להתפתחות סרטן הוושט • מהי הטמפרטורה הבטוחה לשתיית קפה ותה?

גם אם אתם מעדיפים קפה רותח - עדיף שתוותרו על כמה מעלות. צילום: LEONARDO AI

שתיית תה או קפה חמים מאוד עלולה להוות גורם סיכון משמעותי לסרטן הוושט. כבר בשנת 2016 דיווחה הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC), המזוהה עם ארגון הבריאות העולמי, כי משקאות חמים מעל 65 מעלות נחשבים בעלי פוטנציאל "מסרטן", בדומה לשאיפת עשן משריפת עצים בתוך הבית או לצריכה גבוהה של בשר אדום.

למרות שהמנגנון הביולוגי עדיין לא הובהר לחלוטין, הראיות מצביעות באופן עקבי על קשר בין שתיית משקאות חמים מאוד לבין סיכון מוגבר לסרטן הוושט. מחקר נרחב בבריטניה, שהתבסס על נתוני מחקר ארוך טווח של כ־450 אלף אנשים ונמשך 12 שנים, מצא כי הסיכון לפתח סרטן ושט מסוג SCC היה גבוה פי שישה בקרב מי ששתו שמונה כוסות או יותר ביום של תה או קפה בטמפרטורה חמה מאוד.

הסיכון עלה בהדרגה: פי 2.5 עבור ארבע כוסות ביום, פי 3.67 עבור ארבע עד שש כוסות, פי 4.75 עבור שש עד שמונה כוסות, ופי 5.6 עבור שמונה כוסות או יותר.

תה, משקה החורף האולטימטיבי, אבל איך יודעים כמה לחמם אותו?, צילום: GettyImages

מה גילו מחקרים בינלאומיים נוספים?

במחקר שפורסם ב־British Journal of Cancer נמצא קשר דומה: משתתפים שהעדיפו את המשקאות שלהם חמים (מעל 65 מעלות או חמים מאוד), דיווחו על שיעור גבוה יותר של סרטן ושט בהשוואה לאנשים שהעדיפו אותם פושרים. כ־17% מהנבדקים בחרו בטמפרטורה חמה מאוד, 66.5% בחרו חמה ו־15.3% פושרת.

החוקרים הסבירו כי חום גבוה פוגע ברירית הוושט, יוצר כוויות מיקרוסקופיות, דלקת כרונית ופגיעות בתאים, מה שעשוי להוביל להתפתחות גידולים לאורך זמן. גם אופן השתייה התגלה כמשמעותי: לגימה אחת גדולה של קפה בטמפרטורה של 65 מעלות יכולה להעלות את הטמפרטורה הפנימית של הוושט בכ־10–12 מעלות.

שתייה מהירה גרמה להעברת חום גדולה יותר ולנזק רב יותר לעומת לגימות קטנות ואיטיות, שנחשבו בטוחות יותר.

גם ניסויים בבעלי חיים תמכו בממצאים, צילום: pexels

ממצאים מדרום אמריקה, שם נבדקה שתייה של מאטה בטמפרטורה של כ־70 מעלות, הצביעו על קשר חזק בין שתייה חמה מאוד לסיכון מוגבר לסרטן וושט. מחקרים עדכניים יותר מאירופה, המזרח התיכון ואסיה אישרו את הממצאים, דיווח אתר Terra.

גם ניסויים בבעלי חיים תמכו בממצאים: עכברים שנחשפו למים ב־70 מעלות פיתחו נגעים וגידולים טרום־סרטניים בקצב מואץ.

איך להפוך את השתייה לבטוחה יותר?

לצד האזהרות, החוקרים הציעו פתרונות פשוטים: ערבוב, נשיפה, פתיחת מכסה, הוספת מים קרים או חלב - כל אלה מורידים את הטמפרטורה והופכים את השתייה לבטוחה יותר. מומחים מציינים כי השארת המשקה למשך כחמש דקות מפחיתה את חומו בכ־10–15 מעלות.

טמפרטורת השתייה האידיאלית לקפה ותה הוגדרה סביב 58 מעלות, צילום: Gettyimages

טמפרטורת השתייה האידיאלית לקפה ותה הוגדרה סביב 58 מעלות, כאשר מחקר אמריקני אף חישב 57.8 מעלות כטמפרטורה המיטבית לשמירה על הטעם מבלי לפגוע בוושט. עם זאת, משקאות "טו גו" בפורמט "לקחת לדרך" מוגשים לעיתים גם ב־90 מעלות - הרבה מעבר לרמות הבטוחות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר