ברור כבר לכולם שהקורונה שוב מרימה ראש בימים אלו ושוב נצפית עלייה במספר הנדבקים, בדגש על החולים קשה. ושוב אנו רואים את ההתחבטויות של הגורמים השונים - המקצועיים, הפוליטיים והתקשורתיים - איך אנו אמורים לנהוג מול מגמת העלייה, כאילו לא היינו כבר בסרט הזה במשך שנתיים. שוב אנו מחכים ללא הצדקה לישיבות קבינט הקורונה כדי לדעת איך לפעול, ומחכים לכותרות בתקשורת כדי לדעת מי צודק ומי לא, ומחכים לתחילת שנת הלימודים כדי לדעת מה יהיה עם ילדינו, ונחשפים לעוד דיוני שווא של גורמים שונים, שתכליתם להסיק את אותן מסקנות שאיתן אנו חיים כבר שנתיים. דיונים מתישים אלו נובעים בראש ובראשונה מכך שלא למדנו דבר בתהליך שעברנו עד כה, ובמקום לכתוב פרוטוקולים ברורים לכל האפשרויות השונות, אנו נאבקים זה בזה ומכניסים את כלל הציבור לחוסר אונים ולחוסר אמון במערכת המנהלת את המאבק במגיפה.
די. מספיק. הגיע הזמן להצמיד לאירועים שעברנו דרכי התמודדות ברורות ובדוקות, בייחוד לאור העובדה שכמחצית מהאוכלוסייה מחוסנת. וכן, כמו חיסון השפעת, חיסון אמור להתחדש בכל שנה ואין צורך להכניס את הציבור לפאניקה בעניין.
נדרשת התמודדות מתמשכת, מושכלת ומדודה, ללא צורך בשינוי החלטות בהתאם לאווירה. כבר בשלב זה אפשר לכתוב פרוטוקולים מדויקים לגבי כניסת התלמידים לבתי הספר, כפי שנהגנו במהלך השנה האחרונה. לדוגמה, יש לציין בבירור שעל כל המורים שמגיעים לבית הספר - להיות מחוסנים, שכן מוטלת עליהם אחריות לבריאות התלמידים והוריהם. כמו כן, יש לציין כי כיתה שבה רוב התלמידים יהיו מחוסנים, לא תידרש לבידוד קבוצתי אם יתגלה תלמיד עם קורונה, אלא רק לעבור בדיקות.
כפרופסור באוניברסיטת ת"א, אני טוען שאת אותם הקריטריונים אפשר כמובן ליישם על כל המוסדות האקדמיים ללא יוצא מן הכלל, ולא להשאיר את הסטודנטים בחוסר אונים לקראת שנה"ל. בדומה לכך, אפשר כבר לקבוע קריטריונים ברורים לגבי כניסה לחתונות בכל המגזרים, לרבות החברת החרדית והערבית, כדי להעלות את המודעות לחיסונים, ולאפשר בכך את קיומן ללא חשש מהחלטות פתאומיות על ביטולן. באותה נשימה אפשר גם לומר בבירור שלא ייסגרו מסעדות שפועלות לפי התו הירוק.
כך גם לגבי המרכיב הבעייתי של ביטול טיסות והפיכת מדינות לאדומות, למרות כל האמצעים שניתן לנקוט בלי לפעול בצורה חריפה כזו. אפשר היה, למשל, לעודד את הנוסעים לקבל את החיסון כתנאי לטיסה למדינות האדומות במקום לבטל כליל את הטיסה, ובכך להשיג רווח כפול - חיסון והמשך חיים נורמליים; או, במקביל, להעלות בצורה משמעותית את מחיר הטיסה ללא־מחוסנים ולהושיב אותם בחלק מבודד של המטוס, כך שישתלם לכולם להתחסן ולטוס ולא לשבת מתוסכלים בבית בתקופת החופש. יש גם לבטל לאלתר את כל הקשיים הלוגיסטיים, הנערמים לפתחם של העוברים בשדה התעופה או במעברים הקרקעיים, כמו הבדיקה הגורפת ההזויה של בדיקת המכס לכל הנוסעים במעבר טאבה במסלול הירוק - דבר שגורם לתורים צפופים של זקנים, נשים בהיריון וילדים, כפי שנוכחתי בעצמי לראות לפני שבוע.
הגיע הזמן לקחת נשימה עמוקה, תרתי משמע, ולנהוג לפי הסדרים ברורים מראש בכל הפעילויות כדי שנוכל להתמודד עם המגיפה מצד אחד, ולהמשיך לנהל חיים נורמליים מצד שני. זה אפשרי, בייחוד לאור העובדה שיש חיסונים בשטח ואין צורך בהיסטריה, אלא רק ללמוד מההיסטוריה ולהתקדם לעתיד שונה אך אופטימי.
פרופסור יוסף משהראוי, חוקר עמוד שדרה בפקולטה לרפואה אוניברסיטת ת״א, וחבר ועדת הקורונה בחברה הערבית
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו