לקראת ציון היום הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית, המצוין בכל שנה ב-15 בספטמבר, האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת נתונים חדשים והמלצות על סרטן הערמונית, סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף שנת 2025 צפויים להיות מאובחנים כ-3,500 גברים עם סרטן הערמונית, שהם כ-292 ישראלים מדי חודש. מדובר בעליה דרמטית בחמש השנים האחרונות, לעומת 2020 שבה חלו 2,629 גברים בסרטן חודרני של הערמונית (ממוצע של כ-219 שאובחנו מדי חודש).
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי צופה כי בשנת 2045 מספר הגברים הישראלים שיחלו בסרטן הערמונית יעמוד על כ-4,300.
הסיכון לחלות בסרטן הערמונית עולה עם הגיל - כ-75% ממקרי סרטן הערמונית מתרחשים אצל גברים בני 65 ומעלה. כ-75% ממקרי סרטן הערמונית מאובחנים בשלב מחלה מוקדם (הסרטן מוגבל לערמונית), כאשר יש סיכוי של כ-95% לריפוי, באמצעות ניתוח וטיפול קרינתי.
לרוב, סרטן הערמונית אינו נובע מסיבות גנטיות, אך לעיתים קיים רקע תורשתי. ככל שיותר בני משפחה חלו בסרטן הערמונית, בגיל צעיר מ-60 ושהם בעלי קרבה משפחתית גדולה יותר זה לזה, כך גדל הסיכון לכך כי קיים במשפחה רקע תורשתי לחלות בסרטן הערמונית. כ-15-5% ממקרי סרטן הערמונית קשורים לשינויים גנטיים נרכשים המעלים את הסיכון לחלות. מעט ממקרי סרטן הערמונית קשורים בנשאות לתסמונת לינץ' או בנשאות למוטציות בגנים BRCA1 ובמיוחד - BRCA2 הידועים כמעלים גם את הסיכון לחלות בסרטן השד, בסרטן השחלה ובסרטן הלבלב.
ישנם מחקרים המעידים על קיומו של קשר בין תזונה ובין הסיכון לחלות בסרטן הערמונית, לכן שמירה על תזונה בריאה ומאוזנת, עשירה בסיבים, פירות וירקות, ודלה בסוכרים, שומנים ומזון מעובד, תסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן ובמחלות אחרות. מחקרים אחדים מצאו קשר בין השמנת יתר ובין סיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן ערמונית מתקדם ואגרסיבי יותר (המתפתח מהר והעלול להתפשט) ולתמותה מהמחלה.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "לצערנו טיפולים מתקדמים למחלות הסרטן וביניהן סרטן ערמונית לא נכנסו בפועל לסל התרופות בשל מגבלות תקציב סל הבריאות. כך מעמיקים הפערים ואי השוויון בין חולי סרטן היכולים לממן טיפולים מתקדמים מכיסם או באמצעות ביטוח בריאות פרטי, ובין חולים שתלויים אך ורק בסל הציבורי, ואינם זוכים לגישה לתרופות מצילות חיים או משפרות איכות חיים. מדובר בפער מוסרי, חברתי ורפואי, אשר אין לו מקום במערכת בריאות שוויונית ציבורית".
הפחתת הסיכון לסרטן הערמונית - המלצות
• תזונה מאוזנת: מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים, להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות (עשירים בסוכר ובשומן), להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר. להפחית אכילת בשר אדום ולהעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.
• צריכה גבוהה של עגבניות: ישנן עדויות לפיהן צריכה גבוהה של עגבניות, טריות או מבושלות, או מוצרי עגבניות, יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. לכן מומלץ לשלב עגבניות בתפריט המאוזן.
• משקל גוף תקין: מומלץ לשמור על מדד מסת גוף (BMI) תקין, בין 18.5 ל-24.9 על מנת להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית וסוגי סרטן נוספים.
• פעילות גופנית: מומלץ לבצע מדי יום, במשך כ-30 דקות לפחות, פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק, כגון: הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכדומה.
• יש להימנע מעישון לחלוטין: הימנעות מעישון סיגריות בפרט וכל מוצרי הטבק בכלל (כולל נרגילה), יכולה להפחית את הסיכון לתחלואה מסוגי סרטן שונים לרבות סרטן הערמונית. חשוב לדעת כי הסיכון לתמותה מסרטן הערמונית גבוה יותר בקרב מעשנים.
מקרים בהם מומלץ לפנות לייעוץ גנטי ובדיקה
• גילוי של מוטציה בגן BRCA בקרובי משפחה.
• ריבוי מקרי סרטן שד/שחלה/ערמונית/לבלב בקרב קרובי משפחה.
• אבחון של סרטן ערמונית בגיל צעיר.
• גברים בעלי תסמונת לינץ' (Lynch Syndrome) הנקראת גם HNPCC.
