רואים את כל זה? מותר לכם, רק אל תגזימו עם הכמות // צילום: גטי אימג'ס // רואים את כל זה? מותר לכם, רק אל תגזימו עם הכמות

בדיאטה? גם אתם יכולים לאכול פסטה

לכבוד יום הפסטה הבינלאומי שוחחנו עם התזונאית קרן אן גיימן, ששמחה מאוד לנפץ עבורכם כמה סטיגמות ידועות ושגויות על המאכל שכולנו אוהבים

היום, יום ראשון, הוא לא סתם יום ראשון, הוא גם יום הפסטה הבינלאומי, שחל בכל שנה ב-25 באוקטובר. אנחנו בתקופה כזו מדכאת ולא שגרתית שכל דבר הוא תירוץ לחגוג, כל יום הוא חג שאפשר להקדיש למאכל. בעולם שבו מציינים את יום ברווז הגומי הבינלאומי, יום הבננה הבינלאומי ובאותו החודש גם את יום הנוטלה וגם את יום רופאי השיניים הבינלאומי - ברור שיום הפסטה הבינלאומי הוא לגיטימי ורגיל לגמרי, והוא חל היום, אז בואו נחגוג אותו. 

הבעיה עם פסטה היא שמדובר במאכל נפוץ מאוד, אבל מורכב. פחמימה שכולנו אוהבים ומתמכרים אליה בהנאה על שלל צורותיה, אך מה אנחנו יודעים עליה? מסתבר שלא כל כך הרבה. לפסטה נוצרה תדמית "משמינה", וזה לא תמיד נכון, אז כדי לסדר לכם את הראש ולהרגיע או להדאיג אתכם, ביקשנו מקרן אן גיימן, תזונאית קלינית, מאמנת כושר ומנחת טלוויזיה, לסגור לנו פינה עם חמישה מיתוסים על המאכל שכולנו אוהבים לנהל איתו מערכת יחסים של "אהבה - שנאה". 

פסטה זה משמין? לא בהכרח

אין מאכל לבד שיכול לבדו לגרום לנו להשמין. מה שצריך לשים לב אליו הוא סך הקלוריות היומי אותו אנו צורכים לצד היחסים בין כל קבוצות המזון, משמע, פחמימות, חלבונים ושומנים. הפסטה, כמובן, שייכת למשפחת הפחמימות כך שמנה נדיבה במיוחד שלה אכן תכיל כמות גדולה מאוד של פחמימה ואפילו שומן, אך זה לא אומר שיש להימנע מאכילתה. בסך הכל עלינו לשים לב לתדירות שבה אנו אוכלים מנה שכזו. 

פסטה היא לא הבעיה, השמנת כן // צילום: גטי אימג'ס
פסטה היא לא הבעיה, השמנת כן // צילום: גטי אימג'ס

בנוסף, שווה לנו לבדוק את התזונה שלנו באותו היום, ואם אנחנו יודעים עוד לפני שמצפה לנו ערב שכולל מנת פסטה נדיבה, אפשר לנסות ולאזן את מה שנאכל בשאר היום. אם אוכלים פסטה בערב מומלץ לאכול ארוחת צהריים קטנה יותר וכך להימנע ממצב של שתי ארוחות גדולות באותו היום. 

פסטה בזמן דיאטה? איך בדיוק?

בניגוד לסטיגמות המיושנות, דיאטה, אפילו אם מטרתה העיקרית היא ירידה במשקל, יכולה לכלול את כל המאכלים שאנחנו אוהבים. השאלה היא מה התדירות ומה ההרכב. במקרה של פסטה קיימות שתי אפשרויות עיקריות: א. לאכול מנה כזו בתדירות נמוכה שלא תפגע בתהליך ובירידה במשקל. ייתכן שבהתחלה יהיה קל יותר להימנע לחלוטין מפסטה עד ש"נכנסים לקצב" של הדיאטה ורואים תוצאות, אך בהמשך ניתן לאכול בהדרגה.  

ב. להבריא את הפסטה. אם נבנה מנה הכוללת פסטה מקמח עדשים (אל תשנאו עד שלא תנסו) או מקמח מלא,  רוטב עגבניות עם עוף או סלמון בשילוב ירקות במקום רוטב מבוסס שמנת - נקבל מנה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון. וזו בהחלט מנה שיכולה להשתלב לעיתים קרובות יותר בתזונה היומית שלנו, כחלק משמירה על שיגרה של תזונה נכונה

פסטה קרה או פסטה חמה?

מסתובבים אנשים בעולם הזה שטוענים שפסטה קרה מכילה פחות קלוריות מפסטה חמה. ובכן, זה פשוט לא נכון. עם זאת, יש משהו מעניין שראוי לציין בהקשר הזה. כשמקררים פסטה הריכוז של אחד החומרים המצויים בה, עמילן עמיד, עולה באופן טבעי. האפקט שהמהלך הזה נותן הוא עלייה מתונה יותר ברמות הסוכר בדם לעומת איכלת פסטה חמה שזה עתה הוכנה. האפקט נשמר גם כאשר מחממים שוב את הפסטה הקרה. לא ניתן לומר שזה מה שיעזור לירידה במשקל אך עדיין מדובר בעובדה מעניינת מאוד.

מפסטה כזאת, נגיד, כדאי להימנע // צילום: גטי אימג'ס
מפסטה כזאת, נגיד, כדאי להימנע // צילום: גטי אימג'ס

הקשר בין פסטה לריצה

אם אתם חובבי ריצה, או אפילו מקצוענים, שמעתם לפחות פעם אחת על כך שמומלץ לאכול ארוחת פסטה ערב לפני ריצה משמעותית, וזה, חברים יקרים, נכון. פסטה היא מאכל נהדר לערב שלפני ריצה גדולה וחשובה. מדוע? כי היא מתפרקת בגופנו לסוכר (גלוקוז) שנאגר במאגרי הגליקוגן בשרירים שלנו ומעניק לנו אנרגיה לביצוע המאמץ. ארוחת הפסטה המפורסמת מגיעה לרוב בתום כמה ימים של העמסת פחמימות לקראת תחרות ריצה ותפקידה לתת את הפוש האחרון. 

עם זאת, יש לזכור שניתן לעשות גם ארוחת אורז או ארוחת פתיתים, העקרון נשאר במקרה הזה אותו עקרון, הרבה פסטה, מעט שמן, מעט סיבים תזונתיים והרבה נוזלים. מנגד, לא כדאי לאכול פסטה לפני כל ריצה, התזונה השגרתית שלכם כבר תעשה את העבודה ואת ארוחות הפסטה ה"מוגזמות" אפשר לשמור לאירועים מיוחדים. 

כן, אתם יכולים לאכול גם פיצה

פיצה או פסטה? שאלת השאלות. אני שמחה לענות לכם בפשטות שזה פשוט לא משנה. גם פסטה וגם פיצה יכולות להיות חלק משגרה של אורח חיים בריא, הכל תלוי בהרכב המוצרים. מלבד גודל המנה, האתגרים בשני המאכלים הם כמות גבוהה של פחמימה פשוטה (קמח בצק לבן בפיצה וקמח לבן בפסטה) לצד אחוז גבוה של שומן, אותו ניתן למצוא בגבינה של הפיצה או בחלק מהרטבים של הפסטה. 

בכדי להתגבר על האתגר נסו לשלב את המנה עם סלט. שני משולשי פיצה לצד סלט סלק מפנק ובריא, לדוגמה, יעשו את העבודה, או לחלוק בזוג מנת פסטה וסלט פנצנלה במסעדה איטלקית. השיטה הזו עוזרת לכם לשלוט בכמויות שאתם אוכלים, גם בבית וגם בחוץ. כאשר האופציה הביתית היא אף קלה יותר. בחרו או הכינו רוטב עגבניות ללא סוכר, הוסיפו גבינה דלת שומן ככל האפשר והוסיפו כמה שיותר ירקות. בתאבון!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...