יש רגעים בשנה שאתה מרגיש שמישהו גנב לך את האור. אחד מהם הוא הרגע שבו השעון קופץ אחורה, ואיתו גם מצב הרוח. בואו נודה על האמת - המעבר לשעון החורף הוא אחד האירועים היותר מדכאים בלוח השנה. לא משנה כמה קפה תשתה, כמה "עוד שעת שינה" תספר לעצמך שקיבלת, זה פשוט לא עובד. האור נעלם מוקדם מדי, היום נגמר עוד לפני שהתחיל, ואם אתה יוצר תוכן - זו טרגדיה של ממש.
פתאום השמש שוקעת עוד לפני שסיימת לסדר את הסט, התאורה הטבעית נעלמת, כאילו יצאה להפסקה עד מארס, וכל תמונה שנראתה "זהב" בקיץ, נראית עכשיו כאילו עברה דרך פילטר של דכדוך. אתה מוצא את עצמך עומד מול החלון בארבע וחצי אחר הצהריים, מסתכל על החשיכה בחוץ ושואל את עצמך איך אפשר בכלל לצלם סירים ככה, בדכדוך, בלי קרן שמש לרפואה.
אבל יש להם, לימי שעון החורף, גם צד מנחם, חמים וריחני, בדמות סיר שעומד על הכיריים ובתוכו מרק מתוקתק. כן, ברוכים הבאים לעונת המרקים - תקופה קרירה ואפרורית, שבה פורחת קערה רותחת, הידועה בסגולתה להשיב צבע ללחיים ואור לעיניים. זה הזמן לשלוף את הסירים הגדולים ולהתחיל לפזר במטבח ריח של בית.
אני פותח כאן את העונה כמו שצריך, עם מרק מינסטרונה עשיר, צבעוני וטעים, ועם מרק גריסים קלאסי שמחמם את הגוף מבפנים. לצידם לחם אפוי מיוחד, שמגישים בתוכו את המרק עצמו - קערת לחם אמיתית, כמו בשווקים הקרים של אירופה.
המרכיבים:
- 4 כפות שמן זית איכותי
- 1 בצל גדול קצוץ
- 2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
- 2 גבעולי סלרי קצוצים
- 1 זוקיני חתוך לקוביות
- 3 תפוחי אדמה קטנים חתוכים לקוביות
- 3 עגבניות מקולפות וחתוכות לקוביות
- 3 שיני שום כתושות או פרוסות
- 2 כפות רסק עגבניות
- 1 כף סוכר
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- 1 כף מלח
- קורט פלפל שחור
- 2 ליטר מים
- 1 כוס שעועית שחורה (קפואה או משימורים)
- 1 כוס שעועית ירוקה (אפשר קפואה)
- 1 כוס פסטה קצרה שאתם אוהבים (כל סוג יעבוד)
להגשה:
- שמן זית
- עלי בזיליקום טריים
- גבינת פרמזן מגוררת
אופן ההכנה:
- בסיר רחב מחממים שמן זית ומוסיפים את הבצל, הגזרים והסלרי. מטגנים יחד כ־10 דקות על אש בינונית, עד שהירקות מתרככים והבצל נהיה שקוף.
- מוסיפים את הזוקיני, תפוחי האדמה, העגבניות והשום. מערבבים ונותנים להם להתבשל יחד עוד כמה דקות, עד שהכל מתרכך מעט.
- מוסיפים את רסק העגבניות, הסוכר, הפפריקה, המלח והפלפל. מערבבים היטב ונותנים לטעמים להתחבר.
- מוזגים פנימה את המים, מערבבים, מכסים את הסיר לגמרי ומבשלים על אש בינונית כ־25 דקות, עד שהירקות רכים והריח ממלא את המטבח.
- מוסיפים את השעועית השחורה ואת השעועית הירוקה, מערבבים, מכסים שוב ומבשלים עוד כ־10 דקות.
- מוסיפים את הפסטה ומבשלים עוד 5 דקות בלבד, עד שהיא רכה ומוכנה.
- מתקנים טעמים, מזלפים מעט שמן זית, מוסיפים בזיליקום טרי ופרמזן ומגישים חם.
המרכיבים:
- 3 כפות שמן זית
- 1 בצל חתוך לקוביות
- 7 גבעולי סלרי קצוצים
- 3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
- 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות קטנות
- 2 קישואים חתוכים לקוביות קטנות
- ½ כוס גריסים
- ½ כפית פלפל שחור
- 1 כפית שטוחה כורכום
- 1 כף מלח
- ½2 ליטר מים
להגשה:
- בצל ירוק קצוץ
אופן ההכנה:
- מחממים שמן בסיר עמוק ומוסיפים את הבצל. מטגנים כ־2 דקות עד שמתחיל להתרכך.
- מוסיפים את הסלרי ומטגנים עוד כ־2 דקות.
- מוסיפים את הגזרים ותפוחי האדמה ומטגנים כ־2 דקות נוספות.
- מוסיפים את הקישואים וממשיכים לטגן עוד כ־2 דקות.
- מוסיפים את הגריסים והפלפל השחור ומערבבים היטב כדי שייעטפו בטעמים.
- מוסיפים את הכורכום והמלח, מוזגים את המים, מערבבים, מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית־נמוכה כ־40 דקות, עד שהמרק מסמיך וריח מדהים ממלא את המטבח.
- מתקנים טעמים לפי הצורך (אפשר להוסיף טיפונת מלח או אבקת מרק עוף לעומק), מפזרים בצל ירוק ומגישים חם.
המרכיבים:
- 1 ק"ג קמח 80% מלא
- 15 גרם שמרים יבשים או 30 גרם (2 כפות) שמרים טריים
- 40 גרם (2 כפות) סוכר
- 1 כף פסטו
- ½ כוס שמן זית
- 600 מ"ל (4 כוסות חד־פעמיות)
- מים פושרים
- 15 גרם (1 כף) מלח
אופן ההכנה:
- בקערת מיקסר עם וו לישה מניחים את הקמח, השמרים, הסוכר, הפסטו ושמן הזית.
- מפעילים על מהירות נמוכה ומוסיפים את המים בהדרגה, עד שהבצק מתחיל להתגבש.
- מוסיפים את המלח, מגבירים למהירות בינונית ולשים כ־10 דקות, עד שמתקבל בצק חלק וגמיש.
- מכסים את הקערה ומתפיחים כ־40 דקות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- משחררים אוויר, מחלקים ל־6 כדורים שווים ומניחים על תבנית עם נייר אפייה.
- יוצרים חריץ בצורת X בראש כל כדור, מכסים ומתפיחים שוב 30-25 דקות.
- מחממים תנור ל־250 מעלות (טורבו) ומניחים בתחתיתו מגש עם מים. שימו לב - התנור כבוי כשמכניסים את המים.
- מכניסים את הלחמים, מורידים את הטמפרטורה ל־180 מעלות ואופים כ־35 דקות, עד שהם זהובים ופריכים.
- מצננים מעט, חותכים "מכסה" בראש כל לחם ומרוקנים בעדינות את הפנים.
- מוזגים פנימה את המרק החם ומגישים.


